iOS game-update: Aviation Empire is Game van de Week, Crush en Block Block Block

Ditmaal in de iOS game-update: Aviation Empire van KLM is Game van de Week en de slimme puzzelgames Block Block Block en Crush.

Aviation EmpireHet minst waarschijnlijke is dan toch gebeurd. Aviation Empire, een game ontwikkeld in opdracht van KLM en in feite een verkapte advertentie, is uitgeroepen tot Game van de Week. De vliegmaatschappij heeft in de game stiekem namelijk een verdraaid diepgaand strategiespel weten te verstoppen, dan ondanks – of misschien wel dankzij – de commerciële belangen ontzettend leuk is om te spelen. Niet alleen Aviation Empire staat in deze game-update centraal. De puzzelspelletjes Crush en Block Block Block steken net wat anders in elkaar en zijn alleen daarom al onze aandacht waard.

Crush: puzzelzooi opruimen

CRUSHDe game-beelden van Crush zijn waarschijnlijk een nachtmerrie voor menig puzzelaar. Is het scherm in een game als Tetris namelijk zo gevuld als met Crush al direct het geval is, dan is het vaak al snel einde oefening. In Crush moet je dan ook niet voorkomen dat de blokjes zich opstapelen, maar ruim je de opgestapelde rotzooi op. Met een tap op een gekleurd blok verdwijnt deze met alle nabijgelegen blokken van dezelfde kleur van het scherm, maar springt het veld ook één vak opzij. Je moet dus goed bedenken welke blokken je laat verdwijnen, zonder dat je jezelf overrompeld met een te vol scherm. Het is een slim puzzelprincipe dat zowel in een langzame puzzelmodus als een snellere actiemodus gespeeld kan worden. Bij die laatste raden wij de iPad-versie aan: daarin is de kans op een verkeerd geplaatste tap namelijk kleiner.

Downloaden: CRUSH! (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Block Block Block: vertrapte schuifpuzzels

Block Block BlockWeinig spelletjes hebben een principe zo simpel als in Block Block Block. Met een paar swipes over het scherm moet je drie blokjes naast elkaar zetten, zodat ze een perfecte lijn vormen. Dat moet in zo min mogelijk beurten, iets dat na verloop van tijd een steeds lastigere taak wordt. Obstakels zorgen er namelijk al snel voor dat de meest voor de hand liggende route niet afgelegd kan worden, waardoor je een slim alternatief moet verzinnen. Block Block Block is slim in zijn spelontwerp en ziet er ook strak uit, als je er even niet op let dat de gehele game bezaaid met advertenties is. Iets dat we de ontwikkelaar op zich wel kunnen vergeven: met een eenmalige in-app aankoop van €1,79 maak je Block Block Block namelijk reclamevrij.

Downloaden: Block Block Block (gratis, in-app aankoop, universeel, iOS 4.3+)

Game van de Week: Aviation Empire

Aviation Empire 2Het nieuwe managementspel Aviation Empire is afkomstig uit de keuken van KLM, maar het betreft hier absoluut geen simpel reclamespelletje om de luchtvaartmaatschappij eventjes wat extra aandacht te geven. KLM is er in geslaagd om een leuk, diepgaand spel te ontwerpen waarin je niet constant met suffe advertenties wordt gebombardeerd. Je timmert een weg aan je eigen carrière als de baas van een luchttaxicentrale, die vanaf begin twintigste eeuw uitgroeit tot een grote multinational. Dat dit bedrijf toevallig ook ‘KLM’ heet is een grappig toeval, maar zal het merendeel van de spelers nooit dwars zitten.

Speltechnisch lijkt Aviation Empire wel een beetje op Pocket Planes. Je koopt vliegvelden, verbindt vluchten en ziet het geld na verloop van tijd wel binnenstromen. Met deze virtuele centen kun je weer nieuwe vliegvelden, vliegtuigen en upgrades voor je huidige locaties kopen. Waar je in Pocket Planes uren moest wachten totdat je een nieuwe handeling kon uitvoeren, speelt Aviation Empire rond het begin van de game in ieder geval snel genoeg om het spel gewoon open te laten staan en door te blijven gaan. Iets dat wij, na onze eerste speelsessies, nog wel een tijdje denken te doen.

Downloaden: Aviation Empire (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2013, 19:15
Categorie Games
Onderwerpen aviation empire, gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.