Een halfjaar later: iPhone-prijzen bij Nederlandse operators, wie is de goedkoopste? (update)

De prijzen van de iPhone zijn de afgelopen maanden met een paar tientjes omhoog gegaan, ook al kwamen er meer aanbieders bij. Nu de volgende iPhone nog even op zich laat wachten organiseren KPN, Vodafone en T-Mobile kortingsacties om klanten te trekken... Bij welke operator ben je het beste af?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone simkaartHet is ruim een halfjaar geleden dat de iPhone bij alle grote Nederlandse operators beschikbaar kwam. Wie had gehoopt dat meer concurrentie zou leiden tot lagere prijzen, kwam bedrogen uit. De prijzen gingen juist omhoog). Hoe is de situatie tegenwoordig? iPhoneclub keek naar de prijzen en concludeert: de voorwaarden zijn in veel gevallen slechter geworden en de toestelprijzen gingen omhoog. Bij welke operator ben je momenteel het beste af?

Om die vraag te beantwoorden hebben we gekeken naar de abonnementen van de drie grote operators (KPN, T-Mobile en Vodafone). Met speciale acties proberen de operators je momenteel over te halen om een abonnement af te sluiten. Zo adverteert T-Mobile met abonnementskosten van 0 euro per maand. Klinkt goed, maar het geldt alleen de eerste 3 maanden. Bij Vodafone krijg je 50% korting in het eerste jaar en KPN is gestart met Goeie Deals, waarbij je de eerste 9 maanden 50% korting krijgt. De ene actie lijkt nog aantrekkelijker dan de andere. Maar welke operator is nu daadwerkelijk het goedkoopst?

Alle drie operators hebben nieuwe abonnementen aangekondigd, die vanaf augustus/september gelden voor nieuwe klanten en mensen die hun abonnement verlengen. Kijk bij KPN, Vodafone en T-Mobile. Hou er dus rekening mee dat de tarieven binnenkort omhoog gaan. Bij KPN gaat ook de subsidie op toestellen omlaag.

De vergelijking: drie operators, drie abonnementen

Dat bekijken we aan de hand van 3 abonnementen bij aanschaf van een 32GB iPhone 4. Momenteel hebben alle drie grote operators abonnementen met 150, 200 en 1000 belminuten/sms’jes waardoor ze goed te vergelijken zijn. Alleen op details zijn er nog wel verschillen zoals datalimiet, snelheid van de dataverbinding, een sms-verdubbelaar en de kwaliteit van het netwerk op jouw favoriete locaties.

De informatie in deze tabel was niet meer actueel. Vandaar dat de tabel niet meer te raadplegen is.

Foutje ontdekt in de berekeningen? Gebruik de rapportagefunctie onder dit artikel!
T-Mobile Relax is niet verkrijgbaar met 150 of 200 belminuten en ontbreekt daarom in de tabel.

Conclusie: Vodafone is het goedkoopst én het duurst

Kijk je naar de abonnementen met 150, 200 of 1000 belminuten, dan ben je momenteel bij Vodafone het goedkoopst uit. Maar dat geldt alleen zolang de kortingsactie duur en het geldt alleen als je kiest voor de gewone Bel+Sms+Web-abonnementen, waar je het eerste jaar een korting van 50% op je abonnementskosten krijgt. Bij de speciale iPhone-abonnementen van Vodafone geldt die extra korting niet, waardoor Vodafone juist bij deze abonnementen als duurste uit de bus komt. T-Mobile is ook relatief goedkoop bij alle genoemde abonnementen.

Update: sommige mensen blijken moeite te hebben om bij Vodafone een iPhone met Bel+SMS+Web-abonnement bij elkaar te klikken. Dit is de rechtstreekse link:

Drie conclusies zijn in ieder geval te trekken als je naar de ontwikkelingen in de afgelopen maanden kijkt:

  • De prijzen van toestellen zijn soms met een paar tientjes omhoog gegaan. Bij de goedkopere abonnementen is de toestelprijs gemiddeld zo’n 30 euro omhoog gegaan. Bij duurdere abonnementen zoals KPN Personal Sim 1000 betaal je 10 euro meer voor het toestel.
  • Toch ben je dankzij prijsacties momenteel niet veel duurder uit dan in december vorig jaar. Veel operators geven zodanige korting, dat je over een periode van 2 jaar zelfs iets goedkoper uit bent dan in 2010.
  • Bij operators die dezelfde prijzen hanteren, zijn de voorwaarden verslechterd. Zo zijn meer operators overgestapt op een (strengere) datalimiet en krijg je bij T-Mobile voortaan 150 belminuten óf sms’jes terwijl dat voorheen 150 belminuten én sms’jes was. Bovendien wordt de snelheid van je databundel na de eerste gigabyte drastisch verlaagd.
Uitgebreidere informatie over prijzen bij operators en telecomwinkels is ook te vinden in ons artikel ‘iPhone kopen in Nederland‘.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 augustus 2014, 23:54
Categorie Providers
Onderwerpen kpn, t-mobile, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.