NU v4.0 voor iPhone – Push-notificaties, Filters, Offline lezen en meer (Review)

NU.nl voor iPhone biedt in versie 4.0 handige nieuwe functies als push-notificaties, filtermogelijkheden, uitgebreidere categorieën en offline lezen.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

NUnl-logoNU v4 is vannacht beschikbaar gekomen in de App Store. Meest opvallende nieuwe functies zijn de push-notificaties en filtermogelijkheden. Daarnaast is het in NU.nl voor iPhone v4 nu mogelijk om nieuws offline te lezen, artikelen via Twitter te delen en is de applicatie volgens de makers nu sneller en betrouwbaarder. Een minpunt van de nieuwe versie is dat deze meer advertenties toont: zo verschijnt onder elk artikel nu een extra banner (via AdMob), naast de banners die in de vorige versie bij sommige artikelen al bovenaan artikelen verschenen.

Het aantal nieuwe features houdt niet op bij bovenstaande opsomming: het aantal categorieën is nu fors uitgebreid, met ondermeer aparte ingangen voor nieuws uit binnen- en buitenland, Tech, Internet, Politiek Werk en Privé en voor liefhebbers – de strips van FC Knudde. Vreemd genoeg is de categorie Video – een overzicht van alle artikelen met videofilmpjes – niet meer aanwezig. Wel kunnen de filmpjes nog in de artikelen zelf worden gevonden, maar niet meer overzichtelijk als aparte categorie.
NU v4 voor herkent verder nu in artikelen ook links naar externe bronnen en toont die inhoud netjes in de In-App browser, met de mogelijkheid om de artikelen daarna in Safari te openen.

Push-notificaties

NU.nl voor iPhone v4 kan als belangrijkste nieuwe feature push-notificaties versturen bij groot nieuws: de optie Breaking news. Wat onder Breaking news wordt verstaan wordt verder niet toegelicht en is ook niet instelbaar per categorie. Wel kunnen de push-notificaties voor deze ‘categorie’ naar voorkeur worden in- of uitgeschakeld via het Instellingen-menu in de app. Daarnaast kun je push-notificaties instellen voor tv-programma’s, voor de AEX-index, voor voetbaluitslagen en voor gefilterd nieuws, waarover zo meer. Voor de AEX kun je push-notificaties inschakelen als deze onder of boven een bepaalde waarde zakt of stijgt. Voetbaluitslagen zijn beperkt tot alle clubs uit de Eredivisie; bij andere competities (zoals Jupiler League of Champions League) ontbreekt de push-schakelaar. Bij tv-programma’s is niet helemaal duidelijk of de schakelaar geldt voor die specifieke uitzending of voor alle uitzendingen van dat programma, zoals bij TV Gids Pro mogelijk is. Desalniettemin zal de push-functionaliteit voor tv-programma’s voor veel mensen voldoende zal zijn.

Een prettige toevoeging is dat je de push-berichten voor een zelf instelbare tijdsperiode kunt uitschakelen via de optie Slaap modus. Via dat submenu kun je met de schakelaar Breaking news nog instellen of je tijdens de slaapperiode wel op de hoogte gehouden wilt worden van belangrijke gebeurtenissen.

Filters

In de tabbalk vind je in NU v4 voor iPhone nu een extra optie Filter. Het was mij aanvankelijk niet helemaal duidelijk hoe ik filters moest toevoegen – de knop Wijzig deed weinig en er was ook nergens een helptekst te vinden. Pas na het openen van een nieuwsartikel viel het kwartje en achteraf gezien staat het ook duidelijk vermeld in de App Store-updateomschrijving.
Elk artikel is nu voorzien van één of meer tags, die je onderaan het artikel kunt vinden. Bij een nieuwsitem over de iPhone zie je bijvoorbeeld de tags ‘iPhone’ en ‘Apple’. Na het klikken op een van de tags verschijnt een keuzemenu met de opties ‘Filter’ en ‘Filter + Notificatie’. De eerste optie zet de tag alleen in de filterlijst, de tweede optie schakelt ook push-notificaties in voor die tag. Bij nieuwe artikelen over dat onderwerp ontvang je dan een melding. Als je een tag eenmaal met push-berichtgeving hebt toegevoegd, kun je via Filter > Wijzig per toegevoegde tag de push-alerts nog in- of uitschakelen.

