VidRhythm: simpel eigen muziekclips maken op de iPhone

VidRhythm is een nieuwe iPhone-app van Harmonix, de makers van Rock Band. In de applicatie kun je eigen nummers opnemen aan de hand van piepkleine filmpjes met geluiden die je schiet.

VidRhythm voor iPhone iPod touchHarmonix is goed in iedereen muziek laten maken. Dat bewezen ze eerder al met het populaire spel Rockband voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii en nu met een gloednieuwe iPhone-app waarmee je kinderlijk eenvoudig muziekclips kan opnemen. Je kiest een liedje uit een lijst en neemt vervolgens filmpjes op met geluidsopdrachten die de app je voorschotelt. Als je dat hebt gedaan, wordt het resultaat in een handomdraai omgezet naar een volledige clip.

Je hebt 20 liedjes om uit te kiezen in het begin. Daartussen zitten een paar nummers die duidelijk teren op een beat, maar er is ook reggaeton metal en een snelle uitvoering van Beethovens vijfde. Allemaal klinken ze behoorlijk slecht als je een liedje voorbeluistert, maar dat hindert niet. De nummers worden namelijk volledig aangepast op de geluiden die jij invoert.

Na het kiezen van een liedje kies je een thema voor de clip uit. Dat zijn nu een neutrale Video Wall, een honden- en kattenfilmpje, Colorscope, een thema naar aanleiding van het Harmonix-spel Dance Central, The Golden Age, A Touch Of Class, Rock Band, Vid-Rhythmic en de pixel-achtige Phase. Het verschil zit vooral in de achtergrond. De voorgrond zal namelijk bestaan uit de opnames die jij maakt.

De opdrachten die je krijgt luiden ‘maak een geluid zoals dat van een highhat’, ‘maak een zwaar geluid’ en ‘doe deze toonhoogte na’. Of specifiekere, zoals ‘stamp met je voet’. Je neemt de fragmenten per stuk op. Dat hoeft maar een enkele seconde te duren. Je drukt op de Record-knop en de app houdt op met filmen als hij een kortstondig geluid heeft gehoord. Daarna wordt het fragment opgeslagen. Het leuke is dat de applicatie niet controleert of je wel aan het geluidstype voldoet. Zo kun je ook het tegenovergestelde doen en de raarste geluiden invoeren. Om een videoclip leuk te maken, is het vooral aardig om een leuk minifilmpje op te nemen bij het geluid. Het geluid onder het filmpje zelf wordt grotendeels toch gecorrigeerd, of nee, vervormd door het programma. Soms krijg je de opdracht iets in te spreken en herken je je eigen stem niet meer als het resultaat klaar is.

Het resultaat wordt overigens enorm snel geladen na het invoeren van de fragmenten. Na het zien van het filmpje, kun je ervoor kiezen een video direct te plaatsen op Facebook of YouTube of op te slaan in je camera-album. Dan wordt het filmpje wél gerenderd en dat kan even duren. Nadat je opgeslagen of gedeeld hebt, kun je ook terug naar ‘de studio’ en kun je de fragmenten van je liedje bijwerken. Of je begint aan een nieuwe muziekclip natuurlijk.

VidRhythm is een heerlijke app om even lekker gek mee te doen. Je hebt er totaal geen muzikale kennis voor nodig. Maar wie er wat meer tijd voor neemt, kan op jacht gaan naar MIDI-bestanden op het internet of uit eigen keuken die als basis dienen voor de melodie van een liedje. Die kunnen handmatig toegevoegd worden en zo kun je behalve de clip ook de muziek eronder echt eigen maken.

Downloaden: VidRhythm (€1,59)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2011, 14:14
Categorie Amusement
Onderwerpen geluid, muziek, muziek maken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.