Nieuwe Europese roamingtarieven voor mobiel dataverkeer en sms vanaf vandaag bekend

De Europese Commissie gaat vandaag de tarieven voor mobiel internet en sms in het buitenland bekend maken. Er wordt gerekend op 11 eurocent per sms en een wholesale-prijs van 1 euro per MB.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

smsDe Europese Commissie gaat vandaag bekendmaken hoeveel het gebruik van sms en mobiel internet in het buitenland gaat kosten. De International Herald Tribune heeft echter al stukken in handen gekregen, waardoor de tarieven zijn uitgelekt. Daaruit blijkt dat het sturen van een sms-bericht in het buitenland de consument niet meer dan 11 eurocent mag gaan kosten. Voor mobiel internet geldt een wholesaleprijs van maximaal 1 euro per megabyte (de tarieven voor consumenten zullen iets hoger liggen). De definitieve prijsplafonds zullen vandaag officieel worden gepresenteerd.

In september bracht eurocommissaris Viviane Reding een voorstel uit, waarin ze soortgelijke tarieven voorstelde. De mobiele operators hebben afgelopen jaar de tarieven al verlaagd, mede door de dreiging van Europese regels. Zo kondigde KPN in juli aan de mobiele datatarieven met 30 procent te verlagen. De nieuwe tarieven gaan waarschijnlijk op 1 juli in, nadat de definitieve besprekingen met het Europese Parlement zijn gevoerd. Een eerder voorstel voor het verlagen van spraaktarieven werd in 2007 ook zonder veel tegenstand geaccepteerd.

Uit een overzicht van mobiele internettarieven dat we een tijd geleden hebben gemaakt, ligt het tarief van mobiel internet in veel Europese landen nu al op €2 (T-Mobile) tot €2,50 (Vodafone) per MB. Telfort (€6) en Orange (€15) zijn aanmerkelijk duurder. Soms heb je voor de goedkopere tarieven wel een speciale uitbreiding op je abonnement nodig.

Via: Emerce en New York TimesOut there
Foto: Pixel Addict (cc)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:31
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.