WordPress-app voor iOS verschuift aandacht naar blogs lezen

De WordPress-app voor iOS heeft een forse verandering doorgemaakt. In plaats van blogpostings schrijven staat lezen centraler.

wordpress-ios-social-networking-featured-screenshot-largeDe WordPress-app voor iOS heeft vanavond een opmerkelijke update gekregen. Voorbij is de tijd dat je de WordPres-app alleen gebruikte om zelf blogberichtjes te schrijven en reacties te modereren. Bij het opstarten van de vernieuwde app krijg je prominent de mededeling ‘Je volgt nog geen blogs’ in beeld. De app bevat bovendien een grote menuknop ‘Lezer’ waarmee je de berichten van blogvrienden kunt volgen en rebloggen.

Eigen blogs zijn nog wel terug te vinden in de app: ze zijn verstopt achter de knop ‘Ik’. Bovendien is er een snelkoppeling aanwezig om snel een blogberichtje te schrijven. Het betekent overigens ook dat het vertrouwde ‘hamburgermenu’ aan de zijkant is verdwenen. In plaats daarvan kiest de WordPress-app weer voor een klassieke lay-out met grote menuknoppen onderin het scherm.

knoppenbalk-wordpress-app

Voordat je andermans berichten kunt lezen, zul je wel een aantal leuke blogs moeten volgen. Het is op het eerste gezicht wat onduidelijk hoe je dat aanpakt: als je de aanwijzingen op het scherm volgt krijg je de lijsten met ‘Blogs die ik volg’, ‘Vers van de pers’ en ‘Berichten die ik leuk vind’ te zien. Vers van de pers levert een willekeurige selectie van Engelstalige blogstukjes op, waarbij je eigen interesses niet echt tot uiting komen. Wie zijn Felix O’Shea, Emily, Mark Ames en Peter Boullata en waarom zou ik ze gaan volgen? Dat blijft wat onduidelijk en er is ook geen plusknop waarmee je eigenhandig een selectie van blogs kunt toevoegen. Wel kun je via de Vrienden-knop mensen die je kent van Facebook of Twitter en mensen uit je adresboek toevoegen. Dat leverde in mijn geval geen hits op, waardoor ik veroordeeld ben tot de selectie die WordPress heeft gemaakt.

wordpress-app-blogs-volgenHet lijkt erop dat WordPress met deze app wil opschuiven in de richting van Tumblr, waar het vooral gaat om interessante vrienden volgen en rebloggen. Lees je in de berichtenstroom van de blogs die je volgt iets wat je leuk vindt, dan is er een reblog-knop om het bericht ook op je eigen site te zetten. Deze app-update is dan ook vooral gericht op mensen die WordPress.com als hostingplatform gebruiken en niet zozeer voor zelfgehoste blogs (zoals iPhoneclub).

Op WordPress.com kun je trouwens ook jezelf abonneren op allerlei blogs die je wilt volgen. Die verschijnen vervolgens ook in de app. Mensen die WordPress.com gebruiken zullen ook blij worden van de prominente JetPack-notificatieknop in de knoppenbalk, die we bij iPhoneclub niet gebruiken.

Versie 3.9 van de WordPress-app biedt ondersteuning voor iOS 7, een verbeterd login-scherm en een nieuwe lay-out voor het lezen en bewerken van artikelen en het bekijken van reacties. Volgens de makers is nu ook deeplinken vanuit Twitter mogelijk. Op het WordPress for iOS-blog is nog geen toelichting gegeven op de nieuwe functies; we verwachten wel dat de makers van de app dat nog zullen doen, zodat ook wat duidelijker wordt wat de beweegredenen achter deze kleine aardverschuiving zijn.

Downloaden: WordPress (gratis, universeel, iOS 7.0+)

wordpress-vrienden-toevoegen wordpress-app-blogs

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2014, 19:14
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen weblog, wordpress

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.