Final Draft Writer: filmscripts schrijven op iPad

Final Draft op de iPad: filmscripts schrijven op de iPad is vanaf nu mogelijk. In Final Draft vind je bijna alle functies die ook in de desktopversie te vinden zijn.

final draft writer ipadIn de wereld van filmscripts is er eigenlijk maar één oplossing om teksten te schrijven: Final Draft. Het is te vergelijken met Microsoft Word, maar dan voor de filmindustrie. Scripts worden in .fdx-formaat rondgestuurd, ook al zijn niet alle gebruikers er even enthousiast over. De afgelopen twee jaar zijn de makers van Final Draft bezig geweest met een iPad-versie, die nu verkrijgbaar is. Final Draft Writer geeft je de mogelijkheid om scripts te lezen, te bewerken en te maken. De meeste functies uit de desktopversie zijn ook op de iPad te gebruiken.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het automatisch aanvullen van de namen van karakters, meerdere revisies van scripts en de mogelijkheid om een script tussen desktop en iPad uit te wisselen. Je kunt ook een bepaald karakter in te tekst markeren, zodat je precies ziet wanneer een bepaalde acteur in actie moet komen. Acteurs hoeven zelf niet Final Draft Writer te kopen, maar hebben aan de al langer bestaande iPad-app Final Draft Reader genoeg. Deze app kan alleen filmscripts tonen, maar ze niet bewerken.

final-draft-smarttypeVoor het opmaken van tekst is Fountain beschikbaar, een markup-taal vergelijkbaar met Markdown. De veel goedkopere universele iOS-app Writing Kit ondersteunt overigens ook de Fountain-opmaaktaal, maar is minder gespecialiseerd in filmscripts. Je kunt scripts importeren via e-mail en via iTunes, je kunt het script printen met AirPrint of uploaden naar Dropbox. Voor schrijvers biedt Final Draft Writer diverse templates voor projecten zoals films, toneelstukken en sitcoms. Je kunt rapportages maken en snel wisselen tussen meerdere revisies.

De prijs is tot 30 september €23,99, daarna gaat de prijs omhoog.

Downloaden: Final Draft Writer (€23,99)
Ook verkrijgbaar: Final Draft Reader (€7,99)

https://www.youtube.com/watch?v=Azh1urMQ0zg&feature=player_embedded

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2012, 16:20
Categorie Zakelijk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.