Einde van het papieren boek? IKEA past Billy-boekenkast aan

IKEA gaat de legendarische boekenkast BILLY aanpassen. Mensen kopen de kast minder vaak voor het opbergen van boeken, maar voor het uitstallen van prullaria.

ikea-billyAls een fabrikant van massaproducten een bepaalde trend oppikt, moet er wel iets aan de hand zijn. Waarom nog papieren boeken kopen, als bijna alles digitaal is geworden? Dat vinden de klanten van IKEA blijkbaar ook, want de meubelketen gaat een diepere uitvoering van de legendarische BILLY-boekenkast uitbrengen. De kasten worden namelijk minder vaak gebruikt om boeken in op te bergen. In plaats daarvan gebruiken klanten de kasten om beeldjes en andere prullaria uit te stallen.

Techcrunch denkt dat het einde van het fysieke boek is aangebroken en dat de boekwinkel weldra ook zal verdwijnen, net zoals we ook geen cassettespelers meer kopen, cd-winkels zoals Fame hun deuren moeten sluiten en de videotheek al grotendeels uit het straatbeeld is verdwenen.

De Billy is voor veel mensen de eerste boekenkast die ze kochten, toen ze voor het eerst een eigen huis of appartement kregen. De boekenkast staat in miljoenen huishoudens wereldwijd. Maar de klanten gebruiken de kast steeds meer om andere spullen in te stoppen. IKEA introduceert daarom volgende maand een nieuwe, diepere versie van de Billy-boekenkast. In reclame-uitingen benadrukt IKEA al langer dat ze glazen deuren hebben, waarmee je de kast meer als vitrine kunt gebruiken (zoals op de foto bovenaan dit artikel).

TechCrunch denkt dat boekwinkels zullen verdwijnen. De paperback zal als eerste ten onder gaan en wat overblijft zijn de curiositeiten die als hardcover zullen blijven verschijnen. De rest lezen we gewoon digitaal, op e-readers, smartphones en tablets. Al valt er in Nederland dan nog wel wat werk te verrichten. Want in tegenstelling tot de VS is het in Nederland nog lang niet mogelijk om elke bestseller in ebookformaat te kopen.

Via: The Economist en TechCrunch
Fotocredits: dutch blue op Flickr

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2011, 9:58
Categorieën Achtergrond, Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.