Brandweer ontwikkelt landelijke 112 Meld-app voor iPhone

De Brandweer gaat een landelijke 112 Meld-app uitbrengen. Vanuit Brandweer Amsterdam-Amstelland is een app in ontwikkeling.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

brandweer-fotoBegin 2014 zal een landelijke 112 Meld-app onder een breed Nederlands publiek getest gaat worden. Dat is te lezen in het winternummer van de Brandweerkrant van Nederland. Brandweer Amsterdam-Amstelland is al sinds begin 2013 bezig met het ontwikkelen van de app. Het doel is om een landelijke 112-app te maken, waarmee in kortere tijd meer informatie in de meldkamer terechtkomt.


Het idee is als volgt, aldus Ben Miedema, accountmanager meldkamer:

Zodra een burger de 112-knop indrukt, wordt deze direct doorverbonden met de juiste meldkamer. Tevens wordt vooraf opgeslagen informatie zoals de GPS-coördinaten, het BAG adres, de naam en de gezinssamenstelling automatisch naar de meldkamer verstuurd zodat deze niet meer hoeft te worden opgevraagd.

112-meldapp-brandweerOp een wat onscherpe screenshot van de app (zie hiernaast) is te zien dat er op het openingsscherm in ieder geval knoppen aanwezig zijn voor brandweer, ambulance, politie en kustwacht. In een kleine groep is de app al uitgeprobeerd. Begin 2014 volgt een grotere test, met een grotere groep. Pas daarna wordt gekeken of de app voor iedereen beschikbaar kan komen. De eerste resultaten zijn in ieder geval hoopvol. In het testtraject bleek dat er per melding 35 tot 45 seconden tijd kon worden bespaard. Hoe sneller de melding, hoe sneller de brandweer ter plekke kan zijn. De brandweer kan via de app ook aan omwonende burgers vragen of ze overlast hebben van rook of vrijkomende stoffen.

Aan de hand van een korte vragenlijst of door het maken van een foto kunnen burgers een bijdrage leveren. De brandweer kan vervolgens de gegevens op een kaart visualiseren, zodat meteen duidelijk is hoe groot het effectgebied is. “Daarnaast bestaat de mogelijkheid om burgers via de app een handelingsperspectief aan te reiken”, aldus Miedema.

We vermoeden dat met deze ambtelijke vaagtaal wordt bedoeld, dat je ramen en deuren moet sluiten of adviezen van soortgelijke strekking. Wie nu al 112 nodig heeft kan met de iPhone gewoon het nummer 112 intoetsen of uitwijken naar de Nationale Politie-app, waar ook al een snelkoppeling naar 112 in zit.

Openingsfoto: Floris M. Oosterveld via Flickr CC

Reacties: 7 reacties

  1. Lijkt mij een zeer handige app. Laat maar snel komen. Je weet het maar nooit wanneer je het nodig zult hebben.

  2. Ik hoop dat ze ook mensen laten testen zoals in mijn geval.
    De keren dat ik heb gebeld waren allen een fiasco. Dames in Driebergen konden de Glind niet snel vinden. En als ik dan zei zet me maar door naar Gelderland midden, werd dat steevast genegeerd.
    Onze telefoons melden bij een Utrechtse gsm mast aan, maar onze hulpverleningsmeldkamer zit tich echt in Gelderland. Dus ik ben benieuwd of het met de app dan wel goed gaat…..

    Ben nog erg sceptisch…

  3. Ik heb nooit gesnapt waarom zoiets er niet eerder is gekomen.

    Werkt dit trouwens ook met ambulance en politie?

  4. Vraag me alleen af of ik een korte vragenlijst of foto ga maken als m’n huis in de brand staat, maar da’s een detail… Idee is goed, ik denk dat het alleen in de praktijk niet werken zal. Bij nood bel je gewoon snel 112 en ga je niet met een app aan de slag dunkt me.

  5. Origineel geplaatst door Thomas
    Vraag me alleen af of ik een korte vragenlijst of foto ga maken als m’n huis in de brand staat, maar da’s een detail… Idee is goed, ik denk dat het alleen in de praktijk niet werken zal. Bij nood bel je gewoon snel 112 en ga je niet met een app aan de slag dunkt me.

    De vragenlijst vul je natuurlijk eenmalig in na de installatie van de app, niet wanneer je huis in brand staat?

  6. Origineel geplaatst door iFajar:

    De vragenlijst vul je natuurlijk eenmalig in na de installatie van de app, niet wanneer je huis in brand staat?

    Oh wacht, die vragenlijsten en de foto’s zijn denk ik iets extra’s die de omwonenden/omstanders kunnen invullen. Dus gewoon extra info voor de hulpverleners.

  7. Dus gewoon extra info voor de hulpverleners.

    Ik kan mij voorstellen dat de medewerkers van de brandweer op de meldkamers dan een beter beeld krijgen van het incident. Zo kan iemand door de telefoon wel schreeuwen dat er grote fik is, maar dat denk je snel als het een brand naast je eigen huis is. Met een foto kan er dan veel nauwkeurig informatie worden verstrekt dunkt me.