Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
ANWB Onderweg winactie

Goedkoper E10 tanken doe je met de ANWB Onderweg-app! (+ toffe winactie)

Win een van de prijzen uit het vette prijzenpakket
Als je automobilist bent, dan is er sinds 1 oktober 2019 iets veranderd. Bij de tankstations is een 'nieuwe' brandstof te vinden: E10. De meeste mensen kunnen overstappen, voor anderen geldt dat ze voortaan zijn aangewezen op duurdere alternatieven zoals SuperPlus 98 of een premium brandstof. Hoe weet je of jouw auto geschikt is? En waar kun je het goedkoopst terecht voor de 'oude E5' en de 'nieuwe E10'? Dankzij de ANWB Onderweg-app heb je snel het antwoord.

❥ Dit artikel wordt je aangeboden door ANWB Onderweg. Lees onze disclaimer.

Waarom E10 tanken?

Nederlandse tankstations zijn sinds 1 oktober verplicht om E10 aan te bieden. Voor veel mensen is dit even wennen: is het wel goed voor mijn motor? Is het verbruik wel hetzelfde? En op welke plekken kun je nu het beste gaan tanken? Om je op weg te helpen met deze onzekerheden toont de ANWB Onderweg-app voortaan duidelijk de prijzen voor Euro95 (E10), zodat jij weet waar je terecht kunt!

E10 benzine is een motorbrandstof waaraan 10 procent bio-ethanol is toegevoegd. Bio-ethanol wordt gemaakt van suiker, maïs of tarwe. Het zorgt voor minder CO2-uitstoot en is daarom beter voor het milieu. De naam E10 verwijst naar het percentage van 10 procent. Als het percentage ethanol onder de 5% ligt, wordt het verkocht onder de naam E5. Daarnaast kennen veel mensen nog de aanduidingen E95 en E98. Om te zorgen dat er geen misverstanden kunnen ontstaan stappen alle Europese landen nu over naar dezelfde naamgeving en zien alle brandstofstickers in Europa er binnenkort hetzelfde uit. Dit moet ervoor zorgen dat je minder vaak verkeerde brandstof tankt.

E10 is minder slecht voor het milieu. Dat komt vooral omdat het produceren van bio-ethanol duurzamer is dan het winnen van fossiele brandstoffen zoals aardolie. De CO2-uitstoot van een auto die op E10 rijdt ligt iets lager. De prijs ligt vaak 1 tot 2 cent lager dan je van E95 gewend was. Vandaag, 14 oktober 2019, is de gemiddelde verkoopprijs van Euro95/E10 volgens de ANWB app 1,62 euro per liter. Maar omdat het verbruik wellicht iets minder gunstig kan zijn, zul je op langere termijn ongeveer hetzelfde kwijt zijn.

ANWB E10 tanken

Kan ik E10 tanken?
Voor 90% van de benzineauto’s levert E10 geen problemen op, maar het kan zijn dat jouw auto er niet geschikt voor is. Dit komt vooral voor bij auto’s van vóór 1998. Je moet dan uitwijken naar Euro98/E5. Dat is uiteraard wel iets duurder, dus het is een goed idee om de komende maanden regelmatig de ANWB Onderweg-app te raadplegen om te kijken naar het prijsniveau van jouw brandstof. Is jouw auto eigenlijk niet geschikt voor E10, maar heb je de brandstof per ongeluk toch getankt? Dat is voor een keertje geen probleem, maar vul na een aantal ritten wel de tank bij met E5. Dat voorkomt dat het ethanolgehalte in je tank te hoog wordt. Laat de E10 niet in de tank zitten als de auto langere tijd stilstaat, maar vul het aan met de juiste brandstof.

Test je brandstofkennis en win!
Weet jij alles over tanken met E10 en de veranderingen die doorgevoerd worden? Doe onze quiz en je maakt kans op een van die geweldige prijzen, waaronder de toekomstige nieuwe AirPods of een handige dashcam! Lees het artikel goed door, want een aantal antwoorden vind je in de tekst.

Click here to display content from www.opinionstage.com

Hoe gaat ANWB je helpen?
ANWB helpt je al jarenlang op weg en ook bij deze veranderingen kun je er terecht voor tips en advies. Nu er nogal wat gaat veranderen op het gebied van brandstoffen vind je in de ANWB Onderweg-app alle info. Je ziet van alle tankstations in Nederland de actuele verkoopprijzen op basis van de ingestelde brandstof. Je kunt makkelijk wisselen van de brandstofkeuze als je wilt zien waar ze Euro98/E5 verkopen.

Moet jij je opnieuw oriënteren over de brandstof die je tankt, of wil je weten of jouw vaste tankstation nog steeds het meest gunstig is? In de kun je bij de eerstvolgende keer opstarten je type brandstof opnieuw kiezen. In de ANWB Onderweg-app kun je je type brandstof opnieuw kiezen. Voor de meeste mensen zal dat Euro95/E10 zijn, voor anderen de duurdere Euro98/E5.

Vul je nieuwe voorkeur in en je ziet meteen met kleurtjes op de kaart waar je voor jouw brandstofsoort het beste terecht kunt. Ook zie je waar ANWB Ledenvoordeel te halen is, zoals we in een eerder artikel hebben uitgelegd.

Een goedkoop tankstation zoeken werkt als volgt:

  1. Installeer de ANWB Onderweg-app.
  2. Tik op de optie Tanken.
  3. Kies jouw brandstof, bijvoorbeeld Euro95 (E10)
  4. Je ziet meteen welke tankstations in de buurt zijn.
  5. Groene bolletjes geven goedkope tankstations aan.
  6. Tankstations met ANWB Ledenvoordeel zijn meteen te herkennen aan het blauwe bolletje.

Tips van de ANWB om goedkoper tanken

De ANWB geeft een paar handige adviezen om te besparen op je brandstof:

  • Tank niet langs de snelweg, daar is het altijd duurder.
  • Tank bij een onbemand tankstation, dat is goedkoper.
  • Let op acties. Op maandagochtend zijn er nooit acties.
  • Verdiep je in de prijzen (met een tankapp) en vergelijk ze met de tankstations in de regio.

ANWB Ledenvoordeel, hoe zit dat?

ANWB heeft naast de handige tankapp met actuele prijzen ook nog een tankprogramma, waarmee je korting krijgt op de normale prijs van benzine en diesel. Om hiervan gebruik te kunnen maken moet je beschikken over een ANWB Creditcard. Aanmelden is gratis en doe je in de app.

Bij het afrekenen met je ANWB Creditcard spaar je korting en aan het einde van ieder kwartaal krijg je het opgespaarde bedrag automatisch uitbetaald. De korting op de aangegeven prijs op de pomp geldt zowel voor benzine als diesel en bedraagt 5 cent per liter bij bemande en 3 cent per liter bij onbemande tankstations. Dit komt bovenop de korting die het tankstation zelf al verstrekt. Uitgezonderd zijn bijzondere (vaak tijdelijke) acties van het tankstation, zoals Dwaze Donderdag. Er zijn meer dan 800 aangesloten tankstations in heel Nederland en via de ANWB Onderweg-app kun je in een oogopslag zien waar je ze kunt vinden.

❥ Dit artikel wordt je aangeboden door ANWB Onderweg. Lees onze disclaimer.

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 oktober 2019 om 15:30