‘Subjectieve waarde van iPhone is 255 euro’

De subjectieve waarde van een iPhone is 255 euro, zo blijkt uit onderzoek van Piper Jaffray. Bezitters van een iPhone vinden hun toestel meer waard dan bij Android of BlackBerry.

iphone_4s_retina_glassDe prijs van apparaten kan soms heel subjectief zijn. Bij apparaten waarmee je een sterke emotionele band hebt, kan de prijs soms hoger zijn dat je ervoor had betaald. Investeringsfirma Piper Jaffray besloot de waarde die verschillende telefoons hebben te achterhalen. Daaruit bleek dat de gemiddelde iPhone-gebruiker zijn toestel 255 euro waard vindt. Dat is waarschijnlijk meer dan ze er inclusief toestelsubsidie voor hebben betaald. Aan het onderzoek deden 400 consumenten mee uit de VS en Azië, woonachtig in grote steden, waardoor het geen realistisch beeld geeft van de totale wereldbevolking.

Meer dan de helft van de ondervraagden was in het bezit van een iPhone. De vraag naar toestelwaarde was onderdeel van het jaarlijkse onderzoek naar mobiele telefoons, dat Piper Jaffray uitvoert. Bij Android-telefoons lag de waarde op 180 euro en bij BlackBerry lag de waarde op ongeveer hetzelfde niveau. Dat de iPhone-bezitters een hogere waarde aan hun toestel toekennen, heeft volgens analist Gene Munster interessante consequenties. Het is daardoor gemakkelijker voor operators om hun toestelsubsidies te verlagen. In Spanje werd dat onlangs gedaan, met als gevolg dat klanten massaal overstapten naar operators die meer toestelsubsidie gaven. Op basis van de cijfers schat Munster in dat Apple haar marktaandeel kan verhogen van 20 naar 30 procent in de komende drie jaar. Volgende week maakt Apple nieuwe kwartaalcijfers bekend. Munster denkt dan dat Apple afgelopen kwartaal tussen de 28 en 29 miljoen iPhones heeft verkocht. Op jaarbasis gokt hij op 170 miljoen stuks.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2012, 15:56
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.