Strijd om jailbreak begon vrijdag: Apple versus EFF

Apple's Greg Joswiak verscheen afgelopen vrijdag samen met de Electronic Frontier Foundation bij het Amerikaanse Copyright Office. Het ging daarbij om de vraag, of er een uitzondering moet worden gemaakt in de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA) om jailbreaken voortaan toe te staan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

jailbreak iphoneApple’s Greg Joswiak verscheen afgelopen vrijdag samen met de Electronic Frontier Foundation bij het Amerikaanse Copyright Office. Het hoofd iPod- en iPhone-productmarketing werd als eerste gehoord over de vraag, of er een uitzondering moet worden gemaakt in de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA) om jailbreaken voortaan toe te staan. Het Copyright Office houdt elke drie jaar zo’n bijeenkomst om te kijken welke aanpassingen er op de DMCA moeten worden gedaan. Apple heeft intellectual property-advocaat David Hays van het kantoor Fenwick & West ingehuurd om Apple te vertegenwoordigen. In een 27 pagina’s tellend document wordt uitgelegd waarom jailbreaken een overtreding van het copyright is, potentiële schade aan de iPhone toebrengt en andere schadelijke fysieke effecten heeft.

Apple heeft hackers en gebruikers die jailbreaken nog nooit juridisch aangepakt. Ook de beloofde schade aan de iPhone blijkt in de praktijk reuze mee te vallen. Het DRM-systeem van Apple zou alleen moeten voorkomen dat mensen illegale software op hun iPhone zetten (al weten we inmiddels hoe waterdicht die beveiliging is), maar voorkomt ook dat mensen legale software op hun iPhone kunnen installeren die niet is goedgekeurd door Apple. Volgens de EFF gaat een uitzondering op de DMCA niet de beschikbaarheid van iPhone-firmware of -applicaties in gevaar brengen. In tegendeel, het levert gezonde concurrentie op en de markt voor applicaties wordt meer gestuurd door consumenten zelf.

Als de EFF wint, heeft dat niet alleen consequenties voor de iPhone. Het betekent dat iPhone-bezitters hun toestel mogen jailbreaken, maar ook dat bezitters van andere telefoons aan de slag kunnen gaan met het omzeilen van beperkingen, zoal de T-Mobile G1. Een beslissing wordt echter niet eerder dan oktober verwacht. Als Apple verliest kunnen ze nog steeds jailbreakers aanpakken, met het argument dat de iPhone-licentieovereenkomst is overtreden. De beslissing is 3 jaar geldig, dus in 2012 kan de EFF opnieuw aan de slag.

Zie ook: Apple: ‘Jailbreak is illegaal in de VS’

Meer info: ModMyI en Wired

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 23:52
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.