Preview: Adobe Nav voor Photoshop CS5 op de iPad

Adobe Nav is één van de nieuwe iPad-apps die Adobe gaat uitbrengen in combinatie met Adobe CS 5.5. De app maakt het mogelijk om je iPad als toolbar voor Photoshop op de desktop te gebruiken.

adobe navAdobe kondigde eerder vandaag drie nieuwe tools voor Photoshop CS5 aan: Adobe Nav, Eazel en Color Lava. Adobe gaat er blijkbaar vanuit dat een tablet niet geschikt is voor het echte werk, maar wel een handig hulpje is bij het uitvoeren van allerlei desktopactiviteiten. In deze preview kijken we naar de mogelijkheden van één app, Adobe Nav.

Het is een voorbeeld van de apps die ontwikkelaars met de Adobe Touch SDK kunnen maken. Adobe Nav is een app waarmee je Photoshop vanaf je iPad kunt bedienen. Je kunt bijvoorbeeld bladeren door foto’s, voor- en achtergrondkleuren veranderen, inzoomen en utzoomen of de schermweergave veranderen. De app gaat €1,59 kosten als het in mei beschikbaar komt via de App Store. Adobe Nav kan maximaal 200 geopende Photoshop-documenten als miniaturen (thumbnails) laten zien. Je kunt makkelijk er doorheen bladeren of van de ene naar de andere springen. In Photoshop op de desktop gaat dat een stuk lastiger. Zet je je iPad op een bureauhouder, dan kun je makkelijk een geopend Photoshop-document in beeld krijgen door gewoon op de thumbnail te tikken. Sluit je een document in Adobe Nav, dan sluit deze ook in Photoshop. Je kunt ook nieuwe documenten aanmaken vanuit Adobe Nav.

adobe nav toolsMet Adobe Nav en een netwerkverbinding tussen iPad en desktopcomputer kun je de toolbar van Photoshop CS5 aanpassen aan je wensen. Je kunt de tools opnemen die je het meest gebruikt. Het handige van Adobe Nav is dat je de foto’s schermvullend kunt openen op de desktop en geen ruimte kwijt bent aan een toolbar. Er passen 16 grote iconen op het iPad-scherm. Toch neemt Adobe Nav niet alle functies over en ook heb je geen sneltoetsen op de iPad beschikbaar. Verder toont Nav bij het dubbeltappen op een foto niet alle informatie over een afbeelding, maar alleen de belangrijkste metadata: afmetingen, kleuren en bitdiepte.

adobe nav selectHeb je een draadloos netwerk, dan kun je Nav gebruiken om Photoshop-documenten waar je mee bezig bent aan collega’s of klanten te laten zien. Je neemt je iPad mee naar een collega op een andere verdieping, zonder dat je de afbeeldingen via e-mail hoeft te versturen. De app hanteert een cache, zodat je bij het wegvallen van de draadloze verbinding nog steeds je afbeeldingen kunt laten zien. Je kunt ook collega’s uitnodigen om op jouw beeldscherm te gaan kijken, waarbij je de iPad als een soort afstandsbediening gebruikt. Is het niet helemaal naar de smaak van de toekijkers, dan kun je met het plus-symbool in Adobe Nav een kopie in Photoshop maken en opnieuw beginnen met je project.

Meer informatie is te vinden op de productpagina van Adobe Nav.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2011, 12:30
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.