Offline leesdienst Readability wil geen geld meer van gebruikers

De offline leesdienst Readability neemt geen gulle giften meer aan van lezers die de schrijvers van hun artikelen graag betaalden. Readability voor de iPhone is daardoor onvoorwaardelijk, volledig gratis te gebruiken.

Readability iPhone iPod touch iPadDe populaire offline leesdienst Readability stopt met het aannemen van gulle giften van gebruikers. Dat stelt ontwikkelaar Richard Ziade in een uitgebreide blogpost vandaag. Vanaf 30 juni kunnen gebruikers geen financiële ondersteuning meer bieden aan de iPhone-app die artikelen vanuit allerlei andere applicatiess klaarzet om later offline terug te kunnen lezen. Readability noemt de optie om geld te generen achteraf ‘een experiment’. Het binnengehaalde geld zou worden doorgespeeld aan de schrijvers en domeinen van artikelen die in de applicatie worden gelezen.

Ziade schrijft op zijn blog:

Om publiceren een gezonde toekomst te geven, moeten we zoeken naar nieuwe betaalmethoden voor de content die we waarderen. Readability’s betaalplan was een van de vele pogingen die we daarvoor bedachten, hopen we.

Twee dingen waren nodig om het uitgevers-betalings-plan een succes te maken. De eerste was dat genoeg lezers bereid waren om te betalen aan Readability. De tweede was dat genoeg uitgevers onze financiële ondersteuning wilde accepteren. Het eerste gedeelte ging goed. Duizenden van jullie besloten 5 dollar per maand – en soms meer – over te maken. Maar het tweede gedeelte was lastiger. Het leesgedrag over het internet is ontzettend gefragmenteerd. Niemand leest slechts 15 of 20 sites per maand. Mensen lezen soms honderden sites per maand.

Een grote meerderheid van die uitgevers van de content, heeft zich nooit geregistreerd bij ons. Van de miljoenen – ja miljoenen – domeinen die we klaarzetten om later te lezen, hebben zich net iets meer dan 2000 bij ons aangemeld om hun geld op te eisen. Als een gevolg daarvan is 90 procent van het geld niet geclaimd. Bijna 150.000 geoormerkte dollars wachten momenteel in een bankaccount.

Readability artikelweergaveIn de blogpost stelt Ziade dat Readability het geld zelf niet hoeft, omdat het de bedoeling was dat het de schrijvers ten goede zou komen. Domeineigenaren hebben nog tot 15 juli om om zich in te schrijven bij Readability en hun deel van de taart op te eisen. In de stap daarna worden goede doelen bedacht waar geld aan wordt overgemaakt. Zo kunnen Knowability en 826 Valencia rekenen op een smak geld. De eerste helpt het web te optimaliseren voor mensen met beperkingen, de tweede helpt studenten met goede initiatieven op weg.

Er wordt door Ziade nog niet gerept over een nieuw betalingssysteem van Readability, waardoor de iPhone-applicatie waarschijnlijk tijdelijk écht alleen gratis is te gebruiken. Je hoefde als gebruiker van de offline leesdienst niet te betalen voor de schrijvers, maar het was een optie die je had. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de contributie-optie voor 3,99 euro per maand vanaf 30 juni niet langer in de app zal voorkomen.

Downloaden: Readability (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2012, 21:00
Categorie Nieuws
Onderwerpen offline lezen, readability, voorlezen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.