Apple kondigt iPhone 5 aan: 4-inch scherm, nieuwe connector, 28 september in Nederland

Apple heeft de iPhone 5 aangekondigd. De nieuwste iPhone is dunner dan ooit, lichter van gewicht en heeft een 4-inch scherm, 4G LTE en een 8 megapixel camera met saffierglas.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

hand iphone 5Apple heeft de iPhone 5 met 4-inch scherm aangekondigd. De iPhone 5 wordt de dunste smartphone die Apple ooit heeft gemaakt en is volledig gemaakt van glas en aluminium. Het toestel heeft een groter scherm, draait op iOS 6 en is voorzien van wereldwijd bruikbare 4G LTE. Er is een kleinere 8-pins connector (Lightning-connector) aanwezig en je moet bij je operator een kleinere nanosim aanvragen. FaceTime is voortaan via het 3G-netwerk te gebruiken. De iPhone 5 komt op 28 september in Nederland en België beschikbaar. Afgaande op prijzen in Duitsland en Frankrijk moeten we op €679 rekenen voor het goedkoopste model. De pre-order in de VS start op 14 september, waarna het toestel op 21 september verkrijgbaar is in VS, Canada, UK, Frankrijk, Duitsland, Australië, Japan, Hongkong en Singapore. De tweede groep landen is op 28 september aan de beurt. In december 2012 zal de iPhone 5 verkrijgbaar zijn in 100 landen.

Uiterlijk en scherm

Het is de dunste iPhone die Apple ooit heeft gemaakt: slechts 7,6 mm dun en daarmee 18% dunner dan de vorige iPhone. Volgens Apple is het zelfs de dunste smartphone wereldwijd. De behuizing bestaat uit aluminium en glas en is 20% lichter van gewicht dan de iPhone 4S. Waarom deze langere behuizing voor de iPhone 5? Volgens Apple was dat nodig om te zorgen dat hij lekker in de hand ligt.

De iPhone 5 is al te vinden in de Nederlandse Apple Store (maar nog niet te bestellen). Er is ook een pagina waar je de iPhone 4 en iPhone 4S met de iPhone 5 kunt vergelijken.

a6 chip iphone 5

Het grotere scherm heeft meteen gevolgen voor het aantal apps dat in beeld is: in plaats van 4 rijen met iconen zijn er nu vijf rijen (plus een vaste reeks icoontjes onderin de dock). Apple’s eigen applicaties zijn al aangepast, zoals Agenda en Mail, Keynote, Pages, Numbers, iPhoto, iMovie, Garageband en dergelijke. Apps van derden moeten nog een update krijgen en tonen nu nog zwarte balken aan boven- en onderkant. Er is een select groepje ontwikkelaars dat al toegang kreeg tot de ontwikkeltools, zodat zij meteen al vernieuwde apps kunnen presenteren. Het gaat daarbij om de nieuwsapp CNN en de restaurantapp OpenTable.

iphone 5 achterkantHet retinascherm heeft een hogere resolutie van 1136 x 640 pixels gekregen waarbij de beeldverhouding is gewijzigd naar 16:9. De pixeldichtheid van 326 ppi is echter hetzelfde gebleven. Het scherm van de nieuwe iPhone heeft 44% meer kleurverzadiging en er is gebruik gemaakt van ‘integrated touch’-technologie, waarbij het touchscreen is geïntegreerd in het display. Het kan daardoor dunner worden uitgevoerd en is beter bestand tegen schittering van bijvoorbeeld zonlicht.

Draadloze voorzieningen

De iPhone 5 is voorzien van HSPA+, DC-HSDPA en LTE. Het toestel wisselt automatisch van antenne, zodat je altijd het beste signaal hebt. Het goede nieuws is dat 4G LTE ook buiten de VS in diverse landen wordt ondersteund. De fragmentatie van 4G zorgt er overigens wel voor dat er drie versies van de iPhone op de markt komen: model A1428 (GSM), A1429 (CDMA) en A1429 (GSM). De laatstgenoemde lijkt het meest geschikt voor Nederland, al zal het lastig zijn om nu al aan een nanosim en een LTE-abonnement te komen. Ook de ondersteuning voor Wi-Fi is verbeterd, tot snelheden van 150 Mbps.

