iPad-app Trapit probeert slimmere nieuwsaggregator te zijn

Trapit is een nieuwe nieuwsapp voor de iPad, die op een slimme manier artikelen aanlevert met kunstmatige intelligentie. Je zoekt op basis van interesses en trefwoorden, waarbij de app uit 120.000 bronnen de interessante nieuwsartikelen haalt.

trapitTrapit is een nieuwe app die nieuws uit allerlei bronnen bij elkaar brengt. “Alweer een nieuwe Flipboard-concurrent?” zul je misschien denken. Toch probeert deze start-up het iets anders aan te pakken. Door kunstmatige intelligentie van DARPA en SRI te gebruiken wil Trapit slimmer zijn dan de gemiddelde nieuwsapp. Oprichter Hank Nothhaft Jr. ziet Trapit niet als een pure nieuwslezerapp, maar als een multifucntionele browser die informatie levert over allerlei nieuwscategorieën. Je maakt als gebruiker een ‘trap’ aan, een contentcategorie waar je van op de hoogte wilt blijven. Het kan gaan om actuele nieuwsonderwerpen of onderwerpen die langere tijd in het nieuws zijn, zoals ‘tennis’. Trapit volgt 120.000 bronnen en laat zien wat er in jouw aandachtsgebieden gebeurt.


Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je in een artikel doorbrengt en of je het artikel gedeeld hebt, leert Trapit jouw voorkeuren kennen. Daardoor ziet het artikelaanbod er verschillend uit bij mensen die allemaal ‘tennis’ als topic hebben ingesteld. De app gaat daarbij slim te werk: als je geïnteresseerd bent in een niche-onderwerp is het soms té kort door de bocht om alleen te kijken naar artikelen die veel worden gedeeld. Misschien vindt niemand jouw onderwerp interessant genoeg om te delen, maar wil jij er wel graag over lezen. Trapit probeert dus meer te zijn dan een gepersonaliseerde krant met stukjes uit meerdere bronnen.

Naast de webversie van Trapit is er nu ook een iPad-versie, die 5 miljoen artikelen per dag doorspit en aanlevert aan gebruikers. Dagelijks zijn er 25.000 mensen die de artikelen doorlezen. Ze brengen gemiddeld 17 minuten door in de app, per sessie. Ze kunnen de artikelen offline opslaan voor latere consumptie. Zite en Pulse News zijn misschien wel de grootste concurrenten voor Trapit, naast de eerder genoemde Flipboard. Zite benadrukt daarbij ook het zelflerende karakter, maar heeft wat meer beperkingen in de contentkeuze. Weet je het even niet, dan kun je bij Trapit ook voorgedefinieerde onderwerpen kiezen, zoals de Britse open (tenniskampioenschap) of de verkiezingsstrijd in de VS. Artikelen deel je via de bekende kanalen: Facebook, Twitter, Google+, Pinterest en e-mail.

trapit amsterdam

Grootste nadeel is dat de bronnen die Trapit gebruikt Engelstalig zijn. Daardoor is de app niet zo geschikt om typisch Nederlandse onderwerpen te volgen. Alleen de belangrijkste politieke ontwikkelingen in Nederland verschijnen in de buitenlandse pers en dan ook vaak nog een paar dagen later. De zoekopdracht ‘Amsterdam’ levert vooral verhalen op die je in de Nederlandse pers hebt gezien. Bovendien is Trapit nog niet helemaal optimaal. Een zoekopdracht naar ‘quantified self’ leverde onder andere een Christelijk getint verhaal op over zelfvertrouwen bij verpleegsters. Als je dergelijke artikelen een duimpje omlaag geeft, verdwijnen ze vanzelf uit de nieuwsstroom. Het toevoegen van nieuwe onderwerpen kost trouwens geen enkele moeite: je tikt een zoekbegrip in en de app gaat meteen op zoek naar leesvoer. Inschrijven kan met je Facebook- of Twitter-account of door een account bij Trapit zelf aan te maken.

Downloaden: Trapit for iPad (gratis)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 juli 2012 om 15:07
Onderwerpen
,
Categorie
Nieuws

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.