Apple trakteert Windows-gebruikers op Safari

Apple probeert tijdens een update van iTunes en QuickTime de Safari-browser op Windows-pc's te installeren. De installeeroptie staat standaard aangevinkt. Dat zijn malware-praktijken, klaagt de CEO van Mozilla.

Apple iTunes Windows 1Een nieuwtje die niet direct iets met de iPhone te maken heeft, maar wel met iTunes voor Windows-gebruikers. De CEO van Mozilla heeft Apple al beschuldigd van malware-praktijken. Bij de automatische software-update die Apple gebruikt voor iTunes en QuickTime, wordt ook meteen Safari 3.1 meegestuurd. Het is een praktijk die bij Microsoft al langer voorkomt, maar nu Apple dezelfde truc toepast valt het niet bij iedereen in goede aarde.

Als je bij Microsoft één van de Live-diensten installeert, bijvoorbeeld de Live Fotogalerij, Live Writer of zelfs maar Live Messenger, krijg je de suggestie om ook allerlei andere Live-software te installeren, de startpagina van je browser in te stellen op MSN en de toolbar van Microsoft te installeren. Al die opties staan automatisch aangevinkt.

Apple doet nu iets soortgelijks: in de update die pc-gebruikers van iTunes en QuickTime kregen toegestuurd, staat ook Safari alvast aangevinkt. Het is een agressieve manier van Apple om een beetje marktaandeel Microsoft af te pakken. Internet Explorer had in februari 74,9% marktaaldeel, Firefox 17,3% en Safari 5,7%. De boosheid van de Mozilla CEO is wel te begrijpen: bij de lancering van Safari voor Windows werd al gesuggereerd dat de nieuwe browser vooral een bedreiging zou zijn voor Firefox. ‘Luie’ Windows-gebruikers die aan de standaardbrowser vasthouden zullen toch niet zo snel naar Safari overstappen, terwijl mensen die wel alternatieven overwegen nu de keuze hebben uit twee grote concurrenten: Firefox en Safari.

Het pijnpunt in het verhaal is dat Apple aanbiedt om een product te ‘updaten’, dat de gebruiker nog nooit eerder heeft geïnstalleerd en waarschijnlijk ook niet eens van plan was te installeren. Een update is daarmee geen update meer. De toch al niet te schrandere Windows-gebruikers (niet mijn woorden, maar die van MacDailyNews) zullen maar al te makkelijk op de knop Install klikken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 maart 2008, 13:37
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.