KPN MobielTV: nog even niet voor de iPhone

KPN heeft vandaag MobielTV gelanceerd en wij waren erbij. Onze mailbox stroomt over met vragen of je MobielTV ook op de iPhone kunt gebruiken, maar dan zal Apple wel eerst DVB-H in de iPhone moeten inbouwen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

MobielTV KPNNet terug van de persbijeenkomst van KPN waar MobielTV werd gelanceerd en bij thuiskomst blijkt de mailbox van iPhoneclub volgestroomd met vragen: “Kan dat ook op mijn iPhone?” Het antwoord is natuurlijk nee: MobielTV van KPN werkt met DVB-H en daarvoor heb je speciale toestellen nodig, bijvoorbeeld de Samsung P960 TV en de LG KB620 die bij de nieuwe abonnementen van KPN worden geleverd.

KPN biedt het tv-abonnement met 10 zenders aan voor 10 euro per maand. Als Apple in de nieuwe generatie iPhone ondersteuning voor DVB-H gaat inbouwen, zouden we er ook gebruik van kunnen maken. Maar die kans is klein. DVB-H is dan wel tot de Europese standaard uitgegroeid, maar het is nog lang niet zover dat toestelmakers het ‘zomaar’ even inbouwen. Samsung en LG, die in hun thuisland Korea al veel ervaring hebben met mobiele tv, zijn de logische eerste aanbieders van dergelijke toestellen. KPN gaat later ook toestellen van Nokia aanbieden die met DVB-H werken.

Apple zal bij de nieuwe generatie iPhone waarschijnlijk niet voor het inbouwen van DVB-H-functionaliteit kiezen, omdat tv-kijken nu eenmaal veel energie verbruikt en Apple panisch is dat alleen al door de 3G-functie de batterij veel te snel leeg is. Bovendien zal Apple als relatieve nieuwkomer eerder voor ‘proven technology’ kiezen en voor functionaliteit waar veel vraag naar is, zoals GPS.

De nieuwe iPhone gaat 3G ondersteunen, maar we weten nog niet of het daarbij gaat om gewone UMTS of het veel snellere HSDPA. Mocht de nieuwe iPhone HSDPA ondersteunen, dan komt mobiel tv-kijken toch binnen bereik, maar dan moet je wel bij een andere mobiele operator zijn: Vodafone biedt voor 7,50 euro per maand al een mobiel tv-abonnement aan waarmee je onbeperkt kunt kijken naar 14 live zenders. Voor 50 eurocent per 10 minuten kun je bij Vodafone ook naar on-demand-programma’s als het NOS Journaal, RTL Nieuws en RTL Boulevard kijken. Vodafone biedt deze mobiele tv-dienst niet via DVB-H maar via HSDPA aan. Omdat dit een ‘gewone’ snelle datadienst is, zijn veel meer toestellen ervoor geschikt.

Van KPN hebben we een testtoestel meegekregen (de Samsung P960) dus we gaan de komende tijd eens kijken of dat de moeite waard is. Onze ervaringen kun je over een paar dagen lezen in een //Backstage-artikel (die verschijnt niet op de frontpage maar alleen via een linkje in de rechterbalk, aangezien MobielTV-kijken op een Samsung natuurlijk niets met de iPhone te maken heeft).

Meer info: KPN MobielTV

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2009, 22:41
Categorieën Apps, Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.