Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Cross Media Café – Mobiele Media: veel iPhone-nieuws en cijfers

iMMovator organiseerde het Cross Media Café op het Mediapark in Hilversum over mobiele media. Een verslag van de presentaties met veel iPhone-nieuws en interessante cijfers.
Anne Jan Roeleveld - · Laatst bijgewerkt:

Dan Armstrong, Rabo Mobiel #immovatorGisteren organiseerde iMMovator weer het Cross Media Café op het Mediapark in Hilversum. Deze keer ging het over mobiele media. Volgens iMMovator wordt 2009 het jaar dat heel Nederland gebruik begint te maken van mobiele mediadiensten. Tijd om de kansen en mogelijkheden te bespreken voor marketeers om hier gebruik van te gaan maken. Bekende bedrijven, zoals Hyves, Rabobank en Ilse Media – die hier al een tijd erg actief mee zijn – deelden hun ervaringen en statistieken over het gebruik van hun mobiele diensten.


Een korte samenvatting van de belangrijkste aankondigingen voor ongeduldige lezers:

  • Blyk gaat eind maart live in Nederland met een gratis mobiel netwerk in ruil voor relevante advertenties.
  • Rabo SMS Betalen is naar verwachting binnen drie weken beschikbaar in de App Store (red: wacht op goedkeuring Apple)
  • Sharewire en Pathé willen in de volgende versie van Pathé de mogelijkheid bieden om vanuit de mobiele applicatie bioscoopkaartjes te bestellen.
  • ilse media gaat Nu.nl TV ook aanbieden voor andere mobiele telefoons en is bezig met mobiele applicaties voor nujij.nl, nufoto.nl en nuvideo..nl. Daarnaast is ilse media bezig met een locatiegebonden dienst, Kieskeurig Mobiel 2.0 en een mobiele startpagina.
  • De NOS hoopt eind maart een iPhone-versie voor Uitzending Gemist klaar te hebben.
  • In de volgende update van Hyves voor iPhone zal het mogelijk worden om op een kaart te zien waar je Hyves-buddies op dat moment zijn. Nieuw aangekondigd is Hyves On Spot, waarmee op een display in kroeg of kantine getoond kan worden welke Hyvers er aanwezig zijn (of zijn geweest).

Blyk – advertenties in ruil voor gratis mobiel netwerk

Het event begon met een presentatie van Eric Kip, directeur van Blyk Nederland. Blyk is een gratis mobiel netwerk dat in ruil daarvoor relevante advertenties op je telefoon weergeeft. Gebruikers vullen vooraf een profiel in en op basis daarvan worden advertenties op je telefoon weergegeven. Als je bijvoorbeeld in je profiel hebt aangegeven interesse te hebben in een bepaald TV-programma, dan kan een adverteerder hier op inspringen door je een SMS alert te sturen. Deze dienst gaat eind maart dit jaar live in Nederland.

Rabo Mobiel

Dan Armstrong, CTO van Rabo Mobiel vertelde welke mobiele diensten er met Rabo Mobiel worden aangeboden en over de nieuwe manieren van mobiel betalen. Daarnaast vertelde Armstrong over de toekomst van de Rabobank met mobiele diensten. Daarin kwamen onder andere de volgende diensten naar voren: Mobiel bankieren, SMS betalen, Saldo checken, Rabofoon en SMS alerts. De speciale iPhone-applicatie voor SMS betalen (uitgebreide review) staat naar verwachting binnen drie weken (red: eindelijk) in de App Store.

Mobile Service Provider Sharewire over Pathé

Ivo Wentholt presenteerde namens Sharewire onder andere de resultaten van de door hun ontwikkelde iPhone-applicatie voor Pathé. Deze presentatie was van een hele andere opzet dan de voorgaande twee presentaties. Wentholt schetste eerst de problemen die de afgelopen jaren optraden met het lanceren van mobiele applicaties. Wentholt:

“Met de komst van de App Store heeft Apple echt een aardbeving veroorzaakt. 14 miljoen iPhone gebruikers downloaden nu alles wat los en vast zit. Google Android, RIM, Microsoft en vele anderen gaan dit concept allemaal kopieren”

Sharewire heeft voor Pathé – naast een mobiele website – ook applicaties ontwikkeld voor diverse andere mobiele telefoons. De iPhone was een regelrechte uitschieter. Binnen drie dagen was de applicatie verreweg het meest populair en de helft van alle iPhone-gebruikers in Nederland heeft hem intussen geïnstalleerd. Ongeveer 98% van die gebruikers gebruikt de applicatie ook daadwerkelijk; in tegenstelling tot de Nokia (Symbian) en HTC (Windows Mobile) gebruikers waarvan 40% de applicatie niet gebruikt na installatie. De iPhone-applicatie genereert 550.000 pageviews per maand. Dat is 67% van al het verkeer op de mobiele websites van Pathé. Sharewire wil samen met Pathé een volgende versie bouwen waarmee je ook kaartjes kunt bestellen voor een film.