Via de tabknop Filter spring je zoals gezegd meteen naar de toegevoegde filterwoorden. Je ziet hoeveel berichten er met die tag zijn gevonden en kunt alle artikelen in lijstweergave openen. Helaas crasht de app in versie 4.0 steeds als ik een artikel via de filterlijst wil bekijken en de eerste recensies in de App Store leren dat ik niet de enige ben. Dat zal hopelijk snel in een bugfixrelease worden verholpen.

Het idee van filters in een nieuwsapplicatie is overigens niet nieuw; de Telegraaf-applicatie bood die mogelijkheid al eerder en naar onze mening ook beter geïmplementeerd. Bij NU ben je afhankelijk van de gekozen tags van de NU-redactie; bij de Telegraaf heb je de mogelijkheid om filters op basis van een gekozen zoekterm aan te maken. De artikeltags van NU zijn niet altijd even consequent en daardoor bestaat de mogelijkheid dat je nieuws ‘mist’. Als voorbeeld: bij het artikel ‘Steve Jobs haalt uit naar Adobe’ is Steve Jobs geen tag (maar Apple, Flash en Adobe wel), bij het artikel ‘Uitzending Gemist op Hyves’ is alleen de tag Uitzending Gemist toegevoegd, maar ontbreekt Hyves. ‘Politie Eindhoven verwijdert 27 hooligans’ heeft alleen de tag Feyenoord gekregen, terwijl ‘Hooligans’, ‘Eindhoven’, ‘PSV’ en ‘Politie’ ook logische keuzes waren geweest. Vreemd genoeg zijn de tags alleen zichtbaar in de NU-applicatie. Op de website zelf worden ze nergens genoemd, terwijl het ook daar handig zou zijn. Wellicht is dat voor later?

Artikelen offline lezen

Als er geen internetverbinding is, heb je de mogelijkheid om alle eerder opgehaalde artikelen offline te lezen. Dit wordt duidelijk aangegeven met een rode balk met de tekst ‘U bent offline. U ziet mogelijk verouderde berichten’ boven de artikellijstweergave en nog eens extra met een rode waarschuwing ‘Dit is een offline artikel’ in het artikel zelf. Afbeeldingen worden niet offline opgeslagen en ontbreken dus in het artikel. De offline-functie werkt overigens perfect en erg soepel. Wel is het van belang dat de categorie eerder met werkende internetverbinding is geraadpleegd.

Conclusie

Met versie 4 hebben ontwikkelaar Peperzaken en uitgever Sanoma Digital handige features als push-notificaties en filtering toegevoegd, waardoor je meer je eigen interessegebieden kunt bepalen en hiervoor ook meldingen kan ontvangen. Jammer is dat de applicatie crasht als je artikelen uit je filterlijst wilt bekijken, waardoor die functie nog niet helemaal uit de verf komt, maar dat zal hopelijk snel worden verholpen. Daarnaast staat of valt de filterfunctie met de door de NU-redactie gekozen tags.

Het aantal categorieën is fors uitgebreid en een veelgevraagde mogelijkheid als delen via Twitter is eindelijk toegevoegd. Helaas is het delen van artikelen beperkt tot Twitter – populaire andere manieren als e-mail, Facebook of Hyves ontbreken. We zijn niet helemaal gelukkig met de toevoeging van extra advertenties via AdMob, maar gezien het toenemende mobiele gebruik van Nu.nl zal dat voor uitgever Sanoma Digital een onvermijdelijke (?) keuze zijn geweest.

De applicatie is tijdelijk weer uit de App Store gehaald. Even geduld a.u.b.

Info: NU

  • Ontwikkelaar: Peperzaken, in opdracht van Sanoma Digital
  • Applicatie: NU
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis (advertenties)
  • Geteste versie: 4.0
  • Bestandsgrootte: 1,3MB
  • Cijfer: 7,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2010, 14:37
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen peperzaken, sanoma

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.