Vierjarig meisje in therapie wegens iPad-verslaving

Een Britse psychiater heeft een vierjarig meisje in behandeling, dat iPad-verslaafd is. Het kind krijgt ontwenningsverschijnselen als ze niet met de iPad mag spelen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ipad verslavingDe iPad is een mooi hulpmiddel om kinderen even stil te houden, maar je kunt ook overdrijven. Of zijn het de ouders die te ver doorslaan? Twee Britse ouders zijn met hun vierjarige dochter naar een psychiater gestapt, omdat het kind last zou hebben van iPad-verslaving. Het meisje begon als 3-jarige met het spelen van iPad-spelletjes en wil sindsdien de tablet niet meer loslaten. Ze zou last hebben van ontwenningsverschijnselen als ze de iPad niet kan gebruiken.

Psychiater Richard Graham ziet blijkbaar graag meer van dergelijke klandizie komen, want hij juicht het toe dat de ouders hulp hebben gezocht. Als de verslaving nu niet wordt behandeld kan dat op latere leeftijd leiden tot grotere verslavingsproblemen. Ook raadt hij ouders aan om jonge kinderen alleen onder toezicht met de iPad te laten spelen.

Het meisje is de jongste patiënt die in therapie moet vanwege iPad-verslaving. Psychiater Graham behandelde eerder mensen met internet- en Facebook-verslaving. Hij raadt af om de iPad te laten rondslingeren: ‘Kinderen worden namelijk aangetrokken door de mooie kleuren op het scherm en willen het toestel daarom ook gebruiken’. Ze kunnen er niet mee omgaan en raken vervolgens verslaafd. Pak je als ouder de tablet af, dan volgen driftbuien en oncontroleerbaar gedrag, een teken dat er sprake is van verslaving. Heel wat kinderen mogen smartphones en tablets gebruiken voor vermaak. Volgens auteur Tanith Carey zijn ze de nieuwe poppen voor baby’s en peuters geworden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2013, 20:57
Categorie Kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.