Review: Griffin Clarifi, een iPhone-case met macrolens

Review van de Griffin Clarifi, een beschermende hardcase met ingebouwde macrolens. Voor het eerst kun je foto's van visitekaartjes en andere gedrukte teksten maken, waarbij de tekst goed leesbaar is.

Griffin ClarifiDe camera in de iPhone is niet perfect, maar zoals met veel camera’s geldt: de persoon die de foto’s maakt is minstens zo’n belangrijke factor als het aantal megapixels. Op Flickr is de iPhone de meest populaire camera en er zijn genoeg foto’s te vinden waaruit blijkt dat je wel degelijk mooie foto’s kunt maken. Op één punt schiet de iPhone-camera echter wel tekort, en dat is met het maken van macrofoto’s. Met extra camerasoftware kun je wat tweaken, maar aan de kwaliteit van de lens is alleen iets te veranderen als je een extra macrolens gebruikt of foto’s door een microscoop of vergrootglas neemt. Griffin bedacht een handige oplossing: een hardcase met ingebouwde macrolens, de Griffin Clarifi.

Uitvoering van de Griffin Clarifi

De Griffin Clarifi is een beschermende case, gemaakt van polycarbonaat. Aan de achterkant zit een verschuifbare macrolens die je camera tevens beschermt tegen vuil en krassen. De case is alleen verkrijgbaar in zwart.

De Griffin Clarifi bestaat uit twee delen. Het onderste kwartdeel is afneembaar zodat je de iPhone in een dock kunt zetten zonder meteen de hele case te verwijderen. De boven- en onderkant van de case is gemaakt van matzwart plastic; het middendeel is van glimmend plastic.

[flickr]set:72157610852453554[/flickr]

De case zelf sluit nauw om de iPhone en kan worden gebruikt als een gewone iPhone 3G-case. Qua uiterlijk is de case robuust en netjes uitgevoerd, maar een eyecatcher is het niet. De macrolens aan de achterkant is wat deze case echt bijzonder maakt. Handig is dat je deze macrolens heen en weer kunt schuiven, zodat ‘ie niet in de weg zit als je gewone foto’s wilt maken. Griffin levert ook een screenprotector, een poetsdoekje en een handleiding mee.

Gebruik van de Griffin Clarifi

Het maken van macrofoto’s is eenvoudig te doen: schuif de macrolens dicht en je kunt close-ups van gedrukte tekst en allerlei kleine voorwerpen maken. De resultaten zijn niet zo spectaculair dat het kan concurreren met een compactcamera, maar er is wel duidelijk te zien dat de foto’s scherper zijn. Hieronder twee onbewerkte foto’s van een afbeelding uit de Bijenkorf-folder die deze week in de bus viel. Links zonder en rechts met macrolens:

Foto zonder Griffin Clarifi   Foto met Griffin Clarifi

Nog wat andere voorbeelden (rechts is met macrolens):

Foto zonder Griffin Clarifi   Foto met Griffin Clarifi      Foto zonder Griffin Clarifi   Foto met Griffin Clarifi

Vooral bij gedrukte tekst zie je duidelijk het verschil. Ik maak wel eens foto’s in winkels, bijvoorbeeld productkaartjes bij de IKEA of covers van boeken die ik nog wil kopen. Met de macrolens levert dat voor het eerst goed leesbare foto’s op. Het is ook handig als je aan de leestafel in een café iets interessants zit te lezen en even een top 10 of een adressenlijstje uit een tijdschrift wilt fotograferen. Het fotograferen van een complete boek- of tijdschriftpagina lukt natuurlijk niet; daarvoor is de resolutie van de iPhone-camera toch echt te laag.

[flickr]set:72157610784388053[/flickr]

Aan het einde van dit artikel staan een aantal links naar andere reviewers, die ook vergelijkende foto’s hebben gemaakt.

Je zou de Griffin Clarifi ook kunnen gebruiken om foto’s van visitekaartjes te maken. Da’s handig als je visitekaartjes toch altijd kwijtraakt en het scheelt overtikken (want dat komt er toch meestal niet van). Een ander alternatief – hoewel niet echt mooi – is dat je een foto van een visitekaartje opneemt als contactfoto in je adresboek. Maar er is nog meer mogelijk: met de macrolens wordt het opeens mogelijk om streepjescodes te scannen, zodat je bijvoorbeeld Snappr (1D en 2D) kunt gebruiken.

Normaalgesproken kun je alleen objecten op een afstand van 30 centimeter of meer goed fotograferen; met de Griffin Clarifi verklein je die afstand tot zo’n 10 centemeter. Ook handig is het afneembare onderste gedeelte van de case, zodat je de iPhone in elke denkbare dock kunt plaatsen zonder de case volledig te verwijderen.

Conclusie

Veel mensen zien er toch tegenop om een beschermende case te kopen, omdat die de iPhone alleen maar dikker maakt en niets nuttigs toevoegt. Bij de Griffin Clarifi is sprake van een dubbele functie: bescherming én betere foto’s. De macrolens is makkelijk heen en weer te schuiven, zodat je ook nog steeds normale foto’s kunt maken. Het verschil is duidelijk zichtbaar: blurry tekst wordt opeens wel leesbaar. Leuk, maar ietwat prijzig, kadootje voor mensen die graag foto’s maken met de iPhone-camera.

[flickr]set:72157610784387705[/flickr]

Meer info

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2009
Categorie
Accessoires
Lees de 16 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »