Quip: documenten-app voor iPad ideaal voor samenwerken

Quip is een geweldige nieuwe iPad- en iPhone-app om documenten in te schrijven en samen te bewerken. Ook geschikt voor projecten.

Quip tekst met vorderingen linksEr is een nieuwe documenten-app uitgekomen op de iPad, iPhone en het web die zeker even je aandacht verdient. Google Maps mede-oprichter Bret Taylor en Google App Engine-ontwikkelaar Kevin Gibbs sloegen de handen ineen voor Quip: een applicatie waarin je samen met anderen aan een tekst kan schrijven. Je kan kosteloos documenten bewerken met maximaal vier andere personen en de manier waarop je dat kan doen, is indrukwekkend. De applicatie verbindt elk document aan een nieuwsfeed waarin je de laatste bewerkingen van het document kan bijhouden én je met je medegebruikers kan chatten over de tekst. Je kan de app echter ook offline en alleen gebruiken.

Lekker eenvoudig

Quip links de inbox rechts de documentenDe meeste apps waarin je samen kan werken met anderen, laten je rondzwemmen in opties, verschillende menu’s en allerlei afdelingen binnen de applicatie. Daardoor is het makkelijk om de weg kwijt te raken. Quip is echter lekker eenvoudig in elkaar gezet. De toepassing opent aan de linkerkant van het scherm met een soort inbox waarin je de laatste bewerkingen in je verschillende documenten onder elkaar ziet. In dezelfde oogopslag zie je wie een stuk voor het laatst bewerkte en wanneer het voor het laatst is geopend. Rechts prijkt een soort boekenkast met mappen en documenten.

Documenten bewerken is fantastisch in Quip op de iPad, iPhone en in mindere mate op het web – omdat daar nog wat functies ontbreken. Terwijl je online bewerkt, zie je de wijzigingen van anderen direct doorgevoerd worden in de tekst. Je kan die ontwikkelingen terugzien in de grijze feed links in beeld, waarin je ook een geïntegreerde chatfunctie hebt om te reageren op de wijzigingen. Zo is de chatfunctie op een lekker makkelijke wijze geïntergreerd.

Quip takenlijst in gedeeld document

Tekstverwerken

Je hebt drie bewerkingsfuncties: de paragraaf-knop, de Insert-functie en de balk die je ziet als je een woord selecteert. Die herbergt simpele functies als een woord vervangen, kopiëren en knippen, maar ook vet drukken, cursiveren of onderstrepen. De paragraaf-knop leidt je naar uitgebreidere functies. Die roept een nieuwe balk op waarin je een tekst kan instellen als normale alinea, maar ook als tussenkop in drie verschillende formaten of: een lijst. Het todo-element van Quip is dus een integraal onderdeel van de documenten die je bewerkt. Je selecteert automatisch de alinea tekst en vermaakt die tot een bullet list, een genummerde lijst of een checklist. Bij de laatste kan iedereen waarmee je het document deelt een vakje afvinken. Binnen een lijst kan je ook weer sublijsten maken. Maak je een genummerde lijst? Dan bestaat de sublijst uit de letters van het alfabet bijvoorbeeld.

Quip document bewerken Quip lijst instellen

Afbeeldingen en tabellen toevoegen

De Insert-knop is de laatste manier om documenten te bewerken en daar wordt de veelzijdigheid van Quip nog duidelijker. Je kan er afbeeldingen mee invoegen, een persoon mee aanspreken via een Twitter-achtige mention, een ander document binnen Quip invoegen of een tabel invoeren met kolommen en rijen. Het is het enige aspect van een document waarvoor je op het iPhone-scherm moet scrollen, afhankelijk van hoeveel kolommen de tabel heeft. Overigens kan je op het web momenteel nog geen afbeeldingen toevoegen. Die luxe is voorlopig voorbehouden aan iOS-gebruikers. Het kopiëren en plakken van teksten is ongeacht het platform dan weer goed gedaan: de tekst wordt automatisch opgemaakt in de stijl van Quip, inclusief de juiste grootte broodletter en kop. Links blijven daarbij gewoon behouden.

Fijne omgeving

Je kan Quip tot en met vijf personen gratis gebruiken. Als je documenten met meer personen wilt delen, kom je terecht in het business plan en leg je 12 dollar per maand per gebruiker neer. Een concurrerend tarief vergeleken met andere projectmanagement-apps die je zakelijk wilt oppakken, temeer omdat Quip niet alleen een online en offline te gebruiken tekstverwerker is. Het is door zijn mogelijkheden óók een takenlijst, een zakelijke groepschat-app en een fijne omgeving om in te werken. Nu nog de functie om documenten op te slaan als Word-bestand.

Downloaden: Quip (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 juli 2013, 14:50
Categorie Productiviteit
Onderwerpen documenten, google documenten, google drive, microsoft office, tekstverwerker

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.