AppLinks: bewaar programmagegevens bij firmware-update (jailbreak)

AppLinks maakt het makkelijk om programmagegevens over te zetten voor het uitvoeren van een firmware-update.
Sander Kleijn - · Laatst bijgewerkt:

iPhone OS 3.1.2Wie een gejailbreakte iPhone heeft, zal niet altijd zijn firmware op de normale manier willen upgraden of na een firmware-update een oude backup terugzetten. Doe je dit wel, dan is de kans groot dat de ‘schone’ iPhone-installatie vervuild wordt met resten van oude jailbreaktools. Niet zelden leidt dit tot crashes en een rap leeglopende accu. Het beste is dus om na een firmware-update de iPhone helemaal opnieuw in te stellen. Maar hoe zit het met savegames en opgeslagen gegevens van je programma’s? Die worden niet hersteld, dus helaas zal je al deze gegevens handmatig moeten terugzetten. Gelukkig maakt de jailbreaktool AppLinks maakt dit proces net even wat makkelijker.

Iedereen die wel eens in het bestandssysteem van de iPhone gesnuffeld heeft, weet dat Apple alle App Store-applicaties opslaat in /private/var/mobile/Applications. Helaas zet Apple deze applicaties niet in mappen met begrijpelijke namen, maar worden de applicaties in gecodeerde mapnamen (zoals 0140F36F-A53D-4EF0-B752-9F63DFDDBEA1) opgeslagen. Tot overmaat van ramp staan deze mapnamen niet vast; na de installatie van een nieuwe firmware zijn de mapnamen weer compleet anders, wat het terugzetten van gegevens flink bemoeilijkt.

Gelukkig is er in Cydia een oplossing te vinden: de tool AppLinks. Deze tool maakt een nieuwe map aan, namelijk /private/var/mobile/AppLinks. In deze map zijn verwijzingen naar alle applicaties te vinden, ditmaal met de programmanaam zoals die door de applicatie gehanteerd wordt. Een stuk begrijpelijker, dus!

AppLinks

Hoe zorg je er nu voor dat je programmagegevens op je nieuwe iPhone terecht komen? Simpel. Installeer eerst AppLinks vanuit Cydia en herstart voor de zekerheid je iPhone. Open nu je ssh-programma en log op je iPhone in. Ga naar de map /private/var/mobile/AppLinks en kopieer alle mappen naar de harde schijf van je pc. Nu kan je gerust een firmware-update uitvoeren en je iPhone als verse iPhone instellen. Na de jailbreak installeer je AppLinks weer en ssh je naar /private/var/mobile/AppLinks. Nu kan je voor elk programma bepalen of je de gegevens wilt terugkopiëren. Bij het terugkopiëren zet je de Preferences-map van de applicatie terug naar de iPhone; het beste kan je daarbij het bestand com.apple.PeoplePicker.plist overslaan. Doe dit voor al je applicaties en voila, je programmagegevens en savegames zijn overgezet!

Let op: vrijwel alle applicaties slaan hun gegevens in de Preferences-map op, maar er zijn uitzonderingen. Controleer (en backup) daarom altijd de map /Library/Preferences voor je een firmware-update uitvoert.

Bron: iSpazio

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 23:03
Categorie Jailbreak
Onderwerp Applinks

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.