VO Calendar: Nederlandse agenda-app voor blinden en slechtzienden

VO Calendar is een agenda-app voor de iPhone speciaal voor blinden en slechtzienden. De app is zo ingedeeld, dat je de data en afspraken helder voorgelezen krijgt en is makkelijk te bedienen.

Vo Calendar Voice Over Calendar agenda voor iPhoneDe iPhone is ondanks het touchscreen goed door blinden en slechtzienden te gebruiken. De bediening is daarbij wel totaal anders. Dankzij de voice over-optie onder de toegankelijkheidsinstellingen van de iPhone, worden pagina’s en selecties die je maakt voorgelezen door een mannelijke computerstem. De manier waarop je door het systeem en apps navigeert, wijkt ook af. Veel apps worden zelfs schier onbruikbaar voor de doelgroep. VO Calendar is een agenda-app die speciaal voor blinden en slechtzienden is gemaakt.

De applicatie is ontwikkeld door Jos Jong, een van de mensen achter de populaire Nederlandse agenda-app Easy Calendar. Die applicatie blinkt uit in gebruiksgemak en doordachtheid, en daar heeft hij al vele handen mee op elkaar gekregen in binnen- en buitenland. Het zal daarom misschien als verrassing komen dat VO Calendar (dat staat voor Voice Over Calendar) er in de verste verte niet op lijkt. De app is snel en maakt ook gebruik van de agendagegevens van iOS zelf, dat zijn de overeenkomsten. Verder steekt de app totaal anders in elkaar.

De applicatie bevat niet alleen grote knoppen om hem makkelijk te kunnen bedienen, maar blinkt met name uit in de voice-over stand. Daar is de toepassing echt voor gemaakt. Bij binnenkomst in de applicatie, vertelt de stem hoeveel afspraken je de huidige week hebt staan. Daarmee leest hij meteen het grootste gedeelte van het scherm voor, dat wordt gedomineerd door de dagen met daarachter het aantal afspraken. Tik op een dag en de voice-over leest de dag, je afspraken en tijdstip ervan voor. Ook een afspraak maken gaat via de knoppen die worden voorgelezen als je ze aantikt. Je kiest eerst het dagdeel uit waarop je een afspraak wil zetten, dan een uur, en dan een minutenaantal. Je kan ook een nieuwe afspraak inspreken.

De logica van de app komt terug in de indeling ervan. Dat wordt bij de introductie duidelijk gemaakt: het beeld is verdeeld in een grote rechterhelft en een kleinere linker. Aan de rechterkant staan alle belangrijke functies zoals de afspraken van de dag, het dagoverzicht en het tijdstip. Links vind je onderin de terugknop en de indicatie van de huidige week, zodat die eerst wordt voorgelezen in de app. Met de instellingenknop kan je alle belangrijke inhoud ook naar links zetten, en dus is er een volledige linkshandige bediening.

VO Calendar kan op op punten nog wel beter. Zo is het op dit moment onmogelijk om geavanceerde agendafuncties toe te passen in de interface van de app. Daarvoor word je doorverwezen naar de standaardinstellingen in iOS. Bovenal is VO Calendar echter een prachtvondst voor blinden en slechtzienden.

Downloaden: VO Calendar (€7,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2012, 16:45
Categorieën Nederlandse apps, Productiviteit
Onderwerpen activity, blind, slechtziend

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.