HiRise Pro met MacBook Pro en UltraFine-display

Dit zijn goedkopere alternatieven voor het Apple Pro Display XDR

Goedkoop is ‘ie namelijk niet…

Apple's Pro Display XDR is het eerste scherm in jaren, gemaakt door Apple zelf. Heel wat mensen zouden 'm willen hebben, maar qua prijs is dit scherm voor de meeste mensen onbetaalbaar. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven. Die zijn technisch niet exact hetzelfde, maar zijn ook heel geschikt om je MacBook of desktopcomputer op aan te sluiten. In deze gids vind je de beste alternatieven voor het Apple Pro Display XDR, inclusief een budgetoptie.

Alternatieven voor het Pro Display XDR

Apple’s Pro Display XDR komt in december 2019 op de markt. Het is voor het eerst in jaren sinds het Cinema Display en Thunderbold Display dat Apple een eigen scherm maakt. De Apple Pro Display XDR beschikt over de allerbeste functies, heeft een uniek ontwerp en is de ideale partner voor de 2019 Mac Pro. Daarbij hoort een flink prijskaartje van duizenden euro’s: het goedkoopste model zonder voet of ophangbeugel kost €5.499. Wil je ook nog de speciale Pro Stand om het scherm neer te kunnen zetten, dan ben je nog eens €1.099 extra kwijt. Daarom lichten we in deze gids uit wat de beste alternatieven voor het Pro Display XDR zijn.

LG UltraFine 4K

Apple heeft in samenwerking met LG de UltraFine-schermen laten ontwikkelen. Deze schermen hebben een vrij standaard ontwerp, maar dat is gelukkig niet zo erg want daardoor zijn ze onopvallend op je bureau.

Het 4K-model van LG UltraFine is in hoogte verstelbaar. Je kunt het scherm naar je toe kantelen, voor een nog betere kijkhoek. Aan de achterkant vind je twee Thunderbolt 3-poorten en drie USB-C poorten. Deze poorten kun je ook gebruiken om nog een ander scherm aan te sluiten.

De resolutie van dit IPS-scherm is 3840 x 2160. De brede kleurweergave P3 wordt ondersteund en de helderheid is 500 nits.

Sluit je het UltraFine-scherm aan met je MacBook of iPad Pro? Dan wordt dit apparaat ook opgeladen met dezelfde USB-C-kabel. Het vermogen van deze poort is namelijk 85 watt. Wil je dit scherm liever aan de muur hangen? Dan kun je de standaard eraf klikken om de meegeleverde VESA-plaat te bevestigen.

Bekijken: LG UltraFine 4K-display bij Apple (prijs €749)

LG UltraFine 4K 2019

LG UltraFine 5K

Dit is de grote broer van het bovenstaande UltraFine 4K-scherm. De twee schermen zijn tegelijkertijd uitgebracht, maar dit model heeft een groter én beter scherm. Om te beginnen hebben we hier te maken met een 27-inch scherm met een resolutie van 5120 x 2880. Uiteraard ondersteunt ook het 5K-model de brede kleurweergave P3. Het scherm is in hoogte verstelbaar, en je kunt hem ook kantelen.

Aan de achterkant vind je één Thunderbolt 3-poort, en drie USB-C-poorten. Je kunt met alle poorten ook een MacBook of iPad Pro opladen met een maximaal vermogen van 94 watt. Dat is 9 watt meer dan het 4K-model, maar dat zou voor de meeste apparaten niet echt uit maken.

LG UltraFine 5K display 2019 met MacBook.

Bekijken: LG UltraFine 5K-display bij Apple (prijs €1399)

LG 32-inch 4K (32UL950)

Wil je een groter scherm dan bij de UltraFine-opties, maar vind je het niet erg om een 4K- in plaats van 5K-scherm te kijken? Dan is de LG 32UL950 misschien wel het scherm voor jou. Dit 32-inch scherm is niet alleen in hoogte verstelbaar en kantelbaar, maar je kunt hem ook verticaal draaien. Als enige monitor is dat niet echt handig, maar het kan goed van pas komen als je meerdere schermen gebruikt. De reactietijd van 5ms is ook erg snel, wat dit scherm geschikt maakt voor gaming.

Aan de achterkant vind je twee Thunderbolt 3-poorten waarmee je een MacBook of iPad Pro kunt opladen tot 60 watt. De overige poorten zijn HDMI, DisplayPort, 2x USB-A en twee koptelefoonpoorten (waarvan één met microfoon-ondersteuning.) De 32UL950 heeft een helderheid van 450 nits, wat niet het beste, maar zeker niet slecht is. De verversingssnelheid van 60Hz zorgt voor vloeiend beeld.

Samsung 34-inch Ultra-Wide (LC34F791WQUXEN)

Een van de andere alternatieven voor het Pro Display XDR is de Samsung LC34F791WQUXEN. Met de modelnaam tref je het niet echt met deze Ultra-Wide monitor van Samsung. Dat betekent gelukkig niet dat hetzelfde geldt voor de specificaties. Integendeel: met een verversingssnelheid van 100Hz, een reactietijd van 4ms en een mooi curved-design zit het wel goed hier. Het is geen 4K-scherm, maar ‘Quad-HD’. De resolutie is 3440 x 1440, maar let wel op dat de pixels in de breedte heel ver strekken. Desalniettemin kun je mooie plaatjes verwachten van deze Samsung.

Een klein nadeel van dit scherm is dat je geen USB-C opties hebt. Daarom ben je aangewezen op de HDMI-poort, maar je vindt ook DisplayPort en DisplayPort 1.2 aan de achterkant. Voor opslagmedia en accessoires kun je gebruikmaken van de 3 USB-A poorten. De meeste poorten zijn mooi weggewerkt achter een klepje, zodat het nog een beetje geordend blijft op je bureau. De helderheid van dit gebogen (curved) scherm is 300 nits.

Samsung LC34F791WQUXEN

Budgetoptie: AOC 27-inch 4K (U2790PQU)

Zoek je een goed extern scherm, maar vind je bovenstaande opties ook erg aan de prijs? Dan is de AOC U2790PQU misschien iets voor jou. Dit is een van de goedkope alternatieven voor het Pro Display XDR. Het design is weliswaar iets minder spannend dan de rest, maar het scheelt je een hoop geld. Het bijna randloze IPS-scherm heeft een reactietijd van 5ms en een verversingssnelheid van 60Hz. Dat staat dus gelijk aan sommige bovenstaande monitoren. Je krijgt geen USB-C of Thunderbolt 3, maar wel twee HDMI-poorten en twee USB-3.0-poorten.

Dit scherm van AOC is in hoogte verstelbaar, kantelbaar en ook nog eens in verticale stand te gebruiken. Dat is ideaal voor mensen die twee schermen gebruiken. Een klein nadeel is dat er geen extra ondersteuning is voor nóg meer kleuren dan sRGB, zoals veel duurdere schermen dat wel hebben. Toch denken wij dat je met de AOC U2790PQU een goede deal hebt.

AOC U2790PQU

We denken dat je met één van deze schermen in ieder geval goed op weg bent in je keuze. Wil je leren hoe je een extern beeldscherm gebruikt met je Mac? Check dan onze aparte tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen beeldscherm, display
Devices Mac, Mac Pro, MacBook