Tien pitches van nieuwe mobiele iniatieven

Daarna volgden tien pitches van succesvolle mobiele diensten die in twee minuten konden vertelden wat ze doen. In het kort wie dat waren en wat ze presenteerden.

Mobiele strategie ilse media voor 2009

Erik Rovers - potentie mobiel internet #cmcNa de pauze vertelde Erik Rovers van Ilse Media wat zij nu precies doen met mobiel internet. Hij begon zijn presentatie met een grafiek waarin te zien was dat 95% van alle mobiele telefoons internet heeft ondersteunt. 30% van de mensen weet dat ze mobiel internet op hun telefoon kunnen gebruiken, maar uiteindelijk maakt er maar 15% gebruik van. De iPhone-applicatie van NU.nl is intussen 98.000 keer gedownload. In september 2008 genereerde de mobiele website van NU 7 miljoen pageviews. In december 2008 is dit toegenomen naar 20 miljoen pageviews (700.000 unieke bezoekers). Dit succes is volgens Rovers mede te danken aan de beschikbaarheid van devices, content en betaalbare/transparante toegang. Als succesfactoren noemde hij ook de usability van telefoons en de free publicity. Als specifiek voorbeeld noemde hij de iPhone-applicatie die veel meer data genereert dan andere mobiele applicaties, mede door de gebruiksvriendelijkheid van het device.
In 2009 gaat Ilse Media NU.tv ook uitbrengen voor andere mobiele telefoons, lanceren ze een location-based dienst en een persoonlijke mobiele startpagina.
Wat de mobiele projecten betreft zou NU.nl winstgevend kunnen zijn, maar dit geld wordt meteen weer in het ontwikkelen gestopt.

Publieke Omroep – Uitzending Gemist voor iPhone in maart?

William Valkenburg van de Publieke Omroep liet veel statistieken zien van hun mobiele applicaties. In december 2008 werd de applicatie 6000 keer via de mobiele site gedownload. In januari 2009 is dat gestegen tot 20.000 downloads. Bijzonder is dat de mobiele site veel meer verkeer trekt dan de mobiele applicaties, maar dat gebruikers via de mobiele applicatie langer actief blijven.
Uitzending Gemist is bijna de enige partij op het event die de iPhone niet ondersteunt, maar wel op een grote hoeveelheid andere toestellen werkt: van Symbian tot Windows Mobile en Java. Waarschijnlijk komt er eind maart alsnog een iPhone-applicatie. Valkenburg haalde diverse applicaties aan, zoals Mobinews en het YouTube-kanaal, waarmee je al Uitzending Gemist kunt bekijken op de iPhone.
De NOS Teletekst-applicatie is een groot succes met 56.000 downloads en ‘doet’ tot nu toe 11 miljoen pageviews per maand.

Hyves: aankondiging: Hyves On Spot

De laatste presentatie van het event was van Yme Bosma van Hyves. Die presentatie kon je live volgen op Na een korte introductie noemde hij een aantal interessante cijfers. Hyves heeft nu vijf miljoen actieve leden die samen 55% van de bevolking vertegenwoordigen. Er worden vijf miljoen pageviews per maand gegenereerd en het mobiele gebruik neemt rap toe. Zo gebruikt 10% van de Hyvers frequent de mobiele versie.

Hyves on Spot - PreviewDe Hyves iPhone-applicatie zorgt voor twee miljoen pageviews per dag (!). In een volgende update van de applicatie wordt de locatie nog belangrijker. Op een kaart kun je straks zien waar je vrienden zich bevinden. Bosma liet ook een sneak preview zien van een nieuwe dienst die ze aan gaan bieden, genaamd Hyves on Spot. Hiermee kunnen ‘spot’ beheerders, zoals kroegen en clubs, op een display weergeven welke Hyvers er zijn of zijn geweest. Ook recente foto’s, krabbels en events kunnen worden weergegeven.

De presentaties zijn allemaal opgenomen en worden – met bijbehorende slides – deze week geplaatst op Immovator.nl

Dit zeer uitgebreide verslag is geschreven door nieuwe iPhoneclub-blogger Anne Jan Roeleveld.

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 mei 2013 om 17:55
Categorie
Round-up

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.