Kijkes: sociaal televisie kijken op de iPad volgens RTL

RTL is druk bezig met het uitbrengen van talloze iPad-apps en de laatste daarvan is Kijkes: een simpele televisiegids waarin je kan aangeeft dat je programma's kijkt en dat met alle andere gebruikers van Kijkes kan delen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Kijkes iPhone iPod touch sociaal televisiekijkenTelevisie kijken zonder dat je anderen laat weten wat je kijkt? Het is een bijna ouderwetse gedachte. Na verschillende televisiegidsen voor de iPad waarin je via Facebook en Twitter kan rondbazuinen wat je kijkt, is er nu een app die er echt iets mee doet. Met Kijkes van RTL kan je aangeven wat je kijkt op televisie en zie je ook wat je vrienden zien en wat de best bekeken programma’s onder alle gebruikers zijn. Nadat je een programma hebt gekeken, kan je het bovendien een waardering geven. Kijkes fungeert daarnaast ook als televisiegids.

Het is zeker niet de meest uitgebreide programmagids. Het zenderaanbod is puur Nederlands en houdt op bij RTL 8. Van zenders als Comedy Central of Discovery Channel zie je bijvoorbeeld al niet wat ze uitzenden. Kijkes meest gekekenHet zenderoverzicht zie je in het voornaamste tabblad Programma’s. Links staan de zenders onder elkaar en in een tijdbalk rechts kan je zien wanneer welke uitzending begint en eindigt, overzichtelijk alles onder elkaar. Met een optieknop kan je schakelen van de programma’s van het moment, tijdens primetime of die van morgen en overmorgen. Elk programma heeft een beknopte beschrijving en laat je in een oogopslag zien hoeveel andere gebruikers en vrienden ernaar kijken. Als het programma nu bezig is, geef je met een druk op een knop meteen aan dat je het kijkt. Dat krijgen je vrienden in de app vervolgens te zien. Ook kun je het koppelen aan een bericht op Facebook en Twitter, maar dat hoeft niet.

Het leukste aan Kijkes is het overzicht dat je ziet als je de app binnenkomt. Je ziet dan wat de best bekeken programma’s zijn onder de gebruikers van de applicatie. Je kan ook het overzicht van de populairste programma’s onder je vrienden selecteren. Je ziet in het vak van een programma meteen hoeveel personen ernaar kijken. Ernaast zie je welke programma’s eerder op de dag hoog scoorden – een functie die niet terugkomt op de iPhone, terwijl de app universeel te gebruiken is.

Je hebt een profiel nodig om van Kijkes gebruik te kunnen maken en hoewel je daarvoor een eigen nickname en wachtwoord invoert, dien je het profiel wel te koppelen aan Facebook of Twitter. Behalve de sociale functies biedt Kijkes ook de handige functie om een alarm te zetten zodat je een televisieprogramma niet vergeet te bekijken – maar als het op de gidsfuncties aankomt zijn er veel uitgebreidere alternatieven op Apple’s tablet. Kijkes draait echt om het delen.

Downloaden: Kijkes (gratis, ook geschikt voor iPhone)

Hoewel de applicatie in de App Store is toegeschreven aan RTL, is Kijkes tot stand gekomen door de gezamenlijke omroepen. Zo ondersteunt ook de SBS-groep het project.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2012, 12:09
Categorieën Amusement, Nederlandse apps
Onderwerpen advertorials, televisie, tv-gids, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.