Nederlandse app YourThesis brengt proefschriften naar iPad en iPhone

YourThesis is een app om je proefschrift te publiceren. In de app vind je medische proefschriften en dat scheelt drukkosten voor de promovendus. Het is ook milieuvriendelijker.

yourthesis appYourThesis is een nieuwe app van Medix Publishers, waarmee je proefschriften op de iPad en iPhone kunt raadplegen. Het gaat aanvankelijk om medische proefschriften, maar de uitgever heeft plannen om ook andere vakgebieden op deze manier hun proefschriften te laten publiceren. YourThesis heeft een simpel doel: een app bieden waarmee promovendi hun proefschrift digitaal kunnen verspreiden. De app biedt ze overzichtelijk aan, gesorteerd op specialisme. Daarbij is gekozen voor een metafoor met kasten. Je kijkt in de kast voor orthopedie om proefschriften over orthopedie te lezen. Het digitaal aanbieden van proefschriften scheelt drukkosten, terwijl het proefschrift wel door iedereen kan worden gelezen. Het is zelfs mogelijk om interactieve elementen toe te voegen, zoals grafieken, tabellen en andere afbeeldingen.


Rob Koenraads, directeur van Medix Publishers, verwacht dat de huidige manier waarop proefschriften worden uitgegeven niet meer lang houdbaar is. “Veel te veel proefschriften worden gedrukt en belanden vervolgens ongelezen in de boekenkast” vindt Koenraads. “Dit zorgt voor onnodig hoge kosten en bovendien wordt het milieu ermee belast.”

Misschien moet je nog wel een aantal papieren proefschriften laten drukken voor de universiteit en direct betrokkenen. Maar mensen die minder nauw bij het onderzoek zijn betrokken kun je doorverwijzen naar de digitale variant. Die kun je natuurlijk ook zelf maken, door je proefschrift in PDF-formaat op je eigen website te bieden. Om twijfelaars toch over de streep te trekken biedt Medix verschillende pakketten aan, waarbij ze ook de lay-out en het papieren drukwerk verzorgen. Een vervolgstap die Medix wil nemen, is om te bemiddelen tussen promovendus en farmaceutische industrie, zodat promovendi niet meer zelf op pad hoeven om sponsoring te krijgen voor hun proefschrift.

De aankondiging van het proefschrift deel je via Twitter, Facebook, LinkedIn of e-mail. Je kunt bovendien in MedZine, een gepersonaliseerd realtime medisch tijdschrift op de iPad, je proefschrift promoten. Minpuntje van de app: niet elke promovendus zal eraan meedoen, dus je krijgt geen volledig beeld wat er op een bepaald vakgebied te krijgen is.

Downloaden: YourThesis (gratis, universeel, 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 januari 2013 om 20:28
Categorie
Onderwijs
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.