Review: Cloaq – het anonieme alternatief voor Facebook op iPhone

Cloaq is het anonieme alternatief voor Facebook. Geen likes voor verjaardagen en behaalde diploma's, maar echt geheimen delen op de iPhone.

Cloaq iPhone anoniem broertje van FacebookHet gebruik van Facebook gaat steeds meer binnen ongeschreven regels. Een bericht omvat eigenlijk altijd heel weinig tekst en een lekker grote foto. Het is een sociaal netwerk waarop je anderen maar blijft feliciteren met hun verjaardagen of kleine mijlpalen die ze behaald hebben. Een sociaal netwerk waarop je je van de beste kant laat zien – en alleen van je beste kant. Echt jezelf zijn, diepe geheimen delen op Facebook? Dat is lastig. Het is niet voor niets dat de app Secret voor het delen van geheimen razend populair is in de Verenigde Staten. En nu is er een nieuw platform, dat je ook in Nederland en België kan downloaden: Cloaq. Het volledig anonieme broertje van Facebook.


Nu zijn alternatieven voor Secret de Benelux-markt niet vreemd hoor. Whisper is gewoon te downloaden en met Uit de doofpot is er ook een Nederlands platform voor geheimen delen. Maar dat is toch net even anders. Uit de doofpot is vooral op de lezer gericht en filtert het meerendeel van de ingezonden biechten. Whisper is een fotodienst waarin je geheimen deelt in het opschrift van de foto. Bij Cloaq (niet te verwarren met vrienden-ontwijk-app Cloak of VPN-app Cloak) gaat het er anders aan toe. Het is een netwerk waar je net zoveel berichten op kan zetten als je wilt. En op de manier die je wilt. En je doet alles anoniem.

Cloaq hoofdmenu iPhone Cloaq timeline iPhone

Anonieme gebruikersnaam, als je wilt

Je meldt je aan met alleen een wachtwoord in Cloaq. Je krijgt een uniek Cloak id toegewezen dat je niet kan veranderen, maar wel moet onthouden voor het inloggen. Dat doet de app niet voor je. Je kan vervolgens berichten plaatsen onder die anonieme gebruikersnaam, maar kan ook volledig anoniem een geheim met de wereld delen. Dan zet je voor het plaatsen ‘Cloaqed’ aan en wordt je bericht ook ontdaan van je gebruikersnaam.

Er zijn meer opties bij het plaatsen van een bericht. Je kan berichten net zolang maken als je zelf wilt, je kan verhalen een titel meegeven en je kan ze categoriseren. Valt je bericht onder geheimen, entertainment, plezier, sociale omgang, technologie of is het een nieuw idee dat je wilt delen? Opvallend: een adult- of seksafdeling ontbreekt. De laatste mogelijkheid is dat je een foto toevoegt. Daarbij heb je de gave optie om hem net zoveel te ‘blurren’, te vervagen als je wilt.

Cloaq bericht schrijven tekst Cloaq post anonimiseren

Echt sociaal netwerk

De reden dat je een gebruikersnaam hebt in Cloaq, is omdat de app echt is opgezet als een sociaal netwerk. Je hebt dan ook een profielpagina op Cloaq. Een pagina waarop andere gebruikers je berichten onder elkaar kunnen zien en waar ze je kunnen volgen, om je volgende updates in hun timeline te zien. Zelf kan je ook andere gebruikers volgen en hun berichten terugzien onder Home, de bovenste optie in het slanke schuifmenu van de app. Daar vind je je eigen profiel terug onder ‘Me’, zie je een overzicht van je favorieten of ontdek je verhalen van anderen. Voorlopig heb je keuze uit ‘Top picks’ van de redactie en populaire berichten. Je kan er donder op zeggen dat je vanaf de volgende update ook op categorie kan zoeken. Nu heb je als redding uit de populaire berichten alleen een vergrootglas waarmee je op trefwoorden zoekt.

De eerste berichten in Cloaq komen vermoedelijk van de ontwikkelaars en hun vrienden en daarmee krijg je een idee van wat Cloaq zelf voor ogen heeft. Je treft uitgelichte verhalen over het onderwijssysteem van de VS, iemand die zijn droom heeft vervolgd en nu ‘eindelijk’ in Californië woont, maar ook iemand die ageert tegen een protest tegen de pedofilieschandelen in de kerk.

Cloaq foto blurren iPhone Cloaq reactie met antwoord

Het is aan de gemeenschap

Wat je zelf op Cloaq zal delen en wat de rest van de anonieme gebruikersgemeenschap op Cloaq bereid is te delen, zal uiteindelijk het publiek van de app en daarmee ook de app zelf vormen. Zoals Facebook ook langzaam is gevormd tot een foto- en felicitatiedienst. Vooralsnog worden alle berichten op Cloaq toegelaten, maar kunnen andere gebruikers berichten en jezelf wel als aanstootgevend markeren. Voor de echte geheimendelers is het te hopen dat de app daardoor niet te gecontroleerd wordt. Anderen zullen er misschien baat bij hebben dat de app niet te braaf wordt. Dat zou nog best eens kunnen, met de rustige en verzorgde uitstraling van de applicatie en de souplesse waarmee die werkt. Nergens ook maar iets schimmigs. Je zou bijna je eigen profiel willen optuigen met een herkenbare profielfoto en door zoveel mogelijk mensen gevolgd willen worden.

Bijna.

Downloaden: Cloaq (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.