Wildplukwijzer: op jacht naar nootjes met iPhone-app

De Wildplukwijzer is een gratis iPhone-app waarmee je ziet waar je plekken kan aantreffen waar je appels, vruchten, noten en bloemen uit de natuur kan halen. De bedoeling is dat je zelf ook ontdekkingen deelt met anderen.

Wildplukwijzer iPhoneJe kan op sfeervolle herfstdagen een wandeling maken langs industrieel erfgoed in de buurt van Amsterdam. Maar je kan ook op zoek gaan naar verschillende noten die rond deze periode van het jaar overal opduiken. Kastanjes, eikels, beukennoten: dit is er de tijd van het jaar voor, en dus is het niet zo vreemd dat Wildplukwijzer deze maand is uitgebracht. In de iPhone-app kan iedereen aangeven wat de beste plekken zijn om openbare noten, fruit en bloemen te plukken.

Er is al gretig gebruik gemaakt van de applicatie sinds zijn uitgave in het begin van oktober. Fanatieke gebruikers hebben door heel Nederland al plekken gemarkeerd waarop je kan komen aan appels, walnoten, paardenbloemen, hazelnoten, rozenbottel en nog veel meer. Bekijk heel Nederland op de kaart en je ziet met cijfers in rondjes hoeveel vondsten er zijn gedeeld.

Wildplukwijzer kaart met indicatiesHoe verder je inzoomt, hoe meer de resultaten onderverdeeld worden. Op het meest nabije zoomniveau, zie je welk soort ontdekking is gedeeld. Je kan op elk pictogram drukken voor de soortnaam, een omschrijving en een link naar een Wiki- pagina met meer informatie over de vondst.

Daar valt op dat Wildplukwijzer wel erg op zijn boerenfluitjes is afgewerkt. We krijgen de pagina met geen mogelijkheid in beweging. De links in beeld doen het prima, maar het lijkt onmogelijk om op een pagina te scrollen en zo lees je amper meer dan drie zinnen over een notensoort of iets anders. Ook inzoomen op het dichtste niveau van de kaart gaat niet altijd goed. De kaart verspringt dan ineens naar een ander gebied en zo raak je de vruchten uit het oog. Gelukkig kan je wel de satellietweergave van de kaart activeren, zodat je nog makkelijker ziet waar iets is. Daarnaast kan je zelfs de vondst in Street View spotten. Erg leuk gedaan.

Ook het concept van Wildplukwijzer is erg aardig. Met de knop Plukplek toevoegen, zet je een nieuwe openbare locatie op de kaart met een naam, omschrijving, indicatie van het soort en eventueel zelfs een foto. Het is zo gepiept. Of bladerrijke fietstochten naar notensoorten er vermakelijker op worden, dat is aan jou.

Downloaden: Wildplukwijzer (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 oktober 2012, 20:06
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.