Byliner voor iPad schotelt verhalen op maat voor

De betaalde dienst Byliner voor iPad biedt fictie- en non-fictieverhalen aan die qua lengte aangepast zijn aan de leestijd van de gebruiker.
Richard Borgman - · Laatst bijgewerkt:

Byliner logoByliner voor iPad belooft je de beste verhalen voor te schotelen, of dat nou met sciencefiction, spanning of seks heeft te maken. Dat betekent niet dat je losse boeken koopt, maar een abonnement neemt en losse artikelen en verhalen kunt lezen. Byliner levert verhalen op maat aan en kijkt naar hoeveel tijd je hebt om even in de mooie zinnen te duiken. Door aanbevelingen van je favoriete schrijvers te volgen moet je altijd iets interessants te lezen hebben. Byliner is niet zozeer een losse app als een dienst die over meerdere platformen werkt. Zo kun je ook op je desktop in je browser lezen. Hoewel de app gratis, mag je €8,99 euro per maand betalen voor een abonnement. Elke keer als je een stuk leest, moet de schrijver daar iets aan verdienen. De populairste verhalen, zowel fictie als non-fictie, leveren dus de meeste inkomsten op voor de auteur.

BylinerAls je voor het eerst met de app aan de slag gaat, geef je een paar favoriete genres aan, zoals Comedy, Travel of Tech. Daarna wordt naar favoriete publicaties gevraagd. Als je graag onderuitgezakt met een Flair of Donald Duck op de bank hangt is de keuze tussen titels als The New Yorker, Wired en Fortune misschien wat ongemakkelijk. Je moet echt twee keuzes maken uit een betrekkelijk korte lijst met Engelstalige uitgaven. De keuze van twee uit zes onbekende schrijvers voelt zelfs nog willekeuriger.

Gelukkig is dit geen voorbode van de rest van de inhoud. Als je eenmaal in de app zelf komt, zijn er veel verhalen waar je lekker doorheen kunt bladeren. De presentatie werkt prima, met kleine blokjes die naast elkaar staan. De categorieën als Editors’ Picks, Popular en de door jou aangegeven genres staan onder elkaar. Tik je kort op een blokje, dan draait het om en krijg je een korte beschrijving en de mogelijkheid om het meteen te gaan lezen. Door het nachtlampje aan te raken zet je het boek bij een soort favorietenonderdeel. Hou je je vinger langer op een blokje van een tekst, dan krijg je een groter menu waarin je meteen de schrijver kunt volgen.

BylinerEen andere leuke functie van de app is dat bij elk stuk tekst staat vermeld hoe lang het gemiddeld zal kosten om deze te lezen. Ben je in het tabblad For you, dan geef je met de regelaar aan hoeveel tijd je hebt om te lezen, waarna de selectie van artikelen wordt aangepast. Volgens CEO John Tayman van Byliner is dat een van de belangrijkste eigenschappen van de leesdienst. “Het ultieme doel is hetzelfde als ons bedrijfsdoel, namelijk de lezer het perfecte verhaal op het juiste moment bieden.” Hoewel het een nobel streven is en de app inderdaad in die behoefte voorziet, vragen we ons toch af of er naast het betaalde abonnement van €8,99 niet een korte probeerperiode op zijn plaats zou zijn om met deze originele dienst en app wat uitgebreider kennis te maken.

Downloaden: Byliner (gratis, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2013, 19:03
Categorie Boeken
Onderwerpen boeken, literatuur

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.