Prachtige foto-app Once Magazine geeft fotografen deel opbrengst

Once Magazine is een blad voor de iPad met prachtige fotoreportages. Het eerste nummer is gratis, daarna moeten fotografen meedelen in de inkomsten die de in-app aankopen van Once genereren.

Once Magazine headerEen magazine op de iPad uitbrengen dat zich toelegt op de schoonheid van foto’s, het is wat tricky met apps zoals NRC In Beeld en Telegraph Pictures die geheel gratis actuele foto’s presenteren. Het fotoblad Once Magazine legt zich toe op het verhaal achter de foto’s, die een stuk tijdlozer zijn dan die van de nieuwsapplicaties. In het eerste gratis nummer tref je onder andere een indrukwekkende fotoreportage van een zeehondenjacht.

Na het eerste nummer moet Once 2,39 euro per nummer gaan kosten. Net als bij alle andere applicaties en in-app aankopen, gaat dertig procent daarvan naar Apple. Het interessante model dat Once hanteert is dat de overige 70 procent van de opbrengsten wordt verdeeld onder de magazine-maker en de fotografen. In de inleiding van het proefnummer is te lezen dat deze app erop uit is om fotografen meer te belonen voor hun werk. Elk nummer zal bestaan uit drie verhalen en de opbrengsten worden tussen de vier partijen gedeeld.

Once Magazine voldoet aan de normen voor een echt multimediaal blad zoals we die vaker op de iPad hebben gezien. Je kan bladeren door de pagina’s te swipen en als je aan de onderkant van het beeld tikt, komt er een subtiele navigatiebalk in beeld waarin je kan bladeren naar de cover, de hoe te bedienen-pagina, de inhoudsopgave en een balk met alle pagina’s van het blad naast elkaar. Er zijn geluidsfragmenten die je kan drukken, een tijdslijn die je over het scherm kan bewegen en met een Share-knop kun je verhalen delen op Facebook, Twitter en Tumblr.

Elk fotoverhaal wordt ingeleid door enkele tekstpagina’s met veel witruimte om de zeer leesbare kolommen heen. Er is geen mogelijkheid om de tekst te vergroten en zodoende kan een leesbril noodzakelijk zijn, maar het ziet er fraai uit. Om rare paginaconstructies te voorkomen, kun je de app alleen in de horizontale stand van de iPad lezen. Na de tekstpagia’s komen de fotopagina’s met de foto in het groot, geflankeerd door een bijschrift, soms een geluidsbestand en een paginanummering. Raar is dat helemaal rechtsonder het logo van Once maar half zichtbaar is. We weten niet of het een stijlelement is of een fout.

Gegeven is dat Once Magazine oogt en voelt als een voor de iPad gemaakt medium. Het pilotnummer voelt solide aan, heeft een logische besturing en voert ook nuttige elementen als de inhoudsopgave en een optiebalk stijlvol uit. De fotoreportages zijn in het eerste nummer zo beschrijvend, dat ze een uitgebreide kijk op een andere wereld geven. Dat is een prestatie waarvan de eerder genoemde gratis foto-apps vooralsnog alleen maar kunnen dromen.

Downloaden: Once Magazine (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2011, 18:13
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen muziek, nrc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.