Wired traceert vinder van verloren iPhone-prototype

Wired heeft de student achterhaald die in maart het iPhone-prototype in een bar vond en daarna aan Gizmodo verkocht. Brian Hogan heeft spijt van zijn daad, is tijdelijk met zijn studie gestopt en woont tijdelijk ergens anders.

hogan vinderDe Amerikaanse site Wired heeft de vinder van het iPhone-prototype achterhaald. De 21-jarige Brian Hogan uit Redwood City (Californië) heeft naar eigen zeggen het prototype niet aan Gizmodo verkocht, maar voor $5.000 slechts een “exclusief toegangsrecht” tot de iPhone gegeven. Hogan heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld, die toegeeft dat de affaire uit de hand is gelopen en dat zijn cliënt spijt heeft van zijn daad.


Wired achterhaalde Hogan door aanwijzingen op sociale netwerksites te volgen. Later bevestigde een bron dat ze de juiste persoon hadden getraceerd. De student is wel ondervraagd maar nog niet officieel beschuldigd van een misdrijf. In Californië is er sprake van diefstal als je iets vindt en geen moeite doet om de werkelijke eigenaar te achterhalen. Volgens Hogan’s advocaat was zijn cliënt in een café toen hij de iPhone overhandigd kreeg van een andere cafébezoeker, die het toestel op een barkruk had gevonden.

De andere cafébezoeker vroeg of de telefoon van Hogan was en verliet daarna het café. Hogan vroeg een paar personen in zijn omgeving of iemand een iPhone kwijt was en nam het toestel uiteindelijk mee naar huis. Na het openen van een Facebook-pagina (waarbij verbinding met internet werd gemaakt) werd de telefoon op afstand geblokkeerd. Eén van Hogan’s vrienden bood aan Apple te bellen maar dat leverde niets op, waarna de vriend het toestel aanbood bij enkele tech-sites. Hij liet daarbij doorschemeren dat er wel een vergoeding tegenover moest staan. Wat in Hogan’s nadeel kan werken, is dat hij het cafépersoneel niet heeft laten weten dat hij een iPhone had gevonden. De verliezer, Apple-engineer Gray Powell, ging nog wel meermaals terug naar het café om de telefoon te zoeken. Nadat Gizmodo het artikel over de iPhone publiceerde kwamen medewerkers van Apple bij Hogan langs voor een huiszoeking, maar ze werden door een huisgenoot weggestuurd.

Hogan’s advocaat Jeffrey Bornstein zegt dat de familie tijdelijk is verhuisd om niet door de media te worden belaagd. Hogan is met zijn studie gestopt maar pakt in de herfst de draad weer op. Vervelen hoeft hij zich niet, want de student blijkt actief in het vrijwilligerswerk, aldus de advocaat. “This thing has gotten completely, completely out of control. He made a mistake. He should have just immediately turned that phone in.”

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2010, 13:49
Categorie Achtergrond
Onderwerpen gizmodo, prototype
35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.