15-inch MacBook Air kleuren

MacBook Pro 16-inch vs 15-inch: de belangrijkste verschillen op een rij

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de 16-inch MacBook 2019 en de meest recente 15-inch MacBook Pro? We zetten de belangrijkste verschillen op een rij, zoals het scherm, toetsenbord en meer.

Prijs (vanaf €1.499,-)

Update: Deze vergelijking is geschreven in 2019 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn deze twee MacBook Pro-modellen niet meer het meest recent. Bekijk ons overzicht van de MacBook Pro om te zien wat momenteel actueel is.

Wil je een nieuwe MacBook Pro kopen, dan heb je de keuze uit meerdere modellen. In 2019 omvatte dit de MacBook Air Retina, de MacBook Pro 13-inch en de destijds gloednieuwe 16-inch MacBook Pro. Laatstgenoemde is de vervanger van de 15-inch MacBook Pro. Hoewel dit model niet meer door Apple verkocht wordt, vind je hem nog wel bij veel winkeliers. In dit artikel kijken we daarom naar de verschillen tussen de 16-inch en 15-inch MacBook Pro. Op welke punten zijn er verbeteringen en welke verschillen springen het meest in het oog? Wij helpen je met kiezen bij de MacBook Pro 16-inch vs MacBook Pro 15-inch.

MacBook Pro 16-inch vs 15-inch verschillen

Dit zijn de belangrijkste verschillen:

 • Zoals de naam al verklapt, is het scherm iets groter van de 16-inch. Het verschil is om precies te zijn 0,6-inch, want het kleinere model heeft een 15,4-inch scherm.
 • De resolutie bij het 16-inch model is daardoor ook hoger, met een betere pixeldichtheid. De resolutie is 3072 x 1920 (in plaats van 2880 x 1800), met een pixeldichtheid van 226 (in plaats van 220).
 • De 16-inch komt direct met 512GB opslag, bij de 15-inch is het instapformaat nog 256GB. Je kan beide modellen tegen betaling upgraden, waarbij je bij de 16-inch kan kiezen tot maar liefst 8TB.
 • De prestaties zijn beter, al merk je dat vooral als je voor het extra dure 16-inch model kiest. In de basis hebben ze dezelfde chip, maar de kloksnelheid van het werkgeheugen ligt bij de 16-inch versie een stukje hoger. De 15-inch gaat tot maximaal 32GB werkgeheugen en bij de 16-inch is dat maximaal 64GB. Op het gebied van graphics kan de 16-inch de sprong maken naar 8GB GDDR6-geheugen (in tegenstelling tot 4 GB HBM2-geheugen in combinatie met een Radeon Pro Vega 20). Vooral echte pro’s die het zwaardere werk zoeken, is de 16-inch dus de betere keuze.
 • Het belangrijkste verschil zit hem in het toetsenbord: de 16-inch heeft een Magic Keyboard met schaarmechanisme, terwijl de 15-inch nog het beruchte vlindertoetsenbord heeft. Dit toetsenbord is gevoeliger voor kruimels en stof, waardoor toetsen vast kunnen zitten.
 • De 16-inch heeft een fysieke Escape-toets. Ook zitten de pijltjestoetsen nu weer in de vorm van een omgekeerde T. Het voordeel hierbij is dat je beter op de tast de toetsen kan indrukken.
 • Beide modellen hebben een Touch Bar met Touch ID, maar de Touch ID-knop op de 16-inch staat los van de Touch Bar. Qua werking maakt dat verder geen verschil.
 • De batterijduur is verbeterd, waardoor je 1 uurtje langer draadloos kan internetten of films kijken.
 • Op het grotere model zitten betere microfoons ‘van studiokwaliteit’ en zes geavanceerde speakers met force-cancelling woofers. De 15-inch heeft alleen stereospeakers met een groot dynamisch bereik.
 • De 16-inch MacBook Pro is een stukje groter en zwaarder. Het verschil in gewicht is zo’n 200 gram (2,0 kg vs 1,83 kg). Hoezen passen door de nieuwe afmetingen mogelijk ook niet meer.

16-inch MacBook Pro met Retina Display

MacBook Pro 16-inch vs 15-inch: scherm en toetsenbord

De grootste verschillen tussen deze modellen vinden we in het scherm en het toetsenbord. Het scherm is een stukje beter, zowel qua resolutie als qua formaat. Voor echte professionals die met meerdere apps tegelijk werken en onderweg veel werkruimte nodig hebben, kan die extra inch net het verschil maken. Ook de resolutie is verbeterd, wat je vooral merkt bij foto- en videobewerking. Het is net iets scherper. Een nadeel van het grotere scherm is dat de behuizing wel groter en zwaarder is, waardoor de 16-inch minder draagbaar is.

Bovendien maakt de 16-inch MacBook Pro een einde aan de problemen met het toetsenbord. Dit model heeft voor het eerst weer een schaarmechanisme, in plaats van het vlindermechanisme. Apple stapte in 2016 over naar het vlindertoetsenbord, dat volgens Apple platter en stabieler moest zijn. Dat bleek toch iets anders te liggen: de afgelopen jaren waren er veel klachten over de betrouwbaarheid van het toetsenbord, waardoor Apple genoodzaakt was om een reparatieprogramma te starten, zelfs voor de nieuwste 15- en 13-inch modellen.

MacBook Pro 16-inch vs 15-inch.

Voor de 16-inch is Apple daardoor teruggevallen op het Magic Keyboard dat ze ook al voor de iMac gebruiken. Dit is weer een schaarmechanisme, waardoor kruimels en stof minder roet in het eten gooien. Ook typt dit toetsenbord een stuk stiller, zoals bleek uit een test. Dat is wel zo prettig voor mensen uit je omgeving.

Een fijne bijkomstigheid is dat de fysieke Escape-toets terug is, in plaats van dat deze verwerkt zit in de Touch Bar. Ook zijn de pijltjestoetsen zoals vertrouwd ingedeeld in een omgekeerde T.

Overeenkomsten tussen MacBook Pro 16-inch en MacBook Pro 15-inch

Ondanks de verschillen zijn er natuurlijk ook veel overeenkomsten tussen de modellen:

 • De vanafprijs is hetzelfde. Beide modellen zijn bij de introductie beschikbaar vanaf €2.699. Mogelijk vind je wel betere deals voor de 15-inch versie, omdat dit model uit het assortiment is.
 • Beide modellen komen uit 2019, waardoor ze even lang ondersteund worden met software-update.
 • Schermtechnieken zoals True Tone en de brede kleurweergave (P3) zijn op beide modellen aanwezig.
 • Je hebt dezelfde aansluitingen op beide modellen: vier Thunderbolt 3-poorten (USB-C) en een mini-jack.
 • Voorzien van Bluetooth 5.0.
 • Touch Bar met Touch ID.
 • T2-chip voor extra beveiliging.
 • Ondersteuning voor Hé Siri.
 • Twee kleuren: spacegrijs en zilver.

MacBook Pro 16-inch vs 15-inch specs

Wil je alles nog eens rustig op een rijtje zien? Bekijk dan onze tabel hieronder met de specs van de twee modellen:

Toon de vergelijkingstabel ↓

Of bekijk de tabel via de directe link.

Conclusie MacBook Pro 16-inch vs 15-inch

Professionals die een betrouwbaar toetsenbord zoeken en de beste prestaties willen, kunnen het best terecht bij de nieuwe 16-inch MacBook Pro. Op punten die voor professionals belangrijk zijn, scoort dit model het beste. Zeker bij de hoogste configuraties met 8TB opslag en 64GB werkgeheugen is het een krachtpatser waar de 15-inch niet tegenop kan. De fysieke Escape-toets kan handig zijn als je deze voor veel van je programma’s nodig hebt. Wel lever je met de 16-inch versie in op draagbaarheid: dit model is een stukje zwaarder en groter dan de 15-inch, waardoor je deze misschien liever niet altijd met je mee wil slepen.

De 15-inch MacBook Pro is nog steeds geen verkeerde laptop, al loop je daarbij altijd wel de kans op toetsen die op den duur vast komen te zitten. Dit wordt door Apple kosteloos vergoed, maar het levert wel gedoe op. Je moet ervoor een afspraak maken bij de Apple Store en bent soms je MacBook even kwijt om het toetsenbord te laten vervangen. We raden de 15-inch dan ook alleen aan als je een goede deal kan vinden en 16-inch echt te groot vindt.

Gebruikers die een recente 15-inch MacBook Pro in huis gehaald hebben, hoeven nu niet meteen te upgraden. Het is geen enorme stap vooruit en ook geen compleet redesign. Overweeg alleen om te upgraden als je nu problemen hebt met je toetsenbord en je huidige 15-inch voor een goed prijsje kan verkopen.

Ga de MacBook Pro 16-inch kopen als…

 • …je de allernieuwste en snelste MacBook zoekt.
 • …je een MacBook met betrouwbaar toetsenbord wil. Dit model is nog het enige met het nieuwe Magic Keyboard.
 • …je een fysieke Escape-toets nodig hebt.
 • …je wil profiteren van het grotere scherm.
 • …je extra batterijduur wil.
 • …je veeleisend bent wat betreft prestaties. Dan kies je natuurlijk meteen voor het model met 8TB opslag en 64GB werkgeheugen.

Ga de MacBook Pro 15-inch kopen als…

 • …je een goede deal vindt. Alleen voor een lagere prijs is dit model nog de moeite waard.
 • …je een groter scherm wil, maar de 16-inch te zwaar en te groot vindt.

Bekijk ook

MacBook kopen: de koopgids voor aanschaf van jouw MacBook

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, prijzen van Macbook Pro en MacBook Air, welk model bij jou past.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2021
Device
MacBook Pro