Ophef over Britse voetbalscoredienst FootyTweets

Als je vroeger naar een voetbalwedstrijd ging, nam je een radio mee om de tussenstand bij andere wedstrijden te volgen. Tegenwoordig neem je je iPhone mee om via Twitter de stand te zien.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

footy tweetsAls je vroeger naar een voetbalwedstrijd ging, nam je een radio mee om de tussenstand bij andere wedstrijden te volgen. Tegenwoordig neem je je iPhone mee om via Twitter de stand te zien. Aan de hand van hash tags (#ajawil staat voor Ajax-Willem II) kun je de berichten van tientallen amateurverslaggevers volgen en weet je binnen een minuut wanneer een speler een knappe pass heeft gemaakt of een doelpunt heeft gescoord. In Engeland zag een zekere Ollie Parsley kansen om dat wat professioneler aan te pakken: hij startte een Twitter-account waarmee je live de voetbalwedstrijden kunt volgen.


Ollie leverde via FootyTweets de live scores van de Engelse Premier League en de Football League. Maar vorige week kreeg de twitteraar een cease & desist van Football Data Co (FDC), het bedrijf dat de uitslagen van BBC’s Press Association in licentie verkoopt. FootyTweets moest eerst de logo’s van de clubs en de leagues weghalen. Daarna werd hij gedwongen om de wedstrijdschema’s niet langer te publiceren. Dat mag alleen met een licentie, die £52.000 kost. Voor het weergeven van de voetbalstanden is een tweede licentie nodig: die kost £5.320 voor de Premier League en £10.534 voor de Football League, maar daarmee mag je maar negen updates per wedstrijd publiceren. Ollie zegt dat hij zijn standen van een externe bron ontvangt, waarna hij ze op Twitter publiceert. Hij verdient ook geen geld met de Twitter-dienst, maar zoals we weten: voetbal is big business in Engeland. Kijk dus uit wanneer je iets te enthousiast de voetbalverslaggever uithangt via je iPhone: voor je het weet heb je Infostrada of een andere belangengroep achter je aan.

Meer info: FootyTweets
Via: PaidContent

Voor wie het interessant vindt om te discussiëren of zulke dingen wel of niet mogen: op SocialMediaBlog.nl heb ik gisteren een verslag geschreven over de Workshop Copyright, die de Stichting Copyright & Nieuwe Media onlangs organiseerde.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 november 2009 om 1:02
Categorie
Achtergrond

Reacties: 5 reacties

  1. Een dapper achterhoedegevecht van FDC maar deze info komt vanuit het stadion en is (al dan niet via een paar ongrijpbare Chinese hackers, zoals onze NL Voetbalkanaal exploitanten weten) uiteindelijk toch vogelvrij op het Net verkrijgbaar. Prettige wedstrijd dus !

  2. sinds wanneer mag men zijn kennis niet meer delen??? ik weet de stand… ik bel naar een maat en ik vertel de stand… lijkt me toch legaal? Of ik het nu doorbel of twit maakt niet uit… wat een stomme regeling… je kan tegenwoordig beter anoniem developen… laat een vriend een site huren… en voorzie geen contact gegevens 😛

  3. voetbal is big business

    voetbal is toch een paar mannen die over een grasveld heen en weer lopen, om de camera gelegenheid te geven op diverse reclameborden in te zoomen ?!

    ik hoop dat dit het begin is van allerlei voetbal cydia apps, want daar wordt nog steeds te veel vies geld verdiend !

  4. Vind jammer dat ze dit soort fanatieke voetbalsupporters juist niet motiveren, namelijk ook omdat hij er geen geld mee verdient.

  5. Whaha laat ze lekker janken. Als je steeds van twitteraccount wisselt kunnen ze je weinig maken. Wie kan dan nog aantonen dat JIJ achter die twitter accounts zit..