Vergelijking: 10 iPhone-applicaties voor Wi-Fi-hotspots

Een vergelijking van 10 WiFi- en hotspot-applicaties voor de iPhone. Welke iPhone-applicaties zijn makkelijk om op vakantie een hotspot te vinden en in te loggen?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

wifi hotspotsIk ga op vakantie en neem mee… een iPhone natuurlijk! Want daarmee kun je toegang krijgen tot Wi-Fi-hotspots zodat je niet met hoge roamingkosten wordt opgescheept. Daarom: op verzoek van Peter een vergelijking van hotspot-applicaties voor de iPhone. In de bespreking van de verschillende applicaties zul je merken dat er in feite drie soorten applicaties zijn: allereerst applicaties waarmee je geautomatiseerd kunt inloggen bij een hotspot, ten tweede applicaties waarmee je met hulp van een database en de gps-ontvanger in je iPhone de dichtstbijzijnde hotspot kunt vinden en afsluitend applicaties waarmee je kunt scannen naar dichtstbijzijnde netwerken.

Als je op vakantie bent kan het een uitdaging zijn om open netwerken te vinden. Daarom heb ik ook applicaties opgenomen waarmee je makkelijker op betaalde hotspots in het buitenland kunt inloggen. Zelf ben ik bijvoorbeeld fan van Boingo in de VS: het kost maar $8 per maand en je kunt bijna overal met je iPhone inloggen. Vandaar dat ik de focus niet alleen gelegd heb op applicaties waarmee je gratis kunt ‘hotspotten’…

Er kwam nog een ander verzoek binnen: een artikel over roamingkosten op vakantie. Dat valt buiten het bestek van dit artikel, maar we gaan ermee aan de slag. Bewaar eventuele discussie over dat onderwerp dus graag nog even voor dat artikel.

Hotspot

hotspotDeze applicatie is bedoeld om het inloggen op T-Mobile-hotspots makkelijker te maken. Het werkt echter alleen bij de T-Mobile-hotspots in Duitsland, dus alleen interessant als je daar op vakantie gaat. De ontwikkelaar heeft al verzoekjes ontvangen om de hotspots van T-Mobile NL, KPN, FON en Telia Sonera in te bouwen. T-Mobile NL heeft de hoogste prioriteit en is gepland voor versie 1.2, maar erg snel gaat het niet: de applicatie zelf bestaat al sinds september 2008 en er is nog maar één kleine update geweest.
Qua gebruikersinterface is Hotspot niet echt indrukwekkend: gewoon een grijs scherm met een knop om in te loggen.
Conclusie: Alleen geschikt voor vakantiegangers in Duitsland die T-Mobile Hotspots willen gebruiken. Het wachten is op de Nederlandse T-Mobile Hotspots in versie 1.2.

Installeren: Hotspot (gratis)

WiFiFoFum

wififofumWiFiFoFum is een Wi-Fi-scanner waarmee je naar netwerken kunt zoeken via een soort radarscherm. Alle netwerken in de omgeving worden getoond, waarbij je aan de hand van een symbooltje meteen kunt zien of het netwerk open of gesloten is. Bij het wardriven en het zoeken naar open netwerken is de applicatie erg handig: wil je bijvoorbeeld bij een restaurant of hotel parkeren om even te internetten, dan kun je met deze radar zien of je dicht genoeg bij de ‘bron’ zit.
Voor wardrivers heeft WiFiFoFum ook een logfunctie, zodat je kunt vastleggen welke accesspoints je in een bepaalde omgeving hebt ontdekt. Dit logbestand is in KML-formaat en dus makkelijk in andere applicaties in te lezen. De logbestanden kun je via e-mail naar de desktop sturen. Met een RSSI-filter kun je netwerken die een zwak signaal hebben buiten beschouwing laten. Van elk gevonden netwerk zie je SSID, MAC-adres, RSSI (signaalsterkte), kanaal, AP-model beveiliging en beschikbare transmissiesnelheden.
Conclusie: Erg geschikt voor mensen die niet zomaar internet willen, maar ook een fatsoenlijke datasnelheid willen. De radarweergave kan een goede aanvulling zijn op andere Wi-Fi-applicaties.

Installeren: WiFiFoFum (€2,39)

Free WiFi

free wifiWe hebben eerder in een review al aandacht besteed aan Free WiFi. Deze applicatie van Makayama zoekt naar gratis hotspots in je omgeving. De term ‘gratis’ moet je daarbij wel ruim nemen: T-Mobile Hotspots zijn in essentie niet gratis, maar als je een iPhone-abonnement hebt kun je deze hotspots wél gratis gebruiken. Met Free WiFi krijg je op 20.000 locaties over de hele wereld toegang tot de hotspots van T-Mobile, Hotspotr en Free-Hotspot.com. De applicatie kijkt aan de hand van je gps-coördinaten welke hotspotlocaties in de buurt zijn. Het handige daarvan is dat de gegevens offline beschikbaar zijn, zodat je niet hoeft te roamen als je in het buitenland op zoek bent naar een hotspot. De hotspots bevinden zich in 5.900 steden in 64 landen. Free WiFi is ook handig in eigen land, om de hotspots van T-Mobile te vinden.
Conclusie: Tot nu toe de enige applicatie waarmee je in alle Europese vakantielanden goed op zoek kunt naar bruikbare gratis hotspots. Bovendien geschikt voor de gratis te gebruiken T-Mobile-hotspots in Nederland, mits je een T-Mobile iPhone-abonnement hebt.

Installeren: Free WiFi (€2,39)

Je hebt met een iPhone-abonnement van T-Mobile gratis toegang tot de hotspots van T-Mobile en KPN in Nederland (lees hier hoe dat werkt). Die gratis toegang geldt NIET voor de T-Mobile-hotspots in het buitenland. Daar zul je voor moeten betalen.

WifiTrak

wifitrakWifiTrak helpt je bij het vinden van gratis en open Wi-Fi-hotspots. Het werkt niet aan de hand van een database, maar scant naar netwerken in de omgeving en checkt of deze toegankelijk zijn. Je krijgt daarna een lijst te zien van Wi-Fi-netwerken in volgorde van bruikbaarheid: open, zonder doorverwijzing en met het sterkste signaal. De applicatie kan automatisch waarschuwen wanneer er een netwerk in de buurt is. In de detailweergave per netwerk zie je MAC-adres, kanaal, signaalsterkte (RSSI), ruis (noise) en authenticatie (WEP/WPA/WPA2).
WifiTrak is een applicatie die lijkt op WiFinder, een applicatie waar we wel eens iets over hebben geschreven, maar die helaas niet langer verkrijgbaar is in de App Store.
Conclusie: Handig voor het vinden van open en gratis hotspots, omdat het waarschuwt wanneer er een bruikbaar netwerk is gevonden.

Installeren: WifiTrak (€0,79)

FON Maps

fon mapsFON is de grootste Wi-Fi-community wereldwijd. Mensen die hun internetverbinding als FON-hotspot beschikbaar stellen mogen overal ter wereld gratis gebruikmaken van FON-hotspots van andere deelnemers. Maar je moet wel weten waar die FON-hotspots te vinden zijn: dat kan met FON Maps van ontwikkelaar Newton Japan (dus niet gemaakt door FON zelf). Met deze applicatie kun je op een kaart zien waar de dichtstbijzijnde FON-hotspots zijn met behulp van de GPS-ontvanger in de iPhone. Je kunt ook een adres invullen of de naam van een kenmerkende bezienswaardigheid in de buurt. Nadeel van de FON-hotspots is dat ze vaak niet in de buurt van een café of andere comfortabele plek te vinden zijn, maar in de buurt van woonhuizen, waardoor je ergens op een parkeerplaats of in een zijstraatje staat te internetten.
Conclusie: Nuttig voor FON-deelnemers en wereldwijd te gebruiken.

Installeren: FON Maps (gratis)

Wi-Fi Finder

wi-fi finderWi-Fi Finder is een applicatie die een database met ruim 200.000 locaties in 135 landen wereldwijd bevat. Je kunt zowel gratis als betaalde Wi-Fi-hotspots vinden met behulp van de GPS-functie op je iPhone. De applicatie laat zien waar de dichtstbijzijnde hotspots zijn, met icoontjes die aangeven of het om een café, hotel, winkel of ander type locatie gaat. Je kunt hier ook op filteren. Bij elke locatie zie je de afstand, een adres, een telefoonnummer en eventueel ook instructies hoe je naar de betreffende hotspot loopt/rijdt.
Ontwikkelaar JiWire werkt samen met gratis en betaalde aanbieders. De applicatie is weliswaar gratis, maar je hebt wel een internetverbinding nodig om de online database te kunnen raadplegen. Dat kan tot roamingkosten leiden.
Conclusie: Een goede oplossing voor mensen die op vakantie willen internetten en nog gratis ook. Maar om de database te kunnen raadplegen heb je bij voorbaat al een internetverbinding nodig. Onhandig in verband met roaming.

Installeren: Wi-Fi Finder (gratis)

Wifi Directory

wifi directoryMet Wifi Directory kun je alle Wi-Fi-hotspots in je omgeving vinden. Je hebt er geen internetverbinding voor nodig, want de applicatie bepaalt met GPS je locatie en kijkt daarna in de interne database met 60.000 hotspots of er eentje in de buurt is. Je kunt in de applicatie aangeven hoe groot de zoekradius moet zijn. Je krijgt een lijst te zien van hotspots met naam, type locatie (restaurant, hotel, bibliotheek), adres en aanbieder. Je kunt ook meteen zien of het netwerk gratis of betaald is. De ontwikkelaar heeft een update ingediend waarmee je ook aan de hand van postcode kunt zoeken, maar die plaatsbepaling is niet zo nauwkeurig als met GPS. De applicatie gaat vandaag in prijs omhoog van €1,59 naar €2,99, dus beslis snel of je Wifi Directory wilt kopen. Minpuntje: de applicatie is dan wel ‘wereldwijd’ te gebruiken, maar het invoeren van een Nederlandse (of beter gezegd: niet-Amerikaanse) postcode blijkt onmogelijk. De applicatie was na een paar keer testen ook niet in staat om hotspots in de omgeving te vinden. Misschien toch iets teveel op de VS gericht?
Conclusie: Levert gedetailleerde informatie over hotspots in de omgeving, maar blijkt niet probleemloos te werken.

Installeren: Wifi Directory (€1,59/€2,99)

Boingo Mobile Wi-Fi

boingoAls je een Boingo-account hebt kun je gratis inloggen op netwerken van roamingpartners zoals T-Mobile en AT&T (de roamingpartners zijn afhankelijk van het land). Het is alleen een heel gedoe om steeds naar een website te worden doorgestuurd, waar je je gebruikersnaam en wachtwoord invult en de roamingpartner uitkiest. Met de applicatie van Boingo gaat dat allemaal automatisch: je ziet een McDonalds of een andere plek waar je een bruikbare hotspot verwacht, start Boingo en krijgt meteen te zien of je binnen het bereik van een geschikte hotspot bent. Eén tap op het scherm en je bent ingelogd, met de gegevens die je eenmalig in de instellingen van Boingo hebt ingevuld.
Conclusie: Uit eigen ervaring een erg nuttige applicatie, maar het werkt alleen bij hotspots en roamingpartners van Boingo.

Installeren: Boingo (gratis)

Devicescape Easy Wi-Fi

devicescapeDevicescape is een applicatie die vergelijkbaar is met Boingo, maar voor alle denkbare netwerken geschikt is. FON, KPN, Neuf en diverse andere netwerken staan in het lijstje, maar je kunt de applicatie ook gebruiken om automatisch in te loggen op het Wi-Fi-netwerk thuis, bij vrienden of op vakantie op de camping. Voor elk netwerk dat je wilt gebruiken voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Easy Wi-Fi regelt daarna alles vanzelf, inclusief het selecteren van de juiste roamingpartner. Easy Wi-Fi is verkrijgbaar in speciale versies voor T-Mobile USA (€2,39) en AT&T (€0,79).
Conclusie: Snel inloggen op beveiligde netwerken en commerciële hotspots. Net zo makkelijk als de Boingo-applicatie, maar breder toepasbaar omdat vrijwel elke aanbieder wordt ondersteund, ook wereldwijd.

Installeren: Devicescape Easy Wi-Fi (€2,39)

Free Wi-Fi Locator

free wifi locatorFree Wi-Fi Locator is één van de meest populaire applicaties om te zoeken naar een gratis Wi-Fi-hotspot in je omgeving. Maar liefst 46.000 reviews in de App Store is een getal dat genoeg zegt. Er is echter één nadeel: Free Wi-Fi Locator heeft alleen gratis hotspots in de VS in kaart gebracht. Het zijn er nu 14.000 stuks. Gebruikers kunnen zelf nieuwe hotspots toevoegen. Hou er trouwens rekening mee dat het ongevraagd gebruikmaken van een openstaand netwerk strafbaar is in de VS (en tegenwoordig ook in Nederland!).
De ontwikkelaars geven aan dat het op dit moment alleen in de VS te gebruiken is, maar zijn van plan om in toekomstige versies andere landen toe te voegen. Dat zal echter niet voor de vakantieperiode zijn gelukt.
Conclusie: Een erg populaire applicatie om gratis hotspots te vinden, maar alleen te gebruiken in de VS.

Installeren: Free Wi-Fi Locator (gratis)

Overzichtstabel

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Conclusie

Grofweg zijn er drie soorten hotspot-applicaties voor de iPhone te onderscheiden:

  1. Applicaties waarmee je makkelijker kunt inloggen. Boingo en Easy WiFi zijn daarvan het beste voorbeeld. Hotspot en Boingo zijn gratis, maar beperkt tot het eigen netwerk en de eigen roamingpartners. Easy WiFi kost geld, maar is wel vrij te gebruiken. Als je veel rondreist op vakantie kan het behoorlijk wat tijd besparen en is €2,39 niet teveel geld.
  2. Applicaties waarmee je hotspots kunt vinden op basis van een database. Dit zijn applicaties als Free Wi-Fi Locator, WiFi Directory, FON Maps en Free WiFi. De twee eerstgenoemde zijn gratis, maar alleen te gebruiken in de VS. Alleen Free WiFi is goed bruikbaar op vakantie en een aanrader als je graag op ‘vertrouwde adresjes’ komt. FON is een aanrader als je thuis een FON-hotspot hebt staan (doen!), zodat je overal ter wereld gratis bij je FON-vrienden kunt internetten.
  3. Applicaties waarmee je hotspots kunt vinden zonder database. Deze applicaties kijken welke netwerken in de buurt zijn, geven aan of ze open of gesloten zijn en geven soms ook via een radarweergave aan hoever je van een accesspoint verwijderd bent. WifiTrak is een goed voorbeeld hiervan, maar WiFiFoFum heeft dankzij de radarweergave ook bestaansrecht en is een goede aanvulling op de andere Wi-Fi-applicaties.

Er is niet één winnaar te vinden, omdat het helemaal afhankelijk is van je wensen: ben je op vakantie op zoek naar een hotel met jouw vertrouwde (commerciële) hotspotaanbieder, dan heb je een andere applicatie nodig dan wanneer je bij het binnenrijden van een willekeurig dorp het eerste het beste open netwerk wilt pakken (en let daarbij op de regelgeving ter plaatse!). Free Wifi en FON Maps zijn goede databasegebaseerde oplossingen, WifiTrak en WiFiFoFum zijn twee goede scangebaseerde applicaties. De prijs van de betaalde applicaties is niet meer dan €2,39 en dus verwaarloosbaar op je totale vakantiebudget. Als je het jezelf extra makkelijk wilt maken installeer je ook nog een automatische inlogger zoals Easy Wi-Fi.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 0:42
Categorie Naslagwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.