A6-processor

De iPhone 5 krijgt een nieuwe A6-processor, die in eigen huis is gemaakt. De processor en de grafische chip zijn tweemaal sneller geworden. Om dit te demonstreren kwam Electronic Arts op het podium om Real Racing 3 te demonstreren, maar die demonstratie werd wat lauw ontvangen. De A6 heeft twee Cortex A15-kernen.

Nanosimkaart

De iPhone 5 maakt als eerste telefoon gebruik van de nanosimkaart, een nieuw type simkaart. Nederlandse operators hebben nog niet aangekondigd dat ze beschikken over nanosimkaarten, maar ze zullen die op 28 september wel op voorraad moeten hebben. De huidige microsimkaarten werken namelijk niet.

Batterijduur

De batterijduur van de iPhone 5 is nog net iets beter dan die van de iPhone 4S, met bijvoorbeeld 8 uur internetbrowsen over 3G (was 6 uur). Bij gebruik van Wi-Fi gaat de batterij 10 uur mee (was 9 uur). En de standby-tijd is bij de nieuwe iPhone 225 uur (was 200 uur). Interessant is overigens dat de iPhone 4 een standby-tijd had van 300 uur, veel meer dus.

Camera

Wat de camera betreft heeft Apple gekozen voor 8 megapixel met autofocus aan de voorzijde. Er zitten allerlei vernieuwingen in zoals backside illumination en een lens van saffierkristal, dat extra hard is. Andere eigenschappen zoals een hybride IR-filter waren al aanwezig op de iPhone 4S. Misschien wel de meest opmerkelijke nieuwe functie van de iPhone 5, aldus topman Phil Schiller, is de panoramafunctie. Je kunt een langgerekte foto maken van bijvoorbeeld 28 megapixel, door meerdere foto’s te combineren. De gyroscoop, A6-chip en de Camera-app werken samen om een hoge resolutiefoto te maken. De nieuwe panoramafunctie op de iPhone 5 komt ook beschikbaar op de iPhone 4S dankzij een update.

iphone 5 schermDe A6-processor zorgt voor 40% sneller foto’s maken, de FaceTime-camera is HD geworden en FaceTime is voortaan via 3G te gebruiken, zoals al eerder werd gedacht.

Audio en Lightning-connector

Volgens Apple heeft alles in de iPhone 5 een update gekregen, zo ook de audio. Er zijn nu drie microfoons: aan de onderkant, voorkant en achterkant. Deze worden gebruikt voor Siri-commando’s en telefoneren, deze keer ook via HD Voice (dat ondersteund wordt door KPN). De speaker is 20% kleiner geworden en er zit wideband audio en ruisonderdrukking op. Apple introduceert een nieuwe, kleinere connector in de iPhone 5. Deze is voorzien van 8-pinnen en heeft de naam Lightning-connector. De duurzaamheid is verbeterd en hij is 80% kleiner. Er is een adapter om te zorgen dat accessoires voor de 30-pins connector nog steeds werken.

De Lightning-kabels zijn nu al te koop: voor de Lightning-naar-USB-kabel betaal je 19 euro, de Lightning-naar-3-pens-adapter kost 29 euro en voor de Lightning-naar-30-pens-adapter betaal je 39 euro.

dockconnector lightning

Dat er een nieuwe iPhone aan zat te komen, was al te verwachten: er lekten de afgelopen dagen regelmatig onderdelen, er werden dummy-toestellen getoond en er waren talloze anonieme bronnen die claimden meer te weten. Apple deed zelf mee aan het geruchtencircus door vanmiddag via de zoekpagina te verwijzen naar een persbericht over de iPhone 5 en een iPhone met LTE. Ook lekte er vanmiddag nog een foto van een printplaatje voor de nieuwe iPhone, voorzien van een nieuwe chip.

The Verge wierp al een eerste blik op de iPhone 5:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2012, 4:49
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.