Bloomberg publiceert per ongeluk ‘in memoriam’ voor Steve Jobs

Bloomberg heeft per ongeluk een in memoriam van Steve Jobs gepubliceerd. De fout is nogal ongelukkig omdat er juist de laatste tijd weer veel over de gezondheid van Jobs werd gespeculeerd.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

steve jobsSteve Jobs is niet dood, hij leeft! Bloomberg publiceerde vandaag per ongeluk een gedeeltelijke ‘in memoriam’ voor Apple CEO Steve Jobs. Het nieuwtje werd snel ingetrokken, maar op dat moment stond het nieuws al op de weblog Gawker. Het bericht bevat een opsomming van belangrijke mijlpalen die Jobs heeft behaald, zoals zorgen dat personal computers net zo makkelijk te gebruiken zijn als telefoons. Ook zorgde Jobs volgens Bloomberg voor een verschuiving in geanimeerde films en digitale muziek.


Het artikel bevat ook een lijst van mensen die interessante dingen over Jobs kunnen vertellen, zoals Apple-medeoprichter Steve Wozniak, Oracle CEO Larry Ellison en Apple-evangelist Guy Kawasaki.

Hoe kan zo’n fout nu gebeuren? Simpel: veel kranten en nieuwsdiensten hebben al een passende tekst klaarliggen als bekende mensen overlijden. Daarin zijn de belangrijkste feiten al opgesomd. Alleen de precieze details van het overlijden hoeven dan nog te worden aangevuld. Alleen komt de fout in het geval van Steve Jobs op een ongelukkig moment, nu er recent weer geruchten opdoken over Jobs’ gezondheid, die achteraf onterecht bleken te zijn.

Bloomberg bracht later een verklaring naar buiten, waarin ze in algemene bewoordingen speken over een ‘incompleet artikel over Apple Inc. dat ongewenst was gepubliceerd’. Excuses over de fout zaten er niet in.

In Nederland zijn dergelijke fouten ook wel eens gemaakt: de NOS blunderde in 2004 met een toespraak van premier Balkenende, waarin het overlijden van prinses Juliana werd aangekondigd. Een actieve oma was ze op dat moment al lang niet meer, maar dood? Dat toch ook niet. Prins Bernhard werd in 2001 al doodverklaard en in 2003 werd de blunder nog eens vergroot: toen bleken Juliana en Bernhard opeens allebei overleden. Later in 2003 stierf Juliana nogmaals. En prins Claus ontkwam er ook niet aan: die ging in 2002 dood volgens de Wegener-kranten. De excuses varieerden van hackers die de website hadden gekraakt tot een technicus die het verkeerde bandje had gestart. Jules Deelder is volgens Radio Rijnmond in 2002 al overleden, maar ook dat bleek een fout.

Via: CNET en Rouw.nl

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 augustus 2008 om 15:26
Categorie
Providers

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.