Code- en teksteditor Textastic op iPhone uitgekomen

De code-editor Textastic is na de iPad ook op de iPhone uitgekomen. De applicatie ondersteunt syntax-highlighting voor meer dan 80 programmeertalen, waaronder PHP, MySQL, C++, HTML, CSS en Javascript.

Textastic iPhone iPod touch syntax highlightingDe code-editor Textastic is al langer verkrijgbaar voor de iPad, maar is nu ook te downloaden voor de iPhone en iPod touch. De grote broer werd al langer toegejuicht vanwege de uitstekende syntax-highlighting die de applicatie biedt voor meer dan 80 programmeer- en markup-talen. Met de app is het bovendien mogelijk om de vers bewerkte bestanden te uploaden via FTP, SFTP, naar WebDAV-servers en via Dropbox. Volgens ontwikkelaar Alexander Blach is het de ideale app om je broncode bij de hand in te zien en te bewerken.

Textastic code bewerken op iPhoneDe gemiddelde beoordeling van 4,5 ster op 29 recensies voor de iPad-versie in de Nederlandse App Store, lijkt dat te onderstrepen. Maar Bach hangt er dan ook wel een prijskaartje aan vast: Textastic kost tijdelijk 3,99 euro, maar verdubbelt na de introductieperiode in prijs. Een prijskaartje waar niet veel iPad-bezitters happig op zullen zijn, omdat de iPad-app doorgaans ook 7,99 euro kost en die app nu niet universeel is gemaakt. Overigens kost ook die iPad-variant vanwege de iPhone-introductie tijdelijk 3,99 euro.

Bach biedt een volledige lijst van de ondersteunde programmeertalen op zijn website, maar HTML, XML, Markdown, Objective-C, C++, PHP, Perl, Python, SQL, JavaScript en CSS maken er in ieder geval deel van uit. In het geval van HTML, CSS, JavaScript en PHP, denkt de app zelfs mee over het automatisch afmaken van de code waar je aan begonnen was.

Textastic toetsenbord met functiesOm het schrijven van code eenvoudiger te maken, tref je boven het toetsenbord standaard acht knoppen die je even ingedrukt kan houden om snel een leesteken neer te zetten. De eerste van de knoppen geeft je meteen toegang tot verschillende tabs, zodat je de code voor jezelf overzichtelijk kan opmaken. Verder biedt de app een ingebouwde mogelijkheid om woorden snel te vervangen, wat net als de direct binnen handbereik zijnde undo- en redo-knoppen veel tijd kan besparen.

Natuurlijk is Textastic bij lange na niet de enige code-editor voor de iPhone. Doorzoek vooral de App Store op de naam van de programmeertaal waarin je aan de slag wilt. Het heeft alleen wel een reden waarom de iPad-app zo hooggewaardeerd is: Textastic is volledig, overzichtelijk, werkt snel en laat je code makkelijk uploaden en backuppen. De app is een mooi totaalplaatje.

Downloaden: Textastic (€3,99 ter introductie, hierna €7,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 augustus 2012, 8:08
Categorie Productiviteit
Onderwerpen programmeren, tekst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.