uberpop-taxi

UberPOP laat je goedkoop meerijden met personenauto’s

Uber is in Amsterdam gestart met UberPOP, een dienst waarbij particuliere autobezitters als taxi anderen kunnen rondrijden. Afspreken en afrekenen doe je via de app.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Taxi-app Uber start vandaag met een test in Amsterdam, waarbij je kunt meerijden met particuliere autobezitters. Rijden met UberPOP zou 50 procent goedkoper zijn dan een ritje met een gewone taxi. Je betaalt een starttarief van 1 euro en daarna 20 cent per minut en €1,10 per kilometer. UberPOP wil met de dienst het meerijden met anderen stimuleren. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor Uber zelf, omdat het een graantje meepikt van het rittendelen. Een rit boeken kan alleen via de app, waarmee je ook de betaling aan de chauffeur regelt, zonder dat er cash aan te pas komt. Vanuit de app nodig je reisgenoten uit om de ritprijs te delen; daarna wordt bij elke passagier hetzelfde bedrag van zijn creditcard afgeboekt.

Bijverdienen

Zie je het wel zitten om wat bij te verdienen met je eigen auto, dan moet je wel eerst een selectieprocedure doorlopen. Je moet minimaal 21 jaar zijn, een training gevolgd hebben en een verklaring van goed gedrag kunnen overleggen. Ook moet je uiteraard in het bezit zijn van een rijbewijs en een gekeurd en verzekerd voertuig met vier deuren uit 2005 of nieuwer. Uber probeert de dienst in de gaten te houden door regelmatig gesprekken met de chauffeurs te houden. Wie bang is bij de eerste de beste maniak in de auto te stappen, wordt misschien iets gerustgesteld door de belofte dat Uber voor een passagiersinzittendenverzekering heeft gezorgd.

uberpop-taxi

Als passagier kun je vooraf checken of wel de juiste persoon achter het stuur zit, door de naam van de bestuurder, de foto en het kenteken van de auto te controleren. Net als bij taxichauffeurs is er een beoordelingssysteem.

Oneerlijke concurrentie

Uber is een app waarmee je in 150 wereldsteden een taxi kunnen bestellen. In Nederland kan dat momenteel in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Tot nu toe had je keuze uit twee diensten: UberLux (luxe auto’s) en UberBlack (nette zwarte auto zonder reclame). UberPOP was al actief in Brussel, waar het tot grote ophef heeft geleid. In Brussel zijn meer dan tien wagens in beslag genomen van ‘Uber-snorders’, zoals de taxiwereld ze ziet. Ook in Berlijn en Hamburg werd er geprotesteerd vanwege oneerlijke concurrentie. In die steden is de dienst inmiddels illegaal.

In Nederland dreigt eveneens protest: voorzitter Bas Vos van het Amsterdams Platform Kwaliteitstaxi klaagde vanochtend via de publieke omroep dat bestaande taxi’s de gevolgen van UberPOP zullen merken. “UberPOP is zo illegaal als de pest”, vindt Vos. Uber spreekt van een pilot en kan er dus ook elk moment weer mee stoppen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juli 2014, 13:19
Categorie Apps
Onderwerpen taxi, uber

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.