PhotosPro: fotoalbum met filters herkent screenshots, maakt collages voor Twitter

PhotosPro is een fotoalbum-app voor iPhone en iPad met filters op periode, screenshots, video's en albums. Handig, maar het kon beter.

PhotosPro fotoalbum-app iPhone iPadJe kan de foto’s in het standaard fotoalbum op je iPhone of iPad sorteren op de plaats waar ze zijn genomen. Maar daar houdt het op. Als je snel een beroep wilt doen op specifieke foto’s, kom je al snel uit bij een andere app. PhotosPro zou uitkomst kunnen bieden. De applicatie giet je foto’s in een soepele witte layout, waarna je ze kan sorteren op verschillende manieren. Zo kan je snel alle foto’s, video’s of screenshots selecteren die in je fotoalbum staan.

Sorteren

Niet iedereen zal behoefte hebben om screenshots te scheiden van de overige foto’s, maar als knoop-in-je-zakdoek op webpagina’s of als ontwerper die wil nagaan hoe iets eruit ziet op het scherm van de iPhone of iPad, is een screenshot maken handig en is het filter in PhotosPro welkom. Je vindt hem in de middelste van drie sorteerknoppen. Onder dezelfde knop kan je ook aangeven dat je alle beelden weer wilt zien. Standaard zie je onder elk beeld de concrete datum, tijdstip en locatie waarop hij is gemaakt, maar ook hoe lang het is geleden dat je heb hemt geschoten (of de bewerking hebt gemaakt). Een tik op de foto vergroot hem, en met de infoknop rechtsboven achterhaal je dan de technische informatie van een foto – de zogeheten EXIF-data.

PhotosPro selecteren op PhotosPro deelwaaier

De derde sorteerknop gaat dieper in op de periode waarin een foto is gemaakt. In drie kolommen opties kan je er kiezen tussen foto’s van gisteren, afgelopen week, afgelopen maand, maar ook de vier seizoenen en zelfs specifieke data als Valentijnsdag, kerstmis, pasen, Thanksgiving en 4 juli. Tja – Amerikaanse app. Gelukkig is er ook nog een optie om handmatig data te selecteren waarop foto’s zijn genomen. De eerste sorteerknop in de bovenbalk is minder spannend, maar wel handig. Daarmee schakel je tussen je algemene fotoalbum of de albums die je zelf hebt aangemaakt met een selectie van je foto’s en video’s.

Delen met een waaier

Onder elke foto vind je een vinkje dat je met een druk erop groen maakt. Zo selecteer je meerdere foto’s tegelijk, waarna op de nieuwerwetse Facebook-manier een rondje in beeld zweeft dat toegang biedt tot functies. Die slaan als een waaier uit: delen via e-mail, Facebook en Twitter zijn de opties. Via de twee eerstgenoemde worden de verschillende foto’s verzonden in een keer, bij Twitter worden de foto’s automatisch in één fotocollage gegoten die je verstuurt. Leuk om snel een impressie van een dagje uit te delen op het sociale netwerk.

Kansen blijven liggen

In de waaier kan je verder snel alle foto’s deselecteren of alleen de geselecteerde foto’s in een overzicht tonen. Verder kan je net als in de foto-app van Apple, alle foto’s op kaart zien als je de locatiegegevens tijdens het foto’s schieten laat vastleggen. Met knoppen op de kaart kan je zoeken en schakelen tussen kaart- en satellietweergave. Als we zeggen dat daarmee de mogelijkheden ophouden, weet je dat PhotosPro veel kansen laat liggen. Waarom kan je geselecteerde foto’s niet doorsturen naar Dropbox, Google Drive, Evernote of andere opslagdiensten? Waarom kan je geen fotocollage genereren voor Tumblr? Dat opties om met een filter slimme mappen met geselecteerde foto’s te maken ontbreken, is weer niet zo raar. Dat zijn restricties die Apple helaas oplegt aan apps die toegang willen hebben tot het fotoalbum. Aan het eind van de rekening houd je met PhotosPro een app over die voor een select publiek interessant zal zijn.

Downloaden: PhotosPro (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2013, 14:06
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotoalbum, fotocollage, screenshot

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.