Er zijn van die dagen waarop tijdens de avondspits alles tegenzit: het is eerder donker dan je gewend bent, mensen zijn chagrijnig omdat vakantie voorbij is en iedereen heeft haast om naar huis te komen. Vooral op dinsdag kun je plotseling worden overvallen door de file, met als gevolg dat je veel langer dan gebruikelijk onderweg bent. Hoe weet je zeker waar de files staan en hoe je ze kunt vermijden? Met de ANWB Onderweg-app! Daarmee kun je een file alert instellen, zodat je meteen weet wat de slimste route is. Nog voordat je in de auto stapt.Slimmer dan je navigatiesysteem
Er is een makkelijke manier om de files te vermijden: heel vroeg vertrekken, nog voordat andere automobilisten de weg op gaan. Maar dat is niet altijd mogelijk, waar door je wel in de spits moet reizen. Gelukkig biedt de ANWB Onderweg-app handige opties om toch de files te vermijden.

Handig: goed geïnformeerd de weg op
Wil je zeker weten dat je niet vast komt te staan, dan vind je in de ANWB Onderweg-app alle informatie. Bij het opstarten zie je op het beginscherm al meteen de verkeersinformatie staan. Tik op Filelijst om een volledige lijst van de files te bekijken. Weet je al welke snelweg je moet nemen, dan heb je in één oogopslag alle informatie bij elkaar.

ANWB Onderweg filelijst

Kaartje toont meer detail
Heb je te maken met een route die je niet dagelijks rijdt, dan kan de filekaart handiger zijn. Ook die kun je vanaf het startscherm van de app bereiken. Je krijgt een overzichtelijke kaart en kunt ook inzoomen op de regio waar je doorheen moet rijden.

ANWB Onderweg filekaart

Nog handiger: Vooraf checken of er files staan
Met een file alert krijg je een melding zodra er op een van jouw vaste routes een file staat. Je ziet ook meteen wat de reden van de vertraging is, zodat je op basis van eigen ervaringen een beslissing kunt nemen. Weet je dat de file meestal snel weer oplost? Dan kun je wat langer op de snelweg blijven, omdat je over een paar minuten toch weer vlot kunt doorrijden. Een navigatiesysteem kiest alleen de snelste route op dat moment en kan niet beslissen op basis van jouw dagelijkse ervaringen, zoals het dichtslibben van een provinciale weg met stoplichten als iedereen die route gaat nemen.

Een file alert instellen is gemakkelijk
Het instellen van een file alert gaat heel gemakkelijk in de ANWB Onderweg-app. De app is gratis te downloaden en bevat nog meer handige functies. Zo zie je meteen waar de wegwerkzaamheden zijn en waar de benzine het goedkoopst is. En je kunt met de ANWB Onderweg ook nog eens handig mobiel parkeren.

Een ANWB Onderweg file alert instellen gaat zo:

  1. Installeer ANWB Onderweg.
  2. Maak een gratis account aan, zodat je routes kunt opslaan (ANWB-lidmaatschap vereist)
  3. Op het tabblad Verkeer zie je de mogelijkheid om je woon-werk-route (of andere favoriete routes) in te stellen.

File-alert aanmaken in ANWB Onderweg-app

  1. Onderin beeld zie je Nog geen file-alert ingesteld. Tik hierop.
  2. Zet de schakelaar voor file-alerts aan.
  3. Geef de dagen en tijdstippen aan waarop je een alert zou willen ontvangen.
  4. Zodra er vertraging is op één van jouw vaste routes, dan krijg je via de app een melding.

File alert instellen

#4 Maak je eigen alternatieve routes!
Een groot pluspunt van de ANWB Onderweg-app is dat je niet vast zit aan de routes die jouw navigatiesysteem en/of de routeplanner in de app voorschrijft. Je kunt namelijk ook file alerts toevoegen voor zelfgekozen, alternatieve routes. Als je daarbij een ‘via’ toevoegt weet je zeker dat de route via een bepaalde weg gaat.

Hieronder zie je de stappen nog eens puntsgewijs:

ANWB File Alert

Haal nog meer uit de ANWB Onderweg-app!

ANWB Onderweg download QRMet de ANWB Onderweg-app vind je nog meer opties om jouw dagelijkse rit van thuis naar het werk zo aangenaam mogelijk te maken. Wist je bijvoorbeeld dat je heel gemakkelijk de actuele brandstofprijzen kunt opzoeken, zodat je zeker weet dat je bij de goedkoopste pomp tankt? Bij sommige tankstations krijg je bovendien extra ANWB-ledenkorting. Ook informeert de app je over parkeertarieven, om te zorgen dat je nooit te veel betaalt. En je kunt met mobiel parkeren zelfs meteen afrekenen vanuit de app. Meteen even proberen dus!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 december 2019, 10:37