‘Netwerken kunnen video op iPhone niet bijbenen’

De iPhone maakt het makkelijk om onderweg video's te kijken, maar al die videostromen zorgen wel voor een enorme aanslag op de bandbreedte van mobiele netwerken en Wi-Fi-netwerken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone video kijken, draadloze netwerken lopen vastDankzij de iPhone lijkt de belofte van het mobiele web eindelijk door te breken. Maar Infoworld vraagt zich af of de draadloze netwerken de toestroom aan nieuwe gebruikers wel aankunnen. De iPhone is de grootste veroorzaker van mobiel webverkeer in de VS en wereldwijd staat het toestel op nummer 2. Maar de iPhone is niet het enige apparaat dat een nieuwe toestroom van mobiele webgebruikers met zich meebrengt; er komen nieuwe apparaten bij zoals de ultramobiele pc’s van Lenovo, HP en OQO (en niet te vergeten de ASUS Eee, maar die noemt Infoworld niet).

Internetten is op zich niet het grootste probleem, maar de mate waarin naar video’s en andere multimediacontent wordt gekeken is dat wel. Volgens een artikel in de New York Times van vorig jaar, werd er op websites zoals YouTube net zoveel video geupload en gedownload dan het totale bandbreedteverbruik in 2000. En het groeit alleen maar verder: volgens de MultiMedia Research Group zijn er in 2012 maar liefst 240 miljoen telefoons waarmee je kunt videokijken en 63,6 miljoen abonnees van IPTV.

Tot nu toe werd mobiel internet vooral gebruikt voor e-mail: korte transmissies die makkelijk te managen zijn. Maar video neemt voor langere tijd een behoorlijke hoeveelheid bandbreedte in beslag. Met bepaalde technieken proberen de netwerken te voorkomen dat de videokijkers het andere dataverkeer in de weg zitten. Dat schijnt bij streaming media lastiger te realiseren.

In sommige organisaties moet er al worden ingegrepen. Zo schrijft InfoWorld over een zorginstelling waar verschillende artsen beschikken over een iPhone. In deze instelling moest draadloze streaming video worden uitgeschakeld, omdat het draadloze netwerk steeds trager werd. Een onderzoek van de CIO wees uit dat mobiel videokijken en webwinkelen de belangrijkste bandbreedte verbruikten. Die twee toepassingen hebben ze nu met SurfControl van WebSense geblokkeerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 0:35
Categorie Apps
Onderwerpen bandbreedte, streaming, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.