Terug in de tijd: de iPhone nano houdt de gemoederen al sinds voorjaar 2007 bezig

Driemaal eerder zijn er al kanshebbers voor de iPhone nano verschenen, nog even afgezien van de vele andere geruchten die tussendoor zijn verschenen. Wij zetten de historie van de iPhone nano eens op een rijtje.

iphone_shuffleOf de iPhone nano er nu wel of niet komt, het leek ons wel eens leuk om terug in de tijd te gaan en te kijken welke wilde dingen er intussen al over de iPhone nano zijn bedacht. In mei 2007 schreven we voor het eerst over de iPhone nano, dus nog voordat de eerste generatie iPhone überhaupt verkrijgbaar was. Er was toen een patent verschenen over een dubbelzijdige iPhone nano: aan de ene zijde was het een iPhone, aan de andere kant een iPod. Dat leidde dezelfde dag nog tot grappen over de iPhone Shuffle (zie foto): een apparaat met maar één knop dat willekeurige nummers uit je adresboek belt.


iphone_nanoTwee maanden later, in juli 2007 verscheen er opnieuw een patent van Apple. Deze keer van een iPod-achtig apparaat waarmee je kunt bellen. Vol optimisme dat de iPhone nano er snel zou komen schreven we destijds: “Als van de grote dure iPhone binnen een week al een miljoen stuks zijn verkocht, hoe groot moet de markt dan wel zijn voor een veel goedkoper, simpeler apparaat als de iPhone nano?”

In augustus 2007 werd bekend dat Apple een belangrijke aankondiging zou doen. Zou het de iPhone nano zijn? Natuurlijk niet! Het waren gewoon de nieuwe iPods. In oktober 2007 was ‘ie er dan echt: de iPhone nano! Nog geen 8 centimeter lang en van een Amerikaanse bron die bezweerde dat de foto’s echt waren (zie foto hierboven). De foto ging de hele wereld over, maar bleek slechts een Chinese kloon.

intertoysErgens bij ons in de kast moet nog de QW MP-204 liggen (zie foto links), een mediaspelertje van Intertoys. De speelgoedwinkel kreeg in februari 2008 een enorme toeloop omdat iedereen wel voor 50 zo’n iPhone-lookalike wilde kopen. We schreven er een review over, maar veel stelde het ding niet voor: de software was van matige kwaliteit en de hardware rammelde aan alle kanten. We kregen een paar maanden nog het verzoek of iPhoneclub de gebruikersclub van dit apparaatje wilden sponsoren – maar dat leek ons toch meer een taak voor Intertoys zelf. Eigenlijk was de QW MP-204 geen echte iPhone nano-kloon, want je kon er niet mee bellen.

iphone-nanoIn april 2008 kwam er alweer een nieuwe iPhone nano in beeld (zie foto rechts). Deze keer een handzaam model, ontdekt door een Griekse website. Hij zou $169 gaan kosten, beschikte niet over 3G en had een capaciteit van 8 GB. Leuk bedacht, maar we hebben er nooit meer iets van gehoord…

Een van de laatste geruchten was die van augustus 2008. De Daily Mail beweerde dat de iPhone nano voor de kerst in de winkel zou liggen en nog succesvoller zou zijn dan de originele iPhone. De iPhone nano zou voor £150 in de winkel liggen, bedoeld voor prepaid-klanten van O2. Het toestel kreeg volgens de krant een touchwheel aan de achterkant, waarmee je nummers kunt draaien. Goed gevonden, maar alweer een gerucht dat van tafel kan: een lancering vóór de kerst gaat niet meer lukken en een touchwheel aan de achterkant zien we ook niet zo snel gebeuren.

iphone-nano En toen was er in oktober 2008 opeens het gerucht over een $99 kostende iPhone, later nog extra gevoed door het gerucht dat Walmart wel eens de iPhone zou kunnen gaan verkopen. Hoewel de iPhone 3G in Nederland gewoon gratis bij een abonnement wordt weggegeven blijft die lagere prijs de Amerikanen toch fascineren.

De laatste ontwikkelingen zijn vast niemand ontgaan: iDealsChina zei over aanwijzingen te beschikken dat er deze keer écht een iPhone nano aankomt. Daarna volgden wat afbeeldingen van accessoiremaker XSKN en vandaag nog wat extra afbeeldingen en een mockup.

Na drie geruchten die niet zijn uitgekomen (de Amerikaanse iPhone nano die een kloon bleek te zijn, de Griekse iPhone nano met matte stootrand en de Britse iPhone nano met touchwheel-achterkant van The Daily Mail) lijkt er eindelijk weer wat schot in te zitten in de geruchtenstroom. Wij vinden de mockups van XSKN wel geloofwaardig, maar mocht je er niet zo over denken: even goede vrienden. Een gezonde dosis scepticisme is nooit weg. Als laatste de vraag of we de iPhone Nano al op Macworld gaan zien. We hebben daar zelf een hard hoofd in. Alhoewel eerdere iPhone-lanceringen ook altijd bij Macworld waren, denken we dat Apple het moment nog wat te vroeg vindt en kiest voor een latere lancering in 2009. Na de Stevenote Philnote weten we meer …

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 december 2008 om 20:02
Categorieën
Geruchten, iDevices
23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.