Europese Commissie moet duidelijkheid scheppen over apparaten met niet-verwisselbare batterij

Het ministerie van VROM heeft de Europese Commissie gevraagd meer duidelijkheid te scheppen over apparatuur met niet-verwisselbare batterij, zoals de iPhone

batteryHet Nederlandse ministerie van VROM weet niet hoe ze de Europese milieurichtlijn moet interpreteren voor consumentenelektronica zonder verwijderbare batterij. VROM heeft daarom de Europese Commissie verzocht om zich over het probleem te buigen. Hoewel een kreet als ‘verkoopverbod iPhone‘ het altijd goed doet, gaat het toch om meer dan alleen de iPhone. Ook elektrische tandenborstels, iPods en andere mp3-spelers, de MacBook Air en de nieuwe 17 inch MacBook Pro voldoen mogelijk iet aan de milieurichtlijn.

Woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom vertelde Tweakers dat een strenge interpretatie van de milieurichtlijn inhoudt dat de apparatuur niet meer verkocht mag worden. Een losse interpretatie betekent dat er niets aan de hand is: dan mag iedereen de elektronica met vaste batterij blijven verkopen. Het gaat om de term ‘readily removed’, waarvan niet duidelijk is vastgelegd of de batterij door een specialist of door een eindgebruiker gemakkelijk te vervangen moet zijn. De Europese Commissie is daar niet duidelijk over, omdat er in de tekst en in de bijbehorende Q&A twee verschillende teksten staan.

De woordvoerder van VROM heeft geen idee hoeveel tijd de Europese Commissie nodig heeft om duidelijkheid te scheppen.

Via: Tweakers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 januari 2009, 21:00
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.