Nieuwe game Passage speelt zich af in primitieve pixelwereld

Jason Rohrer heeft voor het eerst een game uit gebracht in de App Store. Wie de screenshots ziet zal niet meteen onder de indruk zijn; maar dat is bij deze game ook niet het belangrijkste. Het geluid is ook niet om over naar huis te schrijven en uitleggen gaat evenmin: je moet het gespeeld hebben […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

passageJason Rohrer heeft voor het eerst een game uit gebracht in de App Store. Wie de screenshots ziet zal niet meteen onder de indruk zijn; maar dat is bij deze game ook niet het belangrijkste. Het geluid is ook niet om over naar huis te schrijven en uitleggen gaat evenmin: je moet het gespeeld hebben om erover te kunnen praten. Passage is in feite een vijf minuten durende simulatie over het leven. Als speler ben je een klein pixelmannetje in een streep van twaalf pixels breed. De opdracht is om links, rechts, op en neer te bewegen door de smalle streep om schatkisten te vinden. De gratis desktopversie van de game kreeg vorig jaar lovende kritieken; de iPhone-versie die in de App Store verkrijgbaar is kost €0,79.


passageDat Rohrer een commerciële applicatie uitbrengt is eigenlijk bijzonder, gezien zijn levensstijl en zijn gewoonte om alles wat hij maakt als open source uit te brengen. Esquire zag in de gamesontwikkelaar een briljant genie en schreef er een uitgebreid artikel over. De Wall Street Journal schreef ook een uitgebreid artikel, maar dan over Passage zelf.

Als je nog twijfelt: probeer eerst de desktopversie (voor Windows, Mac en Linux).

Installeren: Passage (€0,79)
Via: Finger Gaming

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 oktober 2009 om 22:45
Categorie
Games

Reacties: 3 reacties

  1. Heb het geprobeerd en vind het maar een vreemd spel: heb je vijf min. gespeeld komt er passage in beeld te staan, en begin je opnieuw :-S. En ik vind die smalle pixelstreep niet echt prettig spelen :S
    Maar goed, er zijn dus mensen die het wel leuk vinden…

  2. Ok grappig om 1x te doen maar om er .79 cent aan uit te geven. Gelukkig voor de zekerheid even gedownload.

    “On some message boards, gamers confess that they’ve been moved to tears. “I’ll be a man and admit this game made me cry when explaining it to my wife,” wrote blogger Josh Farkas.

    “There have been a number of people who have written stuff about this being the first videogame to make them cry,” says Mr. Rohrer. “That’s definitely what I was trying to evoke.” ”

    Het ‘spel’ draait dus om de vergankelijkheid van het leven en dit spel maakt je er bewust van.

    De psychologische theorie Terror Managment Theory past goed bij wat dit spel uitlokt:

    Terror management theory (TMT) is een nog jonge onderzoeksrichting binnen de sociale psychologie. De TMT beschrijft hoe mensen de dagelijkse strijd met de angst voor de dood aangaan en wat hiervan de gevolgen zijn voor gedrag en cognities. Aan de basis van TMT liggen twee veronderstellingen. Ten eerste de veronderstelling dat de mens een instinctmatige drijfveer heeft om in leven te blijven. Daarnaast gaat de theorie er vanuit dat de mens, in tegenstelling tot alle andere levende wezens, het besef heeft dat men leeft maar óók dat dit leven eindig is. Deze paradox zorgt er voor dat mensen dagelijks geconfronteerd worden met een overweldigende angst voor de dood. Om niet ten onder te gaan aan deze angst heeft de mens een aantal defensieve mechanismen ontwikkeld die helpen om met deze angst om te gaan en deze te verzachten.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Terror_management_theory

    /care

  3. Mooi concept.

    Voor wie eerst wil kijken maar niet de desktop-versie wil installeren, check de walkthrough video op youtube:
    http://nl.youtube.com/watch?v=n3o0HFXPfco