Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts

Regionale omroepen komen met gezamenlijke iOS-app in mei

De 13 Nederlandse regionale omroepen komen in mei met een iPhone- en iPad-app waarin je het gezamenlijke nieuws op locatie kan lezen.

Regio apps gezamenlijke app iOSDe Nederlandse regionale omroepen die in een project al eerder regionale nieuwsapps uitbrachten voor de iPhone en iPad in samenwerking met ontwikkelaar Peperzaken, komen in mei dit jaar met een gezamenlijke app voor het nieuws van alle 13 regionale omroepen bij elkaar. Onder een nog onbekende naam tref je daarin al het verzamelde nieuws dat je op locatie kan zoeken. Als je op de grens van een provincie woont, hoef je daardoor niet meer de apps van aparte regionale omroepen te raadplegen.


Dat maakte Erik Hogeboom van RTV Noord zonet bekend op iMMovator, een evenement onder de noemer Apps en Data dat momenteel in Hilversum wordt gehouden. Gerson Veenstra van RTV Oost zet de lijnen uit voor de ontwikkeling van de applicatie. Hij meldt iCulture dat de app op dit moment nog geen naam heeft en dat ook het ontwerp nog in ontwikkeling is.

De insteek van de gezamenlijke app is dat je zelf je eigen leefgebied kan samenstellen waarvan je nieuwsberichten wilt ontvangen. Dat kan op basis van vier filters: plaats, gemeente, gebieden en huidige locatie. Zo kan je dadelijk bijvoorbeeld een nieuwsstroom samenstellen van je eigen woonomgeving en die van je ouders, of ook je vakantiegebied meenemen. Veenstra:

“De app is gebaseerd op hetzelfde framework als de huidige losse regio-apps. Hij maakt ook gebruik van dezelfde feeds (stromen) voor het nieuws en het uiterlijk zal ook niet heel veel afwijken.”

Het is nog niet bekend wanneer de overkoepelende regionieuws-app precies in mei verschijnt. Volgens Veenstra staat eerst een update van de losse regio-apps op stapel die technisch de weg vrijmaakt voor de overkoepelende applicatie. De eerstvolgende update voor de losse regio-apps moet het voor redacties mogelijk maken om actuele onderwerpen tijdelijk in menubalken te zetten en op de iPhone kan je foto’s dan ook in volledig scherm bekijken. Ook is er vanaf de update voor omroepen een mogelijkheid advertenties te introduceren in de apps. De regio-apps zijn volgens Veenstra bij elkaar meer dan 1,6 miljoen keer gedownload. Ze zijn beschikbaar op de iPhone, iPad en Android.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.