iphone 5s 5c goud blauw

iPhone 5s en iPhone 5c online aanschaffen: waar kan je vannacht terecht?

De iPhone 5s en iPhone 5c zijn vanaf 25 oktober online te bestellen. Waar kun je terecht en hoe laat? Dat lees je in dit artikel.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone 5s 5c goud blauw
Je kunt natuurlijk buiten in de kou gaan staan om een iPhone 5s of iPhone 5c te kopen. Maar waarom zou je? Je kunt vanaf middernacht de iPhone 5s en iPhone 5c ook online bestellen. Hieronder vind je een overzicht van de aanbieders en tijdstippen om de iPhone 5s en iPhone 5c online te reserveren bij Nederlandse en Belgische aanbieders.

kpn iphone5s spacegrayDe online Apple Store zal waarschijnlijk vanaf vrijdag 25 oktober 0:01 uur starten met de verkoop. Daarnaast kun je natuurlijk ook online de iPhone bestellen bij KPN, Hi, T-Mobile en Vodafone. De Belgische operator Mobistar zal net als de Nederlandse operators vrijdagochtend starten de verkoop; de meeste aanbieders beginnen vlak na middernacht.

De meeste aanbieders werken met nieuwsbriefinschrijvingen waarmee ze zoveel mogelijk e-mailadressen van potentiële klanten proberen te verzamelen. Ze beloven daarmee dat je “als eerste” te horen krijgt wanneer je de iPhone 5s en iPhone 5c kunt bestellen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon ons advies opvolgen en rond middernacht op de websites van KPN en Hi kijken. Dan ben je waarschijnlijk eerder aan de beurt dan wanneer je gaat zitten wachten op een persoonlijk e-mailtje.

Online Apple Store: “Geen commentaar”

Hoe laat begint de iPhone-verkoop in de online Apple Store? Dat is een vraag die we de afgelopen dagen regelmatig hebben gekregen, maar waar we geen officieel antwoord op hebben. Apple doet opvallend mysterieus over het tijdstip waarop de verkoop van start gaat. De woordvoerder die we belden “moest het uitzoeken” en medewerkers van de Apple Store-supportlijn en in de Apple Store Amsterdam willen er niets over kwijt. Toch hoeft het helemaal niet zo geheimzinnig te zijn: in andere landen ging de verkoop rond middernacht van start. Vorig jaar startte de verkoop van de iPhone 5 in Nederland en België ook vlak na middernacht, dus we rekenen erop dat je in de nacht van donderdag op vrijdag kunt bestellen. Dat vermoeden wordt nog eens versterkt door het feit dat de Europese online Apple Stores op donderdagavond om 22:30 uur offline gingen.

We kunnen er dus vanuit gaan dat de online verkoop van de Apple Store vlak na middernacht begint. De verkoop bij de Apple Store Amsterdam (fysieke winkel) start op vrijdagochtend om 8:00 uur. We hebben een apart artikel met tips hoe je de wachtrij overleeft.

De prijzen voor losse toestellen bij de online Apple Store zijn:

 • 16GB iPhone 5s: €699
 • 32GB iPhone 5s: €799
 • 64GB iPhone 5s: €899
 • 16GB iPhone 5c: €599
 • 32GB iPhone 5c: €699

T-Mobile: “Vanaf 25 oktober”

T-Mobile gaf bestaande klanten al eerder deze week de mogelijkheid om een iPhone te bestellen. Diverse iPhoneclub-lezers gingen op die uitnodiging in en melden dat koeriersdienst AMP op vrijdag of zaterdag langskomt om de nieuwe iPhone te bezorgen. Nieuwe klanten zullen tot vrijdag 25 oktober moeten wachten. Hoe laat de verkoop van start gaat is niet officieel bekendgemaakt. T-Mobile houdt het erop, dat op vrijdag 25 oktober pas de prijzen bekend worden gemaakt. Er lekten eerder al prijzen die niet helemaal overeenkomen met wat onze tipgevers hebben betaald, maar wel een indruk geven. Twee voorbeelden:

 • 16GB iPhone 5s met 200 belminuten en 1GB databundel voor €359
 • 16GB iPhone 5s met 300 belminuten en 2GB databundel voor €319
 • Volgens onze tipgevers werken enkele fysieke T-Mobile-shops verspreid over het land ook met intekenlijsten, waarbij je een aanbetaling van 50 euro moet doen. Officieel beweert T-Mobile dat er “goede afspraken met Apple” zijn gemaakt en dat er dit jaar geen pre-order is. Maar de praktijk bewijst dat individuele shops zich daar niets vaan aantrekken.

  Vodafone: “Vanaf 0:01”

  Vodafone start vannacht online om 0:01 uur met bestellingen voor de iPhone 5s en iPhone 5c. Diverse iPhoneclub-lezers met een Vodafone-abonnement melden ons, dat ze een SMS hebben ontvangen waarin staat dat ze vanaf 0:01 uur online kunnen bestellen. Dit lijkt in eerste instantie vooral bedoeld om mensen over te halen hun abonnement te verlengen, maar je kunt als nieuwe klant waarschijnlijk ook gewoon naar de website gaan om een iPhone 5s of iPhone 5c te bestellen. Vodafone heeft van middernacht tot 2:00 uur ook een telefoonteam klaarzitten om je aan een iPhone met abonnement te helpen. De tarieven van Vodafone zijn nog niet openbaar gemaakt, maar we zullen dit artikel aanvullen zodra er meer bekend is.

  KPN en Hi: “Vanaf 0:01”

  KPN en KPN-dochter Hi gaat vlak na middernacht starten met de verkoop van de iPhone 5s en iPhone 5c. Ze hebben hun klanten daarover inmiddels al geïnformeerd. Ook bij deze operator zijn de prijzen nog niet officieel bekendgemaakt. Vanaf 0:01 uur kun je op de websites van beide operators terecht om je nieuwe iPhone te bestellen. Zodra we tarieven weten, lees je dat hier.

  Mobistar: “Vanaf 25 oktober”

  De Belgische provider Mobistar heeft via Facebook en een persbericht laten weten dat ze vrijdag 25 oktober beginnen met de verkoop van de iPhone 5s en iPhone 5c. Wel heeft Mobistar alvast de prijzen bekendgemaakt en die liggen 99 cent hoger dan bij Apple zelf:

  • 16GB iPhone 5s: €699,99
  • 32GB iPhone 5s: €799,99
  • 64GB iPhone 5s: €899,99

  mobistar 5sVoorgaande jaren week Mobistar vaak een paar euro af van de officiële Apple-prijzen. De situatie in België is wat anders dan in Nederland, omdat er geen toestelsubsidie wordt gegeven. Je kunt bij de iPhones drie verschillende tariefplannen afsluiten, namelijk Panter 35 (€28), 2GB (€45) en Panter Unlimited (€60). Pluspuntje bij Mobistar is dat het de enige operators is die officieel de iPhone 5s en iPhone 5c mag toelaten op het 4G-netwerk. Proximus mag dat nog niet. Vorig jaar was ook Telenet officieel verkoper van de iPhones, maar die operator heeft nog geen tarieven bekendgemaakt. Wel hebben ze het inmiddels overbekende nieuwsbriefformulier waarmee ze e-mailadressen van potentiële klanten verzamelen.

  Webwinkels: wisselend

  Sommige webwinkels, zoals Belsimpel zijn eerder al begonnen met de verkoop van de iPhone 5s en iPhone 5c. Hierbij gaat het om in het buitenland gekochte partijen toestellen. Belsimpel maakt geen vrienden met Apple door deze werkwijze. De meeste andere webwinkels, zoals Studentmobiel, houden zich netjes aan de regels van Apple en beginnen vrijdagochtend pas met de verkoop. Of het slim is om je iPhone bij zo’n onafhankelijke partij te kopen? Dat ligt er maar net aan. Voorgaande jaren hoorden we van tipgevers dat sommige mensen vrij snel aan de beurt waren, terwijl anderen wel een paar weken moesten wachten. Inschrijven bij meerdere winkels kan je kansen vergroten, maar: overdrijf niet. Het heeft geen zin om onder meerdere pseudoniemen bij meerdere winkels bestellingen te plaatsen. Als je echt zó graag de nieuwe iPhone wilt hebben, kun je beter in de wachtrij bij de Apple Store Amsterdam gaan staan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2013, 18:28
Categorie Providers
Onderwerpen iPhone 5c, iPhone 5s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.