Duitse douane houdt iPhone-import tegen

Een Duitser die een iPhone via eBay had gekocht, vond de douane op zijn pad. De ambtenaren namen zijn iPhone in beslag omdat invoer illegaal zou zijn. Dat is uiteraard onzin, maar de douane houdt vast aan een eerdere beslissing en de Duitser zit nog steeds zonder iPhone.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Eerder was er al het verhaal van een Canadees, die moest toezien hoe zijn pasgekochte iPhones door de douane in beslag werden genomen. Hij was vergeten om netjes aangifte te doen van de invoer. Nu is er ook een Duitse Apple-fan met hetzelfde probleem. Hij koos echter een andere route: hij kocht de iPhone via eBay.

De Duitser ging naar het douanekantoor om de invoerheffing te betalen, maar kreeg daar te horen dat de iPhone niet officieel te koop is in Duitsland. De douanebeambten weigerden daarna de telefoon mee te geven en baseerden zich daarbij op “overtreding van het handelsmerk”.
Echt gebeurd of broodje aap? We waren er niet bij, dus we zullen het nooit zeker weten en Apple Germany wil het incident niet bevestigen. Hoewel de blogposting redelijk geloofwaardig lijkt, weten we niet meer van hem/haar dan dat het een zekere R.R. uit Berlijn is.

Mocht je zoiets in Nederland (of in elk ander land gebeuren): zolang je geen inheemse diersoorten, kunstschatten, nucleair materiaal, bommen en ander illegaal spul probeert in te voeren heeft de douane er niets over te zeggen. Maar we weten ook hoe onredelijk en stoïcijns dergelijke ambtenaren kunnen zijn: laatst werd een vriend van ons nog aangehouden bij de Nederlandse douane op Schiphol omdat hij ‘illegaal’ een doosje Apple Care het land probeerde binnen te smokkelen (“Nee, ik probeer geen electronica te smokkelen, dit is echt een doosje met alleen wat papier erin!”). Alleen een telefoontje met Apple Nederland, die inderdaad bevestigde dat Apple Care niet meer dan een doosje met papier is, kon inbeslagname voorkomen. En een week later liep dezelfde vriend met Segwaygate opnieuw tegen een onvermurwbare ambtenaar in uniform aan. De politie heeft in dit geval inmiddels excuses en een schadevergoeding aangeboden.

Wees dus voorbereid op lastige ambtenaren als je een iPhone of Apple Care voor de iPhone in de VS hebt gekocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2013, 17:54
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.