Zozulica-app: Oekraïense fluit voor het EK 2012

De Zozulica is de opvolger van de Vuvuzela. Tijdens het EK 2012 zullen we dit traditionele instrument regelmatig horen. Een Nederlandse Zozulica-app is er al.

zozulica iphoneTijdens het laatste WK was de Vuvuzela-app een enorme hit. Maar inmiddels staat het EK 2012 voor de deur en is het tijd voor nieuwe merchandise en een nieuw geluid: dat van de Zozulica. In Polen en Oekraïne rolt de onofficiële mascotte al in grote aantallen van de fabrieksband, zodat de supporters straks hun team met traditionele geluiden kunnen toejuichen. Wil je niet zelf blazen, dan is er inmiddels een app, gemaakt door de Nederlandse appmaker Innovatio.

Zozulica is in werkelijkheid een fluitje gemaakt van klei in de vorm van een vogel, waarmee je tijdens het EK herrie kunt maken. Er was al een €0,79 kostende app waarbij je in de microfoon van de iPhone moet blazen. Maar deze Nederlandse app maakt het een stuk makkelijker: hij is gratis en er hoeft niet geblazen te worden. Je kiest je favoriete team en één van de vier meegeleverde melodieën die je wilt afspelen. De herrie begint meteen.

zozulicaOpvallend is trouwens dat de Wikipedia-pagina over Oekraïense volksmuziekinstrumenten nergens melding maakt van de Zozulica (of iets wat daarop lijkt). Wie in Google zoekt op Zozulica komt vooral nieuwtjes over het EK tegen. Projectmanager Aleksandr Sokolinsky die de zozulica tot hét instrument van het EK 2012 wil verheffen, zegt dan ook: “We zeggen niet dat dit instrument typisch Oekraïens is, ik zou eerder zeggen dat het typisch Slavisch is.” Meerdere Slavische volken blijken de zozulica al eeuwen te bespelen. Tegenwoordig zijn ze vanaf zo’n 5 euro te koop, in varianten in klei of plastic. Het fluitje zelf stelt een koekoek voor.

Downloaden: Zozulica (gratis)
Ook genoemd: Zozulica 2012 (zelf blazen, €0,79)

Lees ook onze uitgebreide artikelen over EK-apps: apps voor EK-standen en -wedstrijden en EK-poolapps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2012, 16:00
Categorieën Amusement, Sport
Onderwerp ek 2012

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.