shifts-app-icoon-groot

Review: Shifts, een iPhone-app voor ploegendiensten en onregelmatige werkroosters

Met de app Shifts kunnen mensen met onregelmatige ploegendiensten makkelijk hun werkrooster plannen. Shifts ziet er mooi uit en zorgt dat je je werkrooster makkelijk kunt delen met familie en collega's.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Shifts is een app voor mensen die in ploegendienst werken, of die onregelmatige diensten moeten draaien. Denk aan mensen in de verpleging, bij de politie, in productiewerk of in de supermarkt. Maar ook mensen die werk en studie combineren of mensen die zelf lesgeven. Heb je bijvoorbeeld ‘s ochtends een baan en geef je ‘s middags en ‘s avonds wel eens sportlessen volgens een bepaald rooster, dan is het handig om te weten wanneer je in de sportschool moet komen opdraven. Met Shifts leg je vast wanneer je moet werken en eventueel ook wat je hebt verdiend. Handig is ook dat je je werkrooster vervolgens kunt delen met collega’s en familieleden.


shifts-app

Shifts is gemaakt door Snowman, een ontwikkelstudio bestaande uit Ryan Cash en Jordan Rosenberg. Het idee kwam eigenlijk van vrienden, die moeite hadden met de bestaande agenda-apps. Ryan en Jordan zagen het aanvankelijk niet zitten; het klonk niet zo heel spannend om een dergelijke app te maken. Maar toen ze wat dieper in het probleem van onregelmatige werkroosters doken, realiseerden ze zich dat ze met deze app echt iets konden oplossen. En het gaat ook om een behoorlijk grote groep mensen: tussen de 20% en 30% van de werknemers in de VS heeft een onregelmatige baan. Het plan om een snowboardgame (Alto’s Adventure) te bouwen werd voorlopig in de ijskast gezet en het team van Snowman besloot zich op Shifts te focussen.

shift-soorten-diensten shifts-weekenddienst

Shifts: even instellen en klaar

Als je de app hebt geïnstalleerd, geef je eerst aan welke soorten dienst je draait. Dat kan bijvoorbeeld ‘avonddienst’ of ‘nachtdienst’ zijn, maar je kunt er ook zelf een naam aan geven. In ieder geval gaat het om diensten die steeds op hetzelfde tijdstip plaatsvinden, bijvoorbeeld een ochtenddienst van 7:00 tot 12:00 uur en een avonddienst van 19:00 tot 23:00 uur. Bij elke dienst hoort een icoontje en een kleur. Er zijn tien icoontjes (da’s een beetje weinig) en veertig kleuren om uit te kiezen, dus je kunt ochtenddiensten steeds makkelijk herkenbaar maken door steeds een icoon van een opkomend zonnetje of een vrijwel identieke kleur te kiezen. Op elke dag kun je maximaal twee shifts inplannen.

shifts-instellingenEventueel kun je invullen wat je per uur verdient. De app kan geen eurotekens aan, dus je zult je even moeten behelpen met dollars. Niet dat je moet omrekenen: je moet gewoon bij de bedragen even nadenken dat het bedrag in dollars eigenlijk een bedrag in euro’s is. Best jammer dat de appmaker daar geen rekening mee heeft gehouden, want Shifts is wel vertaald naar het Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Veranderen van de systeemtaal naar een Europese taal (mocht je dat al willen), lost het probleem niet op.

Correctie: Shifts gebruikt wel de Euro-notatie als de regienotatie op Nederlands staat. Op onze iPhone was deze abusievelijk op Amerikaans ingesteld.

Met plusjes onderin het scherm maak je steeds nieuwe shifts aan. Dit zijn werktijden die steeds een vaste duur hebben en steeds op hetzelfde tijdstip plaatsvinden, dus bijvoorbeeld een middagdienst of weekenddienst. De app kan ook roterende roosters aan. Heb je bijvoorbeeld de ene week ochtenddienst en de volgende week avonddienst, dan is dat mogelijk. Krijg je voor avonddiensten meer betaald, dan kun je meteen zien hoeveel dat extra oplevert. Bovenaan het scherm staat hoeveel je die maand al verdiend hebt. Handig voor mensen die vooral gemotiveerd worden door geld.

Je kan in de app ook alerts instellen, bijvoorbeeld 15 minuten voordat de dienst begint. Een uur of een dag van tevoren kan trouwens ook. In de agenda zie je meteen de andere afspraken die je in de normale agenda-app hebt gezet, zodat dingen niet door elkaar lopen. Via een widget op het Vandaag-scherm kun je je huidige schema zien, zonder de app te starten. Het team van Snowman ziet al mogelijkheden om straks iets voor de Apple Watch te gaan ontwikkelen, zeker als het horloge aanslaat in de medische wereld waar veel met wisselende diensten wordt gewerkt.

Conclusie Shift review

Er zijn genoeg mobiele agenda-apps, maar de meeste zijn gericht op kantoorwerkers die elke dag van 9 tot 5 achter hun bureau zitten. Shifts richt zich specifiek op mensen die telkens een ander rooster hebben. Mensen in de horeca, ziekenhuizen, onderwijs en allerlei andere bedrijfstakken waar je wisselende diensten hebt, kunnen met deze app goed uit de voeten. De iconen en kleurtjes maken het extra overzichtelijk. Net als de eerdere apps die Snowman maakte is Shifts erg mooi uitgevoerd en duidelijk in gebruik. Ik had liever wat meer icoontjes gezien, om shifts goed te kunnen onderscheiden.

Shifts is momenteel voor €1,99 te koop. Later gaat de prijs omhoog naar €4,99 hebben de makers aangekondigd.

Pluspunten

  • Mooi uitgevoerde en overzichtelijke app
  • Lost een reëel probleem op (en blijkt een gat in de markt van agenda-apps)
  • Agenda makkelijk op allerlei manieren delen met anderen, zonder dat zij de app hoeven te hebben

Minpunten

  • Inkomsten in dollars, niet in euro's
  • Variatie in icoontjes kan groter

Update 24 januari 2015, 22:30 uur: Het artikel is gecorrigeerd om aan te geven dat invoeren van de uurprijs in Euro’s wel mogelijk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2015, 22:43
Categorie Productiviteit
Onderwerp activity
5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.