T-Mobile Nederland start begin maart met locatie- en navigatiedienst

T-Mobile Nederlands start begin maart met een locatie- en navigatiedienst via Web'n'Walk. Deze dienst is al in drie Europese landen actief en gaat 1,95 euro per dag en 5,95 euro per maand voor de navigatie kosten.

t-mobile portaliPhoneclub sprak op Mobile World Congress met Bart Weijermars, algemeen directeur van T-Mobile Nederland. Tijdens het interview kwamen meerdere onderwerpen aan bod, waaronder de nieuwe locatie- en navigatiedienst. Deze dienst zal vanaf begin maart in Nederland beschikbaar komen. Met de dienst kun je nuttige plaatsen in je omgeving opzoeken en tegen betaling gebruikmaken van navigatiefuncties. De exacte datum waarop de dienst wordt ingevoerd is nog niet bepaald. Weijermars sprak over “een tabblaadje met locatierelevante informatie” dat voor vrijwel alle klanten beschikbaar komt.

Het wordt geïntegreerd in het bestaande Web’n’Walk en is voor iedereen toegankelijk. In principe is het zo dat alle toestellen die wij leveren, ook toegang hebben tot Web’n’Walk. Dat is onze eigen portal waar een aantal eigen diensten inzitten, die mensen kunnen gebruiken. Dat geldt ook voor de iPhone.

De locatiefuncties zijn gratis te gebruiken, maar voor de navigatie moet je apart betalen. Weijermars:

Het navigatiedeel is een betaalde dienst, waarbij we met twee opties komen. De ene is een soort dagoptie, dat kost volgens mij €1,95 en er is een maandoptie van €5,95.

Het gaat om een off-board navigatiesysteem, waarbij de kaarten op de server staan. Dat houdt overigens wel in dat je rekening moet houden met roamingkosten bij gebruik in het buitenland. T-Mobile heeft daarvoor geen oplossing; er is wel een voordeelbundel Grenzeloos, maar die geldt niet voor dataverkeer. De locatiediensten zijn sinds eind vorig jaar al te gebruiken in Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Begin maart volgt Nederland en in het eerste halfjaar van 2010 nog enkele andere Europese landen.

De dienst toont de actuele positie van de gebruiker op een kaart, toont bezienswaardigheden, restaurants, tankstations en bioscopen in de buurt. Ook restaurantrecensies, openingstijden van musea en lokale weersverwachtingen zijn op vraagbaar. Uit het persbericht dat T-Mobile op de dag van ons interview uitbracht, blijkt dat de navigatie plaatsvindt via een applicatie die voor zo’n 50 mobiele telefoons geschikt is en in de toekomst op vrijwel alle toestellen met GPS-functie te gebruiken is. Voor alleen de locatiediensten is er ondersteuning voor zo’n 200 telefoons. De oplossing is gemaakt door deCarta en dochterbedrijf DeTeMedien van Deutsche Telekom, die samen met partners de database voor lokale zoekfuncties hebben geleverd. De prijs van de navigatiedienst varieert per land en wordt via de telefoonfactuur afgerekend.

Het Web’n’Walk-portal van T-Mobile is te bereiken via pda.t-mobile.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 februari 2010, 16:52
Categorieën iOS, Